Jan Libíček by slavil 89 let, kdyby nezemřel předčasně, přímo na natáčení. Zabil ho strach z doktorů

 Celebrity 
28. září 2020 16:21 / René Černý
  0
📷
9 fotografií v galerii
Jan Libíček odešel předčasně, přímo během natáčení filmu Archiv filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku
Patřil k nejoblíbenějším a nejnadanějším hercům své doby. A také váhově nejsilnějším. Miloval život, lidi a jídlo. Janu Libíčkovi by bylo 89 let. Zemřel ale příliš brzy. Přímo na natáčení slavné komedie Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. Bylo mu pouhých 42 let.

Režisér Václav Vorlíček (†88) jej často obsazoval a Libíček nechyběl v žádném jeho filmu, ať šlo o pohádku nebo komedii. Tři oříšky pro Popelku, Dívka na koštěti, Pane, vy jste vdova a v dalších filmech si rodák ze Zlína zahrál. Výraznou roli měl mít i v komedii Jak utopit Dr. Mráčka, ovšem všechny už natočené scény s ním se musely přetočit.

"Honza Libíček bohužel zemřel při natáčení jedné z nich. On umřel v podstatě strachem, nechtěl jít k doktorům," vzpomínal před pár lety sám režisér Vorlíček. 

Plnorostlý herec, mimochodem spolužák Jiřiny Bohdalové nebo Luďka Munzara na DAMU, byl těžký cukrovkář, ale ze své nemoci si příliš nedělal. Nedržel diety, které by držet měl. Nechodil k lékařům na kontroly a vyšetření. Z bílých plášťů měl panický strach. K tomu měl i nemocné ledviny. To  se mu bohužel stalo osudným. 

„Libíček měl za sebou už asi osm filmovacích dní. Točili jsme scénu, kdy vodníci čekají na břehu na blížící se pramici s doktorem Mráčkem a chtějí ho utopit. Já s kameramanem jsme přes vodu pozorovali Libíčka, jak si povídá s Menšíkem. Najednou se Honza skácel zády do vody. Vyrazili k němu připravení záchranáři, vylovili těch jeho sto čtyřicet kilo váhy z vody a mezitím dorazila záchranka," vzpomínal Vorlíček na dramatické chvíle při natáčení jedné z nejslavnějších komedií vůbec. 

K tragédii došlo, když chtěl Jan Libíček po kolegovi Menšíkovi dopít zkažené mléko v sáčku. „Libíček byl dost šetrný, asi si řekl, že to je škoda, tak mu ten pytlík vzal, sám z něj upíjel a už mu ho nedal. Pak najednou vstal, jako že chce někam jít, a najednou spadl," viděl před očima hrůzný obraz režisér, který už také není mezi živými. 

Libíčkův kolega z Divadla Na Zábradlí, dnes 90letý Ivo Niederle, navíc tvrdí, že jeho kolega a kamarád Libíček měl i urologické problémy. Podobný záchvat, který jej postihl při natáčení, měl i pár dní před smrtí a právě Niederle jej odvedl do nemocnice. Herce tam chtěli hospitalizovat, jenže on se tolik bál, že utekl. „Kdyby tam zůstal, určitě by to podchytili a Honza mohl žít,“ myslí si Niederle.

To se ostatně stalo i při samotném kolapsu. "Když pro Libíčka na natáčení přijela ta sanita, on se na chvíli z bezvědomí probral. Jak nad sebou vidět ty bílé pláště a vedle nosítka, zpanikařil a dal se v podstatě na útěk, respektive se o to pokusil. Ale zkolaboval. Tak ho naložili na nosítka, pak do sanitky, ale už s ním do nemocnice nedojeli. Zemřel přímo v ní.

Všechny natočené scény po zesnulém Libíčkovi pak přetáčel herec Zdeněk Řehoř, který roli dostal narychlo. Natáčení už tak mělo skluz. Zajímavostí samotné komedie je, že vodníkovou milostpaní Matyldu Wassermannovu měla původně hrát Helena Růžičková. Ale z politických důvodů měla stopku. Proto Vorlíček hledal odpovídající náhradu, kterou našel v Míle Myslíkové. Ta se role ujala velmi dobře a ztvárnila sekernici, ač ve skutečnosti herečka taková nebyla. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod