Týden s hudbou

Opět přinášíme pravidelný přehled koncertů a hudebních představení napříč republikou i zahraničím. Tento týden vybíráme události pořádané FOKem, Muzeem Antonína Dvořáka, festivalem Concentus Moraviae nebo například Dny české a německé kultury. Ze zahraničí nabízíme výběr online streamovaných koncertů a operních představení například newyorské Metropolitní opery nebo Berlínských filharmoniků.
Kryšfof Mařatka (archiv umělce)

Praha
Koncert předního českého klavírního kvarteta, na kterém zazní skladby z období od druhé poloviny devatenáctého století po století dvacáté, má ve své barokní vile v pondělí 28. září na programu Muzeum Antonína Dvořáka. Posluchači se v podání Klavírního kvarteta Josefa Suka mohou těšit na Kvartet a moll op. 1 pro klavír, housle, violu a violoncello Josefa Suka, rekonstrukci Klavírního tria Leoše Janáčka, Klavírní kvintet a moll – jednovětý Gustava Mahlera a část Klavírního kvartetu č. 2 op. 87 Antonína Dvořáka. Koncert začíná v 18:30 hodin.

Komponovaný program propojující oltářní obrazy Mikuláše Medka a současnou hudbu, se skladatelem a klavíristou Kryštofem Mařatkou, s francouzskou houslistkou Alexandrou Soumm a s edukátorkou NGP Monikou Švec Sybolovou zařadil na pondělí 28. září do svého komorního cyklu Symfonický Orchestr hl. m. Prahy FOK. Zazní 2 sonáty pro sólové housle a Improvizace na klavír před obrazem Mikuláše Medka Kryštofa Mařatky i Sonáta pro housle a klavír Leoše Janáčka. Koncert v Anenském klášteře začíná v 18:00 hodin.

Ústí nad Labem
22. Dny české a německé kultury otevře koncert Západočeského symfonického orchestru Mariánské Lázně v Severočeském divadle. Bude znít hudba H. Krásy, A. Zemlinského a L. van Beethovena. Na koncertě vystoupí sopranistka Irena Troupová, diriguje Marek Štilec. Koncert začíná v 18:30 hodin.

Žd’ár na Sázavou
V rámci festivalu Concentus Moraviae vystoupí v pondělí 28. žáří na společném koncertě hráčka na zobcové flétny Michaela Koudelková a cemballistka Barbara Maria Willi. Barokní sály místního zámku naplní hudbou Gottfrieda Fingera, Jiřího Antonína Bendy, Františka Bendy, Jiřího Antonína Bendy a Georga Philippa Telemanna. Koncert začíná v 19:00 hodin.

Valtice
Czech Ensemble Baroque Quintet a varhaník Peter Loydl vystoupí ve středu 30. září v zámecké kapli ve Valticích s programem zaměřeným na duchovní koncerty hudby 17. století. Koncert v rámci festivalu Concentus Moraviae začíná v 19:00 hodin.

Třebíč
Na hudební cestu po Karlově univerzitě let 1370 až 1450 vezme své posluchače slavná Schola Gregoriana Pragensis v neděli 4. října. Od 19:00 hodin budou v Bazilice sv. Prokopa ke slyšení pestrá nabídka oficiální liturgické hudby, duchovní hudby mladých kleriků a studentů hudební teorie i zábavné hudby, která byla s liturgií propojena.

Čelákovice
V kostele Nanebevzetí Panny Marie se 30. září 2020 od 19.00 hodin koná představení, které připravuje Spolek pro varhanní hudbu v Čelákovicích. Koncert “Kontratenor včera a dnes” uslyšíme v provedení kontratenoristy Jana Mikuška a Rejchova kvarteta. Na programu bude Stabat Mater Tomáše Hanzlíka.

James Levine (foto archiv)

Koncerty a představení streamované online

Pondělí 28. září
Londýnská Wigmore Hall inzeruje na pondělí 28. září klavírní recitál Angely Hewitt. Umělkyně provede Bachovo kompletní Umění fugy. Koncert začíná v 19:30 hodin londýnského času.

Úterý 29. září
Newyorská Metropolitní opera uvede v rámci svých Nightly Met Opera Streams Mozartovu Cosi fan tutte. V představení z 26. dubna 2014 řízeném Jamesem Levinem vystoupili například Susanna Phillips, Isabel Leonard, Danielle de Niese, Matthew Polenzani a jiní. Stream začíná v 19:30 hodin místního času.

Středa 30. září
Tragedy and Triumph je název streamovaného koncertu, který London Philharmonic Orchestra odvysílá ve středu 30. září od 20:00 hodin místního času. Program je sestavený z děl L. van Beethovena, J. Widmanna a J. Sibelia.

Čtvrtek 1. října
Colburn School Lunchtime Concerts pokračují dalším z mikrokoncertů, ve kterých instituce představuje své nejtalentovanější studenty. Tentokrát zazní z kalifornského Los Angeles Beethovenova Sonáta pro housle a klavír č. 6.

Sobota 3. října
Berlínští filharmonikové připomenou nadcházející výročí sta let od smrti Maxe Brucha koncertem, na němž společně se sólistou Noahem Bendix – Balgleyem provedou skladatelův Koncert pro housle a orchestr č. 1 g moll op. 26. Hudbu Maxe Bruha při této příležitosti doplní dílo jeho současníka, a zároven vedoucího představitele klasicko-romantické syntézy, Johannese Brahmse. Jendá se o Serenádu č. 2 a moll op 16. Koncert se začátkem v 19:00 hodin odvysílá filharmonie ve svojí Digital Concert Hall.

Neděle 4. září
V 11:00 hodin pacifického denního času (PDT) vysílá Israel Philharmonic Orchestra další z koncertů v rámci své řady  s názvem Online Chamber Music Series. Vysílání, jehož program není zatím znám probíhá na Facebooku i Youtube.

 

 

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments