Hlavní obsah

Schillerová chce zmrazit platy politikům i soudcům

Právo, svj, mar

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) chce vzhledem ke stavu veřejných financí a ve snaze najít úspory ve státním rozpočtu prosadit, aby se pro příští rok zmrazily platy všech ústavních činitelů, tedy nejen politiků, ale i soudců či státních zástupců.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

„Ministerstvo financí nyní pracuje s variantou, kterou je úprava zákona způsobem, že platy ústavních činitelů i soudců zůstanou v roce 2021 na úrovni roku 2020 a od roku 2022 bychom aplikovali valorizaci základen o index růstu průměrné mzdy v ČR za předminulý kalendářní rok. Nicméně výsledná verze návrhu bude ještě předmětem jednání s ministerstvem práce a následně ho projedná vláda,“ potvrdila ve Právu mluvčí ministerstva financí Anna Fuksová.

Příspěvek pro zaměstnávání lidí s handicapem vzroste o 800 korun

Domácí

Ještě s radikálnějším návrhem přišla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Ta by chtěla prosadit trvalé snížení platů politiků a soudců, s čímž Schillerová ovšem nesouhlasí. Platová základna politiků odpovídá 2,5násobku průměrného platu státních zaměstnanců z předminulého roku, u soudců je to trojnásobek. Podle návrhu Maláčové by to měl být nově ve skutečnosti dvojnásobek celostátní předloňské průměrné mzdy.

Soudci: Jen když nepřidají nikomu

Soudci ani státní zástupci však o snižování svých platů nechtějí ani slyšet. Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová Právu řekla, že zatím o plánech ministerstva financí oficiálně neví.

„Je před volbami a objevují se mnohá populistická prohlášení, která můžeme brát vážně, až když jsou ty návrhy nějakým oficiálním způsobem formulovány a podávány,“ řekla Právu Zemanová, podle které se soudci zatím vyjadřovali pouze k návrhu ministerstva práce, podle něhož by se měly platy ústavních činitelů snížit na čtyřnásobek minimální mzdy.

Trvalý kurzarbeit bude pro firmy přínosem, říkají experti

Ekonomika

Obecně podle Zemanové lze říct, že soudci vždy odkazují na judikaturu vyslovenou Ústavním soudem a Evropským soudem pro lidská práva. Podle té musí stát dodržet stabilitu platů soudců a nemůže do mezd zasahovat účelově. Prezidentka soudcovského stavu je přesvědčena, že tyto předpisy stanovují jasná pravidla a kritéria, jak sáhnout na platy.

„Když stát omezí, sníží nebo zmrazí platy všem profesním skupinám placeným ze státního rozpočtu, tak se samozřejmě takové opatření musí týkat i soudců. Aby bylo jakkoliv zasahováno do platů soudců, tak podmínkou je, aby stejný přístup stát činil i vůči ostatním profesím placeným státem. To je celkem jednoduchá podmínka,“ podotkla Zemanová.

Průměrná mzda v ČR podle odhadů reálně klesla

Ekonomika

Zemanová v této souvislosti připomněla, že například učitelům vláda platy zvyšuje. „Z našeho pohledu si to samozřejmě zaslouží, učitelé i všichni ostatní. Ale nejsou splněny podmínky, aby se zasahovalo do platů soudců,“ tvrdí Zemanová.

Zdůraznila také, že odmítá klišé, že „platy soudců jsou nedotknutelné“. „To v žádném případě nejsou. Jenom je důležité říkat, že platy soudců musí kopírovat vývoj ve společnosti, aby tu nebyla pochybnost, že to stát dělá proto, aby soudci poslouchali,“ uzavřela Zemanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám