Radek Špryňar
28. září 2020 • 10:18

Beauguelovy paradoxy: životní start, zazděné šance i boj o sestavu

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V kalendářním roce 2020 pravidelně sype góly, nikdy v kariéře neměl efektivnější start do sezony, přesto musí přesvědčovat, že si zaslouží místo na hřišti. Jean-David Beauguel pomohl Viktorii velmi šťastnou brankou z penalty složit 4:1 nováčka z Brna. Ovšem také ve vyložených pozicích pálil mimo. „Gól je gól. Podpoří moje sebevědomí,“ usmíval se po zápase. Pohledy na francouzského útočníka se však různí. A že jasno nemají ani v Plzni, je evidentní. Jinak by nepřivedli Zdeňka Ondráška…



Trefil se proti Opavě, Mladé Boleslavi, Bohemians a v neděli skóroval i v duelu s Brnem. Jean-David Beauguel prožívá nejlepší kariérní vstup do ročníku. V pěti kolech FORTUNA:LIGY pálil do černého hned čtyřikrát. Neprosadil se pouze v Liberci, kde celá Plzeň zkolabovala 1:4. Tak bouřlivý start neměl na štaci ve Zlíně, ani v Dukle.

Proti nováčkovi se prosadil z pokutového kopu, zvyšoval na 3:0. S velkou klikou. Brněnský gólman Martin Šustr vystihl směr rány, neposedný balon krotil pod tělem, nakonec mu ale uskočil za čáru. „Pro mé sebevědomí to bylo důležité, gól je prostě gól,“ neřešil přízeň štěstí francouzský útočník. Před penaltou se odehrála zajímavá scénka. Beauguel došel za Alešem Čermákem, tradičním exekutorem, s dotazem, zda mu místo uvolní. Stalo se. „Před penaltou se zkoumalo video, tak jsem se zeptal, jestli si ji mohu vzít, i když ji Čermus naposledy proměnil,“ vysvětloval.

Plzeň - Brno: Beauguelovu penaltu málem chytil Šustr, míč se ale došoural do sítě! 3:0
Video se připravuje ...

Čtyři góly v pěti ligových startech. Řeklo by se pohádka. Ale všechno zdaleka není zahalené do růžové. Beauguel nepřesvědčil v utkání třetího předkola Ligy mistrů proti Alkmaaru. Vypadal nepřipravený na evropskou úroveň, prohrával osobní souboje, balony mu odskakovaly od nohy, týmu příliš nepomohl, nakonec z toho byla havárie v podobě vyřazení. Vedení klubu se vylekalo a spustilo rychlou akci s příchodem Zdeňka Ondráška.

„Vytvořili jsme konkurenční prostředí,“ libuje si trenér Adrian Guľa.

Beauguel musí nutně cítit stopové prvky nedůvěry, pere se s tím ale statečně. Na tréninku údajně tvrdě pracuje, je motivovaný, nového kohouta na smetišti akceptuje. Aby vystrčil českého reprezentanta z aktuální pozice plzeňské útočné jedničky, musí být však ještě výraznější a efektivnější. V duelu s Brnem spálil minimálně tři obrovské možnosti, to je v boji o pozici v mužstvu velká potíž. „Měl jsem dnes hodně šancí, tak na dva tři góly, ale jsem rád, že jsem se trefil alespoň z penalty,“ zůstal pozitivní rodák ze Štrasburku.

Viditelná snaha mu upřít nelze, ale… „Musím se podívat, zda to bylo o špatném Bogyho načasování. Minimálně ve dvou situacích šel míč trochu za něj, pozici měl ztíženou. Pro mě je ale podstatné, že je aktivní, dobře pracuje, je výborně nastavený, i proto dostal s Brnem šanci. Je gólový hráč, vstřelil čtvrtý gól v pěti zápasech, což je solidní vizitka,“ chválil Adrian Guľa.

Viktorii už ve čtvrtek čeká rozhodující zápas o postup do základní skupiny Evropské ligy. Je pravděpodobné, že v základní sestavě na trávníku izraelské Beer Ševy objeví Zdeněk Ondrášek. Navzdory Beauguelovu životnímu úvodu sezony.

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

SESTŘIH: Plzeň - Brno 4:1. Pohodlnou výhru řídil Bucha, klid narušilo Brabcovo zranění
Video se připravuje ...

Guľa: Mužstvo jde stále výš a výš. Brabec snad bude v pořádku
Video se připravuje ...

Kouč Brna Machálek: Jsem zklamaný, jak velký byl rozdíl v agresivitě
Video se připravuje ...

Plzeňský útočník Jean-David Beauguel bojuje o míč v utkání s Mladou Boleslaví
Plzeňský útočník Jean-David Beauguel bojuje o míč v utkání s Mladou Boleslaví

 

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud