Maďarsko nechá hranice zavřené i v říjnu, výjimka pro občany V4 platí

Maďarsko nechá hranice kvůli koronaviru zavřené i v říjnu, oznámil dnes ministr zahraničí Péter Szijjártó. Výjimka pro občany zbývajících zemí visegrádské čtyřky, tedy Česka, Slovenska a Polska, zůstává v platnosti.

"Soudíme, že zrušení dříve zavedených omezení platných pro naše hranice by vedlo ke zhoršení epidemické situace," řekl dnes podle agentury APA šéf maďarské diplomacie.

Maďarsko hranice uzavřelo od začátku září, zdůvodnilo to narůstajícími počty nakažených novým typem koronaviru. Cizinci do země nesmějí, platí ale výjimky pro takzvané pendlery, dále pro služební cesty nebo účastníky kulturních a sportovních akcí.

Maďarští občané musejí po příjezdu do vlasti na deset dnů do karantény nebo na test. Lidé ze zemí visegrádské čtyřky do Maďarska mohou jen tehdy, pokud předloží negativní test na koronavirus ne starší pěti dnů. Toto zvláštní opatření kritizovala Evropská komise, je podle ní diskriminační vůči občanům jiných zemí sedmadvacítky.

V Maďarsku, které má zhruba 9,7 milionu obyvatel, přibylo za poslední den 702 případů nákazy koronavirem, 13 lidí s covidem-19 zemřelo. Doposud se v této středoevropské zemi nakazilo 24.716 lidí, smrtelná bilance činí 749.

Související

Péter Magyar

Orbánovi se z diplomata vyklubal nový sok. Magyar založil novou stranu

Maďarský právník a bývalý diplomat administrativy premiéra Viktora Orbána, Péter Magyar, který v posledních týdnech vedl dva masové protesty proti Orbánově vládě, nyní zakládá politickou stranu nazvanou TISZA - Tisztelet és Szabadság Párt (Strana respektu). Tuto informaci zveřejnil ve čtvrtek na svém Facebooku.

Více souvisejících

Maďarsko hranice Péter Szijjártó visegradská čtyřka Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 37 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA viní Čínu z podpory války proti Ukrajině. Pomáháte obcházet sankce, tvrdí Britové

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Londýn chce podle jeho slov spolupracovat se zeměmi tohoto regionu, aby s tím skoncoval. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy