Zodpovědně k zemi svatého Václava, zaznělo na staroboleslavské pouti

Zodpovědně k zemi svatého Václava, zaznělo na staroboleslavské pouti
28. září 2020 Události Autor: Filip Breindl

Ve výroční den mučednické smrti svatého Václava vyvrcholil ve Staré Boleslavi letošní ročník Národní svatováclavské pouti. Kvůli epidemické situaci se uskutečnil pouze duchovní program pro omezený počet návštěvníků na Mariánském náměstí. Mši svatou sloužil kardinál Dominik Duka, který v úvodu převzal čestné občanství města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav - podle starosty Vlastimila Picka tento čestný titul zastupitelstvo udělilo za příspěvek pražského arcibiskupa k rozvoji Staré Boleslavi a zachování tradice zdejších svatováclavských poutí.

"Slavíme svatého Václava, věčného knížete České země, který se už na začátku našich dějin nasadil pro křesťanskou evropskou orientaci našeho národa. Ukazoval moudrost čerpanou z Božího slova a dovedl být vládcem otevřeným k budování vztahů. Dnes neseme zodpovědnost za jeho zemi my,“ začal své kázání na poutní mši svaté olomoucký arcibiskup a předseda České biskupské konference Jan Graubner. Poukázal na výzvy papežovy sociálně-ekologické encykliky Laudato si, zejména požadavek opuštění sobeckého přístupu a uzdravení vztahu nejen k přírodě, ale i k ostatním lidem a Bohu, což papež nazývá křesťanskou revolucí. "Myšlenky papeže Františka vybrané z jeho encykliky jsou hutné a náročné. Věřím ale, že nám v této náročné době pomohou postavit se zodpovědně k zemi svatého Václava. Věřím, že svatý Václav z nás pak bude mít radost a za svůj národ se nepřestane v nebi přimlouvat," uzavřel svou promluvu arcibiskup Graubner.

Řadu poutníků neodradil od cesty do Staré Boleslavi ani přísnější režim, ani deštivé počasí. Z moravského Šternberka dorazil do městečka u Prahy Radek s rodinou: "Jsem tu potřetí, žena podruhé a sestra poprvé. Přijel jsem si to užít a mám to skutečně jako pouť. Že tu není lunapark, mi vůbec nevadí," vyjádřil Radek s tím, že podle jeho názoru mohly i letos zůstat obvyklé stánky, které dotvářejí poutní atmosféru. "Je to ve venkovním prostředí, nemuselo se to rušit," uvedl poutník z Moravy. Stejně jako v předchozích letech dorazili do Staré Boleslavi představitelé veřejného života, například předseda Senátu Miloš Vystrčil nebo bývalý prezident Václav Klaus. Přítomné velvyslance kardinál Duka požádal, aby se zasadili o mír v Náhorním Karabachu, kde se opět rozpoutaly boje mezi Arménií a Ázerbájdžánem.

Svatováclavské poutě se dnes konají i na dalších místech republiky, kde jsou kostely či kaple zasvěcené národnímu patronovi. Například ve Strakonicích připravila farnost kromě eucharistické slavnosti také divadelní představení a večerní koncert. Na Proglasu jsme dopoledne přenášeli mši z kostela svatého Václava v jihomoravském Mikulově. Sloužil ji místní probošt, pater Pavel Pacner, a své kázání zaměřil na Kristovu výzvu k nesení svých životních křížů, která podle něj ožívá v současné situaci: "Přeji nám všem při slavení svatého Václava, který také statečně donesl svůj kříž až do cíle, aby celému našemu národu vyprošoval věrnost Bohu, věrnost v utrpení a především velikou naději. Naději, že kříž není jen znamením utrpení a smrti, ale především znamením lásky, vítězství a života," zaznělo při svatováclavském pouti v Mikulově.   

NyníDuchovní slovo
Píseň: Canticum Simeonis Nunc dimittis (2008); Interpret: The Cistercian Monks of Stift Heiligenkreuz; Album: The Cistercian Monks: Chant
23:58Půlnoční modlitba
00:00Hymna a chorál
00:05Na stole je téma
01:00Komorní hudba
02:00Klika (Rádio 7)
02:15Písně

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony