VÍDÁTE VRÁNY? KDYŽ ZJISTÍTE CO SYMBOLIZUJE VRÁNA, DNES ANI NEZASPÍTE

Onehdy jsem ráno vyběhla k autu po kabelku, když jsem najednou za sebou zaslechla velmi hlasité KRÁ! Podívala jsem dozadu na svůj dům a na římse okna jsem uviděla sedět vránu…

Když jsem na ni podívala, znovu zakrákala a odletěla. Jako první mi okamžitě napadlo: “Ach, Bože, kdo zemře?” Upřímně si nemyslím, že takto uvažuji jen já. Vrány již dlouho symbolizují smrt, protože jsou zdochlinožravé, jsou to ptáci, které se živí mrtvými zvířaty.

O zdochlinožravých ptácích existuje mnoho mýtů. Krkavci a supi, například, prý symbolizují válku, smrt a neštěstí a prý jsou dokonce zobrazovány jako pravidelní návštěvníci čarodějnic. Samozřejmě, toto všechno jsou spekulace a jsem si jistá, že mnoho lidí už bude namítat vůči mystickým významem, které ptáci mají. Pokud se proto rozhodnete pokračovat ve čtení, radím vám udržet si nezaujatou mysl.

Fakta o vránách

Vrány jsou vysoce inteligentní bytosti. Poměr velikosti mozku k velikosti těla mají stejný jako šimpanzi (a nemají ani daleko k lidem). Mají také vynikající paměť. Dr. John Marzluff z Washingtonské univerzity provedl studii, v níž tým vědců z univerzity ukazoval vrána v Seattlu “nebezpečnou tvář” nošením masky při chytání, kroužkování a vypouštění ptáků na pěti místech.

Pokaždé, když si masky znovu nasadili, dostalo se jim od vran v oblasti nepřátelské reakce, což odhalilo nejen jejich výbornou paměť, ale i to, že dokáží varovat i jiné vrány. O tom, jaké jsou vrány inteligentní, existuje dokonce celé video TED Talk od Joshuu Kleina.

Pokračování na další straně