Cyklokosař Michael Boroš z Cyklo Teamu Tábor vyhrál první závod Toi Toi Cupu v Mladé Boleslavi

V hlavním závodě úvodního dílu seriálu Toi Toi Cupu v cyklokrou v Mladé Boleslavi zahájil domácí sezonu vítězstvím Michael Boroš z ČEZ Cyklo Team Tábor, když za sebou nechal celou velice kvalitní zahraniční konkurenci. Mezi ženami kralovala Italka Sara Casasolová, naše Pavla Havlíková (KC Kooperativa Jablonec nad Nisou) skončila čtvrtá.

Ani při závodě mužů déšť neustal, takže hned v cíli prvního kola byli jezdci k nepoznání, od bahna byli od hlavy k patě. V úvodu byl ve vedení David van der Poel z Nizozemí, ale rychle čelo závodu opustil a poměrně záhy dokonce odstoupil. Na čele se usadila dvojice Lander Loockx z Belgie a evropský šampion kategorie U23 Mickaël Crispin v Francie. Ve třetím kole se na ně dotáhl Boroš, zatímco úřadující český šampion Emil Hekele od začátku ztrácel a na těžkém okruhu se nedokázal dostat do správného tempa.

Boroš se okamžitě chopil taktovky, udával tempo a podařilo se mu setřást Loockxe, ovšem Crispin se vzát nehodlal. Necelé tři kola před cílem se do boje o vítězství zase Loockx zapojil. Trio spolu ještě najelo do posledního okruhu, v němž to první hned na jeho začátku zkusil belgický závodník, ovšem Boroš ukázal, že je dnes hodně silný. Zavěsil se za něj a naopak na jeho útok již soupeři odpověď nenašli.

Trojnásobný český šampion rychle získal náskok několika desítek metrů a nikým neohrožován si dojel pro jasné prvenství.

Jak říkám...

"V posledním kole jsem se ze skupinky cítil nejsilnější, a tak jsem to zkusil a jsem rád, že to vyšlo. Bylo to díky blátu hodně těžké, ale cítil jsem se dobře. Byla to silová trať, rozhodovala výkonnost. Pro mě toto vítězství je jistě povzbuzením do další sezony, takový začátek poháru jsem ještě nezažil. Vyhrával jsem i loni, ale za tak silné konkurence moc ne," přiznal spokojený Michael Boroš.

Boj nejen se soupeřkami, ale hlavně i s bahnem na celém okruhu, tak lze charakterizovat závod žen. A vítězkou se stala v nepříjemném počasí Casasolová, před úřadující mistryní světa kategorie U23 Marion Norbert Riberolleovou z Francie. Zahraniční stupně vítězek zkompletovala Rakušanka Nadja Heiglová. Hned za trojicí nejlepších skončilo české duo Havlíková (KC Kooperativa Jablonec n. Nisou) a Nikola Bajgerová (Dukla Praha).

Největší favoritkou byla Riberolleová a v úvodu závodu to vypadalo, že svou roli splní. Cílem prvního kola projela s malým náskokem před Casasolovou a pak jely každá ze závodnic prakticky osamoceně. Za třetí Heiglovou se usadila Bajgerová, Havlíková po nepřesvědčivém startu byla šestá.

Ve druhém kole se posunula na páté místo Havlíková a na Francouzsku se dotáhla Casasolová, ale dlouho spolu na čele nejely. Italka překvapivě své soupeřce poodjela a poté již svůj náskok jen navyšovala až do cíle. Nejúspěšnější krosařka na domácích tratích v posledních letech Havlíková se stále lepšila a nakonec útočila, ale marně, i na stupně vítězek.

Jak říkám...

"Start se mi opravdu nepovedl, ale postupně jsem se rozjela. Na soupeřky jsem moc nekoukala, každá z nás toho v bahně měla dost sama se sebou. Škoda, že se mi nepodařilo dostat na stupně vítězek, Heiglovou jsem měla na dostřel, kdyby se snad jelo o kolo více...," řekla vládkyně Toi Toi Cupu posledního desetiletí Pavla Havlíková.

Do závodu juniorů nejlépe odstartoval Matěj Stránský (IVAR CS - Author Team), který cílem prvního kola jen osamocen na čele s náskokem šesti vteřin před Matyášem Kopeckým (Callant - Pauwels Sauzen), třetí Pavel Jindřich (TJ Stadion Louny) se držel těsně za ním. Stránský držel své pravidelné tempo a v každém okruhu svůj náskok sice pomalu, ale jistě navyšoval. Druhou pozici si hlídal Kopecký, na bronzový stupeň se posunul francouzský jezdec Eliote Ponchon a své umístění si za dvojicí českých reprezentantů pohlídal.

Jak říkám...

"Zkusil jsem to hned od začátku, a když se tam udělala díra, tak jsem pokračoval a hlídal jsem si své tempo. Byl to dost těžký závod, ale bahno a takovéto počasí mi nevadí, naopak to mám rád," říkal v cíli po svém premiérovém vítězství v kategorii juniorů Toi Toi Cupu Matěj Stránský.

V kategorii juniorek přes polovinu závodu jely spolu vepředu Julia Kopecky (LRTV Swift) a Kateřina Hladíková (IVAR CS - Author Team). Ve třetím okruhu ale se podařilo Julii žijící v Nizozemí získat malý náskok a ten si poté již pohlídala až do cílové pásky. Hladíková za ní přijela s odstupem 19 vteřin. Ze silné sestavy Italek skončila nejlepší Elisa Rumacová třetí, v první šestici byly hned tři Italky.



Mladá Boleslav, 26. září 2020

Muži: 1. Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor) 54:52, 2. Loockx (Belg.) +12, 3. Crispin (It.) +18, 4. Rombouts (Belg.) +33, 5. Benoist +37, 6. Menut (oba Fr.) +51, ...10. Vaníček (ČEZ Cyklo Team Tábor) +2:23.

Ženy: 1. Casasolová (It.) 45:27, 2. Norbert Riberolleová (F.) +38, 3. Heiglová (Rak.) +1:43, 4. Havlíková (KC Kooperativa Jablonec nad Nisou) +1:57, 5. Bajgerová (Dukla Praha) +2:10, 6. Vanderbekenová (Belg.) +2:18, 7. Štěpánová (Maloja Pushbikers Team) +2:26, ...9. Tavrůžková (Expres Cz - Tufo Team Kolín) +3:05.

Junioři:  1. Stránský (IVAR CS - Aauthor Team) 39:20, 2. M. Kopecký (Callant - Pauwels Sauzen) +17, 3. Ponchon (Fr.) +50.      
Juniorky:  1.Kopecky (LRTV Swift) 36:24, 2. Hladíková (IVAR CS - Author Team) +19, 3. Rumacová (It.) +1:10.

(jc, SportovníListy.cz, Český svaz cyklistiky,  foto: Petr Skála)