Britské ministerstvo školství zakáže ve výuce antikapitalistické myšlení

Antikapitalistické uvažování bylo britským ministerstvem školství označeno za „extrémní politický postoj“, který se rovná podpoře nezákonné činnosti. Školy dostaly nařízení, aby nepoužívaly výukové materiály od organizací, jež za svůj cíl považují ukončení kapitalismu.

Ministerstvo školství Velké Británie vydalo ve čtvrtek pokyny pro ředitele škol a učitele zapojené do přípravy školních osnov z oblastí vztahů, sexu a zdraví. Antikapitalismus v něm charakterizovalo jako „extrémní politický postoj“ a srovnává jej s útokem na svobodu projevu, antisemitismem a podporou nelegální činnost. O kauze píše například britský Guardian.

„Školy by za žádných okolností neměly využívat výukové materiály vytvořené organizacemi, které zaujímají extrémní politické postoje. To platí i v případě, že materiál sám o sobě není extrémní, už samo jeho použití totiž může znamenat schvalování nebo podporu těchto organizací,“ píše se v pokynech, které jsou součástí výkladu pro implementaci školních osnov.

Bývalý stínový kancléř John McDonnell uvedl, že nová opatření školám zakazují probírat klíčové události britské historie.

Mezi příklady „extrémních politických postojů“ najdeme třeba „veřejně vyjádřenou touhu zrušit nebo svrhnout demokracii, kapitalismus nebo ukončit svobodné a spravedlivé volby“. Dalšími příklady podle ministerstva jsou odpor proti svobodě projevu, používání rasistického či antisemitského jazyka nebo podpora nezákonné činnosti.

Jessica Simor, právnička pro oblast lidských práv, k novému nařízení uvedla, že je vláda sama nedodržuje, pokud se jí nehodí. Jako příklad uvádí nový zákon o brexitu, který porušuje mezinárodní právo („podpora nezákonné činnosti“) a pokračování prodeje zbraní Saúdské Arábii pro potřeby válečného konfliktu v Jemenu, a to přes rozhodnutí soudu, že je takový prodej nezákonný. Dr. Richard McNeil-Willson, odborník na extremismus a výzkumný pracovník na Evropském univerzitním institutu ve Florencii, popsal pokyny jako „velmi temnou záležitost“. „Do této skupiny spadá cokoli zpochybňující status quo a pokyny se lstivě zaměřují na kohokoli, kdo se věnuje problému nerovností,“ napsal na svém twitterovém účtu.

Jak lehce sklouznout k totalitě

Také poslanci za Labouristickou stranu považují nové nařízení za „zlověstné“, jak jej označila ve svém tweetu poslankyně Beth Winter. Bývalý stínový kancléř John McDonnell pro deník Guardian uvedl, že tato opatření ve skutečnosti školám zakazují probírat klíčové události britské historie. Podle McDonnella jsou dalším symbolem rostoucího „autoritářství“ v Konzervativní straně. „Na tomto základě bude nezákonné odkazovat na mnoho etap britských dějin a politiky, včetně kapitol z historie britského socialismu, Labour Party a odborů, v nichž šlo o prosazování zrušení kapitalismu,“ prohlásil McDonnell a vzápětí dodal, že se jedná o „další krok v kulturní válce“. Podle něj se zintenzivňuje posun konzervativců směrem k extrémně pravicovému autoritářství a tento posun by podle něj měl znepokojovat každého, kdo věří, že „demokracie vyžaduje svobodu projevu a vzdělanou populaci“.

Levicový novinář Owen Jones na svém Facebooku uvedl, že Johnsonův kabinet zavádí ve školách mccarthismus. „Touha po jiné formě organizace společnosti, než je ta kapitalistická, je legitimní politický názor,“ říká k tomu Owen Jones. Podle bývalého řeckého ministra financí Janise Varufakise pokyny britského ministerstva školství ukazují, jak snadné je „ztratit vládu nad zemí a nenápadně sklouznout k totalitě“.

 

Čtěte dále