Rozhovor s vítězem tipovačky Tour de France 2020

nabor

Vítězem tipovačky Tour de France 2020 se stal Petr Bohdálek. S 1331 body porazil o 10 bodů druhého Tondu Jelínka. A jelikož je dlouhodobou stálicí naší tipovačky, vyzpovídali jsme jej důkladně.

AKTIVNÍ CYKLISTIKA

Ahoj Petře. Jaký je tvůj vztah k cyklistice? Fanoušek? Aktivní cyklista?

Petr Bohdalek koloDobrý den všem. Obecně ke všem sportům mám velice kladný vztah, ale už nějaký ten rok je pro mne, z letních sportů jasnou prioritou cyklistika. Od roku 2013 pravidelně sleduji každou Grand Tour + největší týdenní závody nebo jednorázovky. Je to takový relax, někdy i na celý den, ale relax se posléze v závěru etapy mění na pěkné nervy díky tipovačce na Vašem webu. 

Co se týče aktivní cyklistiky v mém podání, jezdím pravidelně od jara do posledních teplejších dnů, ale žádné převratné vzdálenosti, zpravidla mezi 50 – 100 km. V roce 2015 mne silniční cyklistika chytla natolik, že jsem si pořídil silničku. Minulé roky jsem jezdil především sám, ale v letošním roce jsme založili “mikro peloton” s kamarády z Třebíče (Davoš, Rosťa a Tom – zdravím kluci), se kterými společně objevujeme krásy Vysočiny.

Co Tě baví na cyklistických závodech? 

Na cyklistických závodech mě hlavně baví taktický boj a týmové strategie. Díky tipovačce a mé soutěživosti nabírá sledování cyklistiky úplně jiný směr. Moje pozornost je upřena především na World Tour závody. Z nižší kategorie např. Czech Cycling Tour na našem území.

Týmové strategie? Jsi tedy příznivcem vysílaček?

Celou dobu, co cyklistiku sleduji, byly vysílačky vždy součástí závodů (kromě MS), tudíž jsem s tím, tak nějak sžitý. Líbí se mi taktizování v kopcích, kdy člověk v úniku např. počká na svého lídra. Ale měl jsem na mysli i předzávodní strategie, kdy si tým určí, jak pojede. Mohli jsme to vidět v 17. etapě letošní Tour u týmu Bahrain-McLaren, kdy do toho dupali, ale ke konci etapy na to Landa prostě neměl nohy a veškerá práce přišla vniveč.

Koukáš na celé přenosy, nebo studuješ jen výsledky?

Co se týče Grand Tours a nejslavnějších závodů, snažím se sledovat celé etapy, u menších závodů alespoň výsledky.

Celé etapy? To máš asi super práci.

Jsem stále ještě student v dálkové formě, tudíž mám jen brigádu, kterou si většinou plánuji dle potřeby. Ale je fakt, že na letošní Tour jsem viděl pouze 8 celých etap, zbytek jsem doháněl v sestřizích na ČT sport.

Máš nějakého oblíbeného cyklistu? Stáj? Závod?

Oblíbený cyklista je vždy ten, kterého mám ve svém tipu v tipovačce. Ale ne, teď vážně. Samozřejmě fandím každému českému cyklistovi v pelotonu. Zdeněk Štybar, Roman Kreuziger, dříve duo Leo König a Jan Bárta. Nesmím zapomenout ani na Honzu Hirta, který pochází z Moravských Budějovic (20 km od mého bydliště). 

Ze světových cyklistů je nejoblíbenějším asi Richie Porte, po té vší smůle z posledních let. Letošní 3. místo na TdF bylo určitě zadostiučiněním.

Mezi mé oblíbené závody patří všechny Grand Tour, MS a nejoblíbenější jednorázovka Paříž – Roubaix.

Jaký závod, cyklista či událost ti nejvíc utkvěla za poslední dobu v paměti?

Pokud se vrátím do let minulých, určitě největším zážitkem pro mne byla vítězná etapa Zdeňka Štybara v Le Havru na TdF 2015.

V letošním roce určitě výkon Tadeje Pogačara v časovce na TdF.

TIPOVÁNÍ

Vyhrál jsi tipovačku TdF 2020. Jak hodnotíš průběh – svojí cestu k vítězství?

Jedním slovem – nervy. Poslední týden byl extrémně vypjatý. Neradím nikomu “obléct se” do žluťáku tak brzo. Letos jsem byl ve žluťáku od nějaké 12. etapy a poté jsem jen hlídal a hlídal, až jsem to málem neuhlídal. Je lepší útočit zezadu.

Co podle Tebe rozhodlo, že jsi vyhrál?

Určitě tip na Daniela Martíneze ve 13. etapě, po které jsem výrazně zvýšil náskok na své konkurenty a samozřejmě poslední etapa a tip na Madse Pedersena, díky kterému jsem si žlutý dres vzal zpět.

Ano, ten poslední týden byl dechberoucí. Jak jsi se cítil po 20. etapě po časovce, kdy jsi přišel o tipařského žluťáka?

Musím říct, že jsem od 16. etapy, od které jsem začal pořadí více hlidat, počítal s tím, že by se pořadí Slovinců mohlo prohodit, ale nenapadlo mě, že by se to zrovna stalo v poslední možné etapě – časovce.

Když jsem viděl, jak ztráta Rogliče narůstá, byl jsem zklamaný. Ztratit tak skvěle rozjetou Tour jen kvůli tipu na celkové pořadí, neměl jsem slov. Ale na druhou stranu jsem byl i rád, že to dopadne tak, jak se po časovce zdálo, jelikož ta situace v tipovačce v posledním týdnu byla dost vyhrocená.

Vyhrocená? Máš na mysli náš online chat, kde na tebe konkurenti (přiznávám, že především já) vytvořili malinkatý tlak?

Tlak mi právě vůbec nevadí. Jsem soutěživý typ, tudíž mě tlak spíše vyhecuje. Mám na mysli situaci po středeční 17. etapě, kdy vznikla rozepře ohledně jednoho tipu přes SMS a neodpustil jsem si zbytečné poznámky směrem k redakci.

Před poslední etapou Mads Pedersen rozhodně mezi širší favority na Champs Elysées patřil, ale top favorité byli jiní. Proč právě on?

Budu upřímný – neměl jsem jinou možnost. Pokud jsem chtěl pohlídat alespoň druhé místo, ale zároveň útočit na vedoucího Toníka.

Jsi znám tipováním “na poslední chvíli”. Co tím sleduješ? Chceš zmást soupeře?

Zpočátku vůbec nic, ale dám si upozornění 15 – 20 minut před uzávěrkou tipů u každého závodu, kdy si procházím danou etapu. Samozřejmě v posledních etapách, pokud jsem ve vedení, je za tím určitá taktika.

Jak se při svém tipování rozhoduješ? Kalkul? Intuice? Kurzy v sázkových kancelářích? Predikce cyklistických webů?

Pokud mohu popsat “taktiku” na Grand Tours, rozdělil bych ji asi do 3 částí (týdnů) tak, jak jsou GT rozděleny. První týden, kdy jsou v itineráři především etapy pro spurtery, se řídím hlavně podle kurzů jedné světové sázkovky, které věřím a zatím mě nezklamala. Druhý týden dávám tipy podle intuice, podle toho, jak se mi zdá forma jednotlivých závodníků. A třetí týden, pokud jsem vpředu tipovačky, tak to je čistě taktika, kalkul podle ostatních tipérů.

Prozradíš které sázkovky?

Nechám si pro sebe. 🙂

Letos naše redakce spustila svůj podcast a během TdF měla každá etapa své #Dojeto, kde se rozebírají výkony aktuálního dne a prognózy na následující etapu. Měl jsi možnost si některý díl poslechnout?

Pokud jsem na Facebookových stránkách narazil na video, na pár minut jsem si #Dojeto pustil. Celé díly jsem viděl jen 2. Hlavně jsem bedlivě poslouchal poslední díl, kdy jsem čekal na nějaké shrnutí tipovačky.

BUDOUCNOST

Jsi držitel 💛💛🏆🏺. Jaké máš v nejbližší době ambice? Právě začal super tipařský podzim.

Ano, je to krásný pohled. Jelikož se mi v roce 2016 podařilo vyhrát i Vueltu (bohužel Watson eviduje výsledky až od roku 2017), rád bych získal i vítězství na Giru, kde se mi dlouhodobě nějak nedaří. 

A samozřejmě bych si rád udržel oba pohárky za jménem za celkové žebříčky.

Takže správně by to mělo být 💗💛💛🏆🏺. Neuvěřitelné. Koho považuješ za své největší konkurenty? A sleduješ jejich tipy?

Největším konkurentem na letošní Tour byl určitě Toník Jelínek, se kterým to byl vážně napínavý souboj do posledního metru. Jinak dlouhodobě v celkovém žebříčku se přetahujeme hlavně s Watsonem. Ale tipy nějak nesleduju. Maximálně v posledních etapách Grand Tour, kdy hlídám vedení, pokud se k němu propracuji.

Co bys na Tipovačce změnil?  Co by mohlo Tipovačku ještě více zatraktivnit?

Už jsme to probírali v našem týmu Autíků s Honzou Pečeným a Petrem Hofikem. Možná by nebylo od věci zkusit anonymní tipování. Sice by odpadla možnost taktizování, ale bylo by to určitě také zajímavé a ukázalo by se, jak na tom každý je, bez možnosti “opisování”.

Za mě bych určitě pro lepší přehlednost vrátil do výsledků tučné zvýraznění lidí z redakce.

Anonymním tipováním myslíš opustit platformu Facebook a tipovat prostřednictvím nějakého formuláře?

V těchto věcech se nijak extra nevyznám, ale myslím, že by nějaký Google formulář mohl fungovat, nebo pokud by bylo potřeba zůstat na Facebooku, tak posílat soukromé zprávy.

Zmínil jsi týmovou soutěž, probíráte s týmovými kolegy své tipy?

Ani bych neřekl, spíše si po uzávěrce napíšeme, koho jsme vlastně tipovali. Ale při letošní Tour nastaly dny, kdy jsme před nějakou etapou rozebírali např. to, jestli následující etapa bude pro vrchaře, pro klasikáře, zda bude únik či nikoliv.

Petře děkuji a ještě jednou gratuluji k úžasnému výkonu a to nejen na letošní Tour de France, ale především k Tvým dlouhodobým výkonům, které předvádíš. Věřím, že mnohé z nás teď motivuješ a slibuji, že se vynasnažíme být Ti důstojnými soupeři. Díky.

Já děkuji redakci za tuto možnost tipovat pro zábavu, ale i soutěžit o hodnotné věcné ceny.