Štěstí je krásná a přepychová věc

28. září 2020

Jsou písně, které se dostanou posluchačům do povědomí svým názvem a obsah pak už není zas až tak důležitý. Název totiž říká vše. A může tak být zvolen i jako název filmu, jak se stalo u nás. O kterém současném filmu je řeč? 

Historie populární hudby zná mnoho případů, kdy film výrazně o několik stupňů výše posunula právě vynikající hudba. Divákům tak leckdy tolik nezáleží na ději, ale na několika stěžejních scénách, které z filmu mnohdy udělají trhák, českou kinematografii nevyjímaje. Je ale případ, kdy film je nazván podle písně, která vznikla o třicet let dříve a s dějem nového filmu nemá vůbec nic společného. Jen to jedno. Prachy. Michal Horáček, autor textu písně Štěstí je krásná věc, ví o tom, jak vydělat peníze, mnoho, napsal o tom dokonce i na Karlově univerzitě v Praze svou dizertační práci s názvem Habitus hazardního hráče.

Ale český film Štěstí je krásná věc není o tom, jak peníze získat vlastní hlavou. Tady peníze chudému páru prostě spadnou do klína. Je to pořádný balík a s tím, jak s ním naloží, by žádný správný hazardní hráč nesouhlasil. Natáčení filmu probíhalo v Líšné poblíž Rokycan, poslední filmová klapka padla 9. června roku 2020. Ve filmu si zahrála také jedna romská kapela a Richard Müller k němu nazpíval ještě další píseň. Hudbu k filmu Štěstí je krásná věc napsal René Rypár, zkušený autor filmové hudby, který je mimo jiné také autorem původního českého muzikálu „Viktorka Plzeň! aneb Jinak to nevidím“, který měl premiéru v roce 2015 v Novém divadle v Plzni.

A film Štěstí je krásná věc dává ve svém závěru jednu jistotu: že ani láska není za všechny prachy.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.