Zdeněk Zbořil: Ať Zemanovi voliči vychcípají na covid? Prymula vysvětlí i Pirátovi

28.09.2020 11:25

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „To, že rezignoval na svou funkci, je spíše ostudou těch, kteří jej k této rezignaci, z lidského hlediska pochopitelné, dohnali,“ komentuje odstoupení ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha politolog Zdeněk Zbořil. Nový šéf rezortu podle Zbořila nezavede v Praze „uničovský režim“ izolace od ostatních částí ČR, ale jistě vysvětlí primátoru Hřibovi a jeho přátelům, že s pořádáním radostných posezení na Karlově mostě bude konec. „Možná mu i vysvětlí, že je pravdě dost vzdálená představa některých populárních osobností a osůbek, aby ‚Zemanovi voliči vychcípali‘, a že covid-19 si nevybírá podle věku a politického přesvědčení,“ dodává. S ohledem na nadcházející volby upozorňuje, že kvůli malému počtu hlasů se mohou v Senátu objevit neočekávané kuriozity.

Zdeněk Zbořil: Ať Zemanovi voliči vychcípají na covid? Prymula vysvětlí i Pirátovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

V uplynulém týdnu opustil pozici ministra zdravotnictví Adam Vojtěch. Novým ministrem se stal Roman Prymula.

Anketa

Vykonává prezident Zeman svůj úřad dobře, pokud jde o rok 2020?

82%
18%
hlasovalo: 11774 lidí

„Kritika některých rozhodnutí MZd z řad politické opozice, odborné veřejnosti, většiny médií a nakonec i mnohých občanů nebyla, podle mého názoru, věcná, ale osobní. Bylo to jen hloupé hledání ‚hlavního viníka‘.  A ve skutečnosti však šlo o kritiku premiéra. Někdy dokonce i z řad členů vládní koalice,“ komentuje Zbořil.

„Pan ministr byl výkladní skříní toho nejlepšího, co v ANO 2011 mají, a zřejmě proto byly často hloupé nadávky jeho osobě tak bezohledné. To, že rezignoval na svou funkci, je spíše ostudou těch, kteří jej k této rezignaci, z lidského hlediska pochopitelné, dohnali. Nejsem si jistý, zda všichni ti, kteří měli ze zprávy o jeho demisi takovou radost, si uměli alespoň mlhavě představit, kdo může být jeho nástupcem. Na druhé straně je logické, že když se situace přiblížila stavu mimořádnému, budou v prostředí, ve kterém se rozhoduje s polovojenskou jednoduchostí, pracovat lidé, kteří jsou ochotni řídit se pravidlem – přišel jsem, viděl jsem, a proto nařizuji!“ dodal.

A jak hodnotit působení Adama Vojtěcha? „Protože mám stále ještě relativně dobrou paměť a vzpomínám na MZd od dob pánů profesorů Bojara a Klenera, a nezapomínám na tu skoro nekonečnou řadu jejich nástupců, myslím si, že to byl ministr, který nebyl jen vysokým ministerským úředníkem, ale také slušným člověkem. Navíc se zajímavou životní filosofií a způsoby chování, které jsou v české politice dost neobvyklé,“ uvedl Zbořil.

Profesor Roman Prymula už nastavil některá opatření, zkrátil například provozní dobu restaurací, teď hovoří o nutnosti debaty o zavření středních škol. Omezení by se mělo týkat také počtu lidí, kteří se smějí setkat.

„Předpokládám, že se bude chovat a jednat v duchu těchto svých prvních rozhodnutí. Asi nezavede v Praze ‚uničovský režim‘ izolace od ostatních částí ČR, ale jistě vysvětlí panu primátorovi Hřibovi a jeho přátelům, že s pořádáním radostných posezení na Karlově mostě, jako byla ta poslední opoziční, bude konec. Možná mu i vysvětlí, že je pravdě dost vzdálená představa některých populárních osobností a osůbek, aby ‚Zemanovi voliči vychcípali‘, a že covid-19 si nevybírá podle věku a politického přesvědčení. Předpokládám také, že se bude muset dohodnout se sportovci a s jejich sponzory, protože zde nejde jen o několik tisíc za zrušená představení v nějakém šantánu, ale o miliony doma a v zahraničí. A také bude muset jednat s MZV, co dělat s ‚uzavřením ČR‘ před většinou Evropy, EU a často i před některými nejen turistickými světovými destinacemi,“ předpokládá Zbořil.

Po zkušenostech s Čapím hnízdem jsem opatrný…

Sotva Prymula nastoupil, už vznikla i petice za jeho odvolání. Signatářům vadí, že si založil 17. 6. 2020 živnost, a to v oboru činnosti výroby zdravotnických prostředků. „Naší obavou je možnost vydělávání na občanech, a to právě pomocí nařízení státu k zabránění šíření covidu-19 (nošení roušek atd.). Člověk, který má být ministrem, by dle našeho názoru neměl podnikat v činnosti výroby zdravotnických prostředků, jelikož to může ovlivnit jeho objektivní názor na situaci a jeho jednání může být ovlivněno podnikatelským cílem dosažení zisku,“ píše dále autor petice Denis Schmidt. Epidemiologovo živnostenské oprávnění k výrobě zdravotních prostředků sdílela i herečka Aňa Geislerová, která k tomu jen lakonicky dodala: „No, připravenej už je dýl...“ Prymula přitom vysvětlil, že si živnost založil, když odcházel z ministerstva, ale nic v tomto směru údajně nepodniká.

„Denise Schmidta neznám, paní Geislerové příliš nevěřím a o živnostenském oprávnění nového MZd také nic nevím. Jen po zkušenostech s Čapím hnízdem jsem opatrný. Nevím také, zda by se takový ‚zákaz činnosti‘ neměl vztahovat i na ostatní členy vlády, senátory a poslance anebo na osoby veřejně činné. Všelijakých precedentních rozhodnutí o těchto věcech máme dost, tak snad to nebude tak obtížné zjistit, zda petenti mají, nebo nemají pravdu,“ reagoval politolog.

V neděli už se uskutečnil kvůli vládním opatřením protest na Palackého náměstí v Praze. „Demonstraci vnímáme jako projev nesouhlasu s vládními kroky, s omezováním svobod a práv všech občanů České republiky. Naším cílem je sjednotit lidi s dobrým srdcem a vytvořit masu lidí, kteří mají společný názor,“ psali organizátoři.

„Projev nesouhlasu a sjednocení lidí s dobrým srdcem je dobrý nápad. Teď ještě zbývá, aby se to sjednocení podařilo dřív, než naše srdce přestanou tlouct,“ podotýká Zbořil.

Bývalý prezident Václav Klaus v Mladé frontě DNES vypočítává, co všechno se v současné době dělá špatně. „Nastala móda testování a trasování, což je další veliká šance pro svět IT, aby nad námi získal nadvládu. Odběrové stanice nestíhají testovat, adorované roušky se nasazují a sundávají podle nelogických a stále se měnících pravidel, ruší se mnohé zcela běžné společenské aktivity (zavírá se stále více škol, byly zlikvidovány letecká doprava a cestovní ruch, končí celé hospodářské obory a odvětví atd.). Zdá se, že všichni dříve či později skončíme v karanténě, která je triumfálně označována za chytrou,“ uvedl.

„Škoda, že pan bývalý ministr financí, předseda vlády a prezident nepřišel s takovými názory v době, kdy se v době stále měnících se pravidel likvidovaly celé průmyslové podniky, rušily podniky zahraničního obchodu, likvidovala se obchodní flotila ČR a transformovaly ČSA, a jeho slovy ‚likvidovaly se celé hospodářské obory a odvětví‘. A kdy celá země byla ‚v karanténě‘, aby mohlo být celé národní hospodářství zbaveno konkurenceschopnosti, rozprodáno i to, co bylo pod zemí, celý bankovní sektor ‚vyvezen‘ do zahraničí, podobně jako část zlatých zásob státu, o kterých ani nevíme, kde by dnes mohly být. Ani slova o zavírání škol neodpovídají úplně realitě. Třeba to některým jejich studentům dokonce prospěje víc, než studovat záhadné obory, o kterých se leckde už jen žertuje,“ komentuje politolog.

Je to jen legrace? Tak ať to vysvětlí v dalších státech

Lékař Lukáš Pollert z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 2. LF UK a Fakultní nemocnice Motol považuje za úplně směšné číslo 500 mrtvých, kteří zemřeli s covidem, ve světle masy lidí, které v nemocnici den co den vídá. Jde o lidi s nadváhou a samozřejmě o kuřáky. Připomíná, že počet úmrtí a nemocnost v důsledku kouření cigaret je číslo, o kterém se covidu nemůže ani zdát. Proti tomu je covid úplný žabař, říká.

„To je jistě zajímavý argument. Ještě by stálo za to, ho vysvětlit těm, kteří byli v únoru v New Yorku, v Itálii a ve Španělsku a přesvědčit je, že to je vlastně jen taková legrace. A hlavně, upozornit vlády v SRN, ve Francii a asi v 12 dalších státech EU, že se českého ‚žabaře‘ nemusí obávat a nemají zakazovat lidem přicházejícím z Prahy u nich pracovat, cestovat a poveselit se. A vysvětlit reprezentantům WHO, že jejich informace nejsou na takové úrovni jako v Motole,“ podotýká Zbořil.

Právě kvůli kuřákům, obézním lidem, těm, kteří se o své zdraví nestarají, se podle Pollerta omezuje žití všech, a to nejen nošením roušek. „Přitom jsou další desetitisíce a statisíce mrtvých ze závažnějších příčin,“ podotýká.

„Proč to pan Pollert říká nám, kteří jsme méně vzdělaní a informovaní o tom, jak a proč se umírá, než on a jeho kolegové? Mohli by se snad mezi sebou poradit a přesvědčit sebe navzájem, a pak se svými názory teprve jít strašit, nebo uklidňovat své spoluobčany. Nebylo by to, z hlediska jeho vzdělání, trochu víc ‚etické‘?“ ptá se politolog.

Často jsou za viníka šíření strachu a paniky označována média, někdy ovšem jen citují odborníky. Před desítkami tisíc mrtvých varuje například profesor Jaroslav Flegr. Odmítá promořování populace a je zastáncem tvrdých opatření, předpokládá, že by restrikce v souvislosti s koronavirem měly trvat i dva roky. Může se to ale protáhnout, protože vše bude záležet na dostupnosti vakcíny.

„Je to jen můj soukromý a subjektivní názor, ale když se ptáte veřejně, tak si myslím, že některá média strach a paniku už vyvolala. Nestačí se jen odvolávat na nějakou domnělou nebo skutečnou autoritu, širší veřejnosti často neznámou, a zvát odborníky popovídat si v nějaké TV, chrlit několik dní s náhodně vybranými referenty jejich názory, a potom je rychle zavrhnout a najít si někoho jiného. Zřejmě je to metoda převzatá z komentování politického dění jako zábavy, a tak je obtížné naučit média ‚novým kouskům‘. Zatím jim to docela vynášelo,“ podotýká Zbořil.

Zpěvačka Bára Basiková si nebere servítky a prohlásila, že chce covid. „At' už jdou všichni, co otravujou s koronavirem a šílenýma zprávama o něm, do prdele! At' už držej hubu a neotravujou nás všema katastrofickýma kecama, at' už nás přestanou děsit, ničit, připravovat o zdravej rozum a o práci!“ stálo v jejím vyjádření, kde vulgárními výrazy nešetřila. Mimochodem, není to tak dávno, co jsme od ní slyšeli přání, aby prezident Zeman nebyl sprostý a arogantní.

„Na osobu působící léta na veřejnosti je to jistě pozoruhodná slovní zásoba. Myslím, že je tak roztomilá, že k tomu nemusíme nic dodávat. Snad jen to, že i ona žije v prostředí, kde ji ‚ten covid‘ může brzy navštívit,“ upozorňuje Zbořil.

„Proč bychom i my, tak trochu Tchajwanci, nemohli dělat něco podobného…“

Pražský primátor Zdeněk Hřib ve čtvrtečním pořadu Interview na ČT24 hovořil o tom, jak se Praha připravuje na situaci, kdyby byly přeplněné nemocnice. Již jsou prý vytipované tělocvičny a internát, kde by se pacienti nakažení koronavirem mohli léčit. Kritickým bodem však bude, zajistit pro ně kvalifikovaný personál.

„Myslím, že jsme na tzv. válečné lékařství upozorňovali již minulý týden. Ano, je to možné, a pan primátor o tom má jistě informace z první ruky, které získal při své nedávné návštěvě na Tchaj-wanu. Alespoň pan předseda Senátu Vystrčil nás o tom už informoval, dokonce ještě před svým odletem z Prahy. Pracovní mobilizace zdravotnického personálu, pokud máme správné informace nejen z Tchaj-peje, ale i z ČLR, byla první reakcí tamních autorit na možnou pandemii. Tak proč bychom i my, tak trochu Tchajwanci, nemohli dělat něco podobného,“ komentuje politolog.

V nedělních Otázkách Václava Moravce byl hostem i předseda ODS Petr Fiala, který konstatoval, že země je v krizi, všichni by měli táhnout za jeden provaz, ale premiér Babiš odmítá s opozicí debatovat. Fiala nechápe, proč. Moravec mu odpověděl. „Promiňte, to vysvětlení je asi logické. Pan premiér žárlí na vás jako na opozici, protože nechce, abyste byli příliš vidět,“ nabídl vysvětlení moderátor.

„Pan předseda ODS asi zapomněl na svá slova, která pronesl hned po volbách, a která se stala programem ODS – „S Babišem nikdy!“ Zřejmě na ně zapomněl i pan Moravec, který často opakoval podobnou zaklínací formuli po Pirátech (Pusťte nás na ně!) a některých ostatních. Nevšiml jsem si také, že by se ‚žárlivost‘ vyskytovala v politice jako definice nějakého politického postoje nebo názoru. To je slovo do jiného společenského prostředí. Možná ten povolební distanc ‚od Babiše‘, který stále vzrušuje některé vlivné členy ODS, byl velkou chybou. Vládní koalice by dnes mohla vypadat jinak, a ODS by nemusela být na svých smutných 10 procentech,“ komentuje Zbořil.

Kvůli malému počtu hlasů se mohou v Senátu objevit neočekávané kuriozity.

Říjnové krajské a senátní volby budou letos provázet bezpečnostní opatření, jako je například dodržování rozestupů nebo povinnost mít roušku tak, aby bylo hlasování pro voliče bezpečné. Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna v rozhovoru pro iDNES.cz popsal, co voliče čeká, pokud tato opatření nebudou respektovat. Pokud volič přijde bez roušky, hlasovat může, ale dopustí se přestupku. Volební komise by to pak měla ohlásit městské policii nebo správnímu úřadu. A do jaké míry se covid-19 podepíše na volební účasti?

„To si vůbec nedovoluji předpovídat. Je to všechno tak neobvyklé, že bychom si museli vybrat jen nějaké historické příklady. Neobvyklé situace byly před válkou, po válkách, po pokusu o změnu režimu v roce 1990. Ale srovnávat tehdejší a současnou volební mobilizaci občanů je téměř nemožné. Snad to budou riskovat někteří sociologové, ale i oni, s ohledem na atypickou situaci, budou muset spíše hádat, než sčítat a odčítat,“ říká politolog.

Podle Zbořila budou voliči i v nadcházejících volbách přihlížet k tomu, jak politici reagují na epidemii, ale protože nepůjde o volby do Poslanecké sněmovny, bude více záležet na konkrétní situaci ve volebním okrsku než na propagandě parlamentních politických stran. „Stejně zajímavé to bude v doplňovacích volbách do Senátu. Víme, že jeho popularita je stále velmi nízká, ale to může znamenat, že kvůli malému počtu hlasů se mohou v Senátu objevit neočekávané kuriozity. Zatím dosud jediným věcným doporučením byla slova prezidenta – nevolit dříve zvolené členy Senátu, ale nové lidi. Vypadá to rozumně, ale podle mého názoru je to skoro nemožné,“ uzavírá dnešní Rozjezd Zdeněk Zbořil.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…