Ostrava bude mít Waldorfský kampus pro alternativní školství

29. září 2020 07:20

Ostrava bude mít takzvaný Waldorfský kampus pro alternativní školství. Vznikne propojením už fungující mateřské, základní a také střední školy. Děti tak na jednom místě stráví řadu let a přitom projdou hned třemi stupni školského systému. Waldorfský způsob vzdělávání funguje jinak než klasický model. Klade třeba větší důraz na uměleckou stránku každého žáka.

Jednou z učitelek je Martina Bazalová, která je zároveň i maminkou dětí chodících do škol waldorfského typu. Kampus je podle ní krokem správným směrem nejen pro rodiče ale hlavně pro samotné žáky.

„Všechny stupně školy budou moci spolupracovat a velké děti mohou třeba připravit něco pro ty mladší. A mladší děti zase uvidí, kam až je ta škola může posunout,“ říká učitelka.

Největší změnou je to, že waldorfský kampus bude mít nově jednoho zřizovatele – městskou část. Předtím totiž základní škola spadala pod obvod a střední zase pod Moravskoslezský kraj. Oficiálně kampus začne fungovat od nového roku, do té doby se musí vyřešit hlavně provozní záležitosti.

„Musíme spojit ta dvě vedení do jednoho a samozřejmě se řeší celá řada organizačních věcí, ale hlavně formálního papírování,“ popisuje porubská starostka Lucie Baránková Vilamová (ANO).

Kampus oceňuje i předseda Waldorfského sdružení Ostrava Karel Hájek. Zajistí totiž i lepší provázanost v učitelském sboru. „Když například onemocní učitel z jedné části školy, nebude problém, aby ho zastoupil například učitel na lyceu,“ říká Hájek.

Obvod do budoucna chce školní areál opravit. Počítá se například s novým zateplením budov.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související