Zpackaná oprava novogotického skvostu? Templ poškodila voda! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zpackaná oprava novogotického skvostu? Templ poškodila voda!

Unikátní novogotický templ uzavřeli památkáři. Některé pilíře poškodila voda a jsou ve špatném stavu. Přestože před třemi lety budova prošla opravou, zatéká do ní.
Unikátní novogotický templ uzavřeli památkáři. Některé pilíře poškodila voda a jsou ve špatném stavu. Přestože před třemi lety budova prošla opravou, zatéká do ní. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Novogotický templ u Podbořan uzavřeli památkáři. Před třemi lety sice prošla památka kompletní opravou, ta se ale zřejmě nepovedla. Do dřevěné konstrukce zatéká a voda postupně poškodila několik pilířů.

„Odbornou prohlídkou byly rovněž zjištěny trhliny v povrchovém nátěru,“ sdělil Tomáš Pospíšil, mluvčí Národního památkového ústavu, který templ spravuje. Oprava přitom stála 20 milionů korun. Jak dlouho bude trvat, než se lidé do útrob stavby znovu podívají, není zatím jasné. „Na základě výsledků šetření přijmeme následná opatření k nápravě. Ta mohou zahrnovat i požadavek na odstranění vad ze strany zhotovitele stavby v záruční lhůtě,“ doplnil Pospíšil.

Unikátní prvenství

Templ v zámeckém parku v Krásném Dvoře je první novogotickou stavbou a také první romantickou vyhlídkovou věží v České republice. Pochází z roku 1792 a je součástí zahrady zámku Krásný Dvůr. Navrhoval ho sám tehdejší majitel panství Jan Rudolf Černín. Je chráněn nejvyšším stupněm památkové ochrany.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.