Hlavní obsah

Firmy se samy zavírají do režimu lockdown 2.0. I když je vláda nenutí

Foto: Shutterstock.com

Jarní uzavření restaurace silně zasáhlo. Alespoň částečným řešením bylo jídlo s sebou.

Reklama

Česká ekonomika si začíná sama ordinovat letošní v pořadí už druhý, tentokrát však zatím dobrovolný koronavirový lockdown. A to i přesto, že vláda tentokrát na rozdíl od jara s nařízeními šetří.

Článek

Neziskový Institut Equilibrium, za nímž stojí skupina českých vědců, minulé úterý dobrovolně odpískal svou odbornou konferenci v pražském hotelu Clarion, kterou plánoval na zítřek. „Kvůli covidu nám odpadli dva klíčoví řečníci, navíc mi začaly chodit dotazy účastníků, zda akce není riskantní, když se na ní čeká větší počet lidí,“ říká profesor Vladimír Mařík, expert na robotiku a kybernetiku, který byl hlavním organizátorem konference.

Z přednášejících účast na konferenci odřekl nejprve Peter Staněk ze Slovenské akademie věd kvůli koronavirovým omezením na česko-slovenské hranici. Následoval český vládní zmocněnec pro jádro Jaroslav Míl, jemuž účast na početné veřejné akci fakticky zapovídají pravidla nastavená na Ministerstvu průmyslu a obchodu, kde má jeho tým kanceláře.

Pak už podle Maříka chystaná konference ztrácela smysl.

Institut Equilibrium sice zatím její konání přesunul na začátek příštího roku, přesto podle Maříka na akci prodělá až 200 tisíc korun. Bude třeba zaplatit stornovací poplatky hotelu a další nezbytné náklady. Institut tak raději v předstihu zrušil i druhou konferenci o podnikání, kterou plánoval na listopad.

Dobrovolných omezení přibývá

Zrušené konference Maříkova institutu jsou jen dva příklady dokumentující, jak rychle covidová nákaza začíná znovu omezovat chod společnosti – a s ním i ekonomiku. A to i bez vládních zákazů a nařízení, jež se zatím podnikatelské sféry dotýkají jen málo.

Další kolo ztrát začínají počítat organizátoři kulturních akcí, ruší se akce ve vnitřních prostorách. Zatím nejde o hromadný jev, spíš o příslovečné první vlaštovky. „V naší hotelové síti jsou rušeny jednotky případů, uvidíme, co bude dál,“ říká mluvčí řetězce CPI Hotels Jakub Velen. S rostoucím počtem Čechů s covidovou diagnózou ale storna nepochybně přibývat budou.

Znovu začínají drhnout obchodní kontakty, protože je komplikují bezpečnostní opatření dobrovolně přijímaná firmami. „Na centrálu skupiny ČEZ má zákaz vstupu kdokoliv, kdo tu není zaměstnaný, ztěžuje nám to jednání o jaderném projektu,“ říká vládní jaderný zmocněnec Míl. Ten navíc varuje, že ztížené cestování po Evropě a přibývající bezpečnostní opatření na hranicích komplikují i jednání v Bruselu, takže se příprava stavby nové jaderky v Dukovanech dostane téměř jistě do skluzu. Komplikují se ale také dodávky českých technologií do zahraničí, což může českým firmám způsobit finanční ztráty, jejichž rozsah se zatím nedá odhadovat.

Kvůli koronaviru klesá návštěvnost veřejných míst. Jen pražská zoo odhaduje svůj letošní propad tržeb minimálně na 30 procent. Samostatnou kapitolou je sektor gastronomie. Provozovatelé závodního stravování hlásí u některých svých korporátních klientů od jara pokles tržeb až o třetinu, protože administrativní zaměstnanci už po jarním lockdownu často zůstávají pracovat v režimu home office. Teď bude práce z domova dál přibývat.

Bary a restaurace se vyrovnávají nejen s nařízeným zkrácením provozní doby, ale i se znovu klesající spontánní návštěvností lidí, kterým se do lokálů nechce s rouškami, s dřívější zavíračkou a vidinou možné nákazy.

Spontánní izolace

Potvrzují se tak předpovědi, že i když vláda tentokrát nevyhlásí všeobecný lockdown, tedy celostátně zavřené školy, obchody a služby, zákaz početnějších akcí a omezení na hranicích, prosadí se tato opatření zčásti sama, takříkajíc zdola.

„Pokud bude úroveň infekce v populaci dost vysoká, ekonomika se prostě utlumí sama. Nikdo ji nemusí shora zavírat,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Jan Kulveit z Oxfordské univerzity, specialista na výzkum globálních rizik. „Zbytek světa nás zavře do karantény. Několik milionů ohrožených lidí se zavře v bytech. Část mladší populace omezí své sociální kontakty,“ popsal Kulveit předpokládaný vývoj.

Při šířící se nákaze mohou navíc po koordinovaném lockdownu s jasnými pravidly začít volat sami lidé. „Pro nás by bylo výhodnější, kdyby vláda veřejné akce rovnou zakázala, měli bychom šanci na kompenzace a nemuseli se o stornopoplatky dohadovat s hotely,“ posteskla si pracovnice konferenční agentury, která sáhla k prvním stornům svých akcí (respondentka nechce být jmenována, protože ke komentáři nemá souhlas svých šéfů).

Česko tedy stejně jako zbytek Evropy čeká na podzim téměř jistě další fáze ekonomického útlumu, o jehož rozsahu v této chvíli nemá smysl spekulovat.

Reklama

Doporučované