Hlavní obsah

Život je příliš krátký aneb Kdy je lepší nekvalitní vztah co nejdřív ukončit

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už jste spolu jen pár měsíců, nebo několik let, kdykoli můžete zjistit, že se vztah nevyvíjí podle vašich představ. Při vidině rozchodu ale najednou nevíte, jestli je to jediné správné řešení. Jak poznat, že je?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Každá konverzace je negativní 

Nedokážete s partnerem už nějaký čas mluvit o ničem hezkém? Každá konverzace, kterou spolu máte, končí hádkou? Pak je to jeden z výrazných varovných signálů, že je načase zvážit další postup.

„Hněv a negativita bývají znamením hluboce zakořeněných problémů mezi partnery. To může ve vztahu napáchat velké škody,” popisuje pro server Independent vztahový odborník James Preece.

Zažíváte fyzické, sexuální, slovní nebo emocionální zneužívání

Jakákoli forma zneužívání ze strany partnera je jasným znakem toho, že je třeba takový vztah co nejdříve ukončit, radí psycholožka a koučka Madeleine Mason Roantreeová.

Které vztahy vydrží, které naopak nebudou mít dlouhého trvání

Vztahy a sex

„Nemám na mysli například jednorázové slovní napadení někoho, i když i to by se nemělo stávat. Jde o špatné chování ze strany partnera, ke kterému dochází častěji, systematicky, a je odrazem jeho povahy,” popisuje odbornice.

Nejste pro partnera prioritou

Ve zdravém vztahu si partneři rádi udělají čas jeden na druhého, nejde o nic vynuceného, vysvětluje Preece.

„Pokud váš partner (partnerka) raději tráví veškerý volný čas na skleničce s přáteli, případně dělá cokoli jiného, než aby musel být s vámi, je na místě ze začít ptát proč.”

Výmluvy, proč ho nemůžete opustit. I když víte, že byste měla

Vztahy a sex

Nemůžete být sami sebou 

I když se ve vašem vztahu najdou stále i pěkné chvíle, většinu času máte spíše pocit, že nemůžete být sami sebou? I to může značit jeho rychlý konec.

Ze vztahu vymizela zábava

I přes těžká období by ve vztahu nikdy neměla chybět zábava.

„Pokud vás stále častěji frustrují a nudí zvyky a nálady partnera, pak ve vztahu jen marníte svůj čas,” vysvětluje Preece.

Varovná znamení, která poukazují na nezdravý vztah

Vztahy a sex

Rozdílný životní styl a hodnoty 

Existují páry, které mají různorodé záliby a mnohé názory, přesto jejich vztah dokáže fungovat. Jsou ale i takové, ve kterých ta samá rozdílnost pouze vytváří propast mezi dvěma jedinci.

„Příkladem výrazných rozdílů, které se mohou podepsat na kvalitě vztahu, bývají názory na založení rodiny, stabilní domov a další,” popisuje Roantreeová.

Rodina a přátelé nemohou vystát vašeho partnera 

Partnera si vybíráte pro sebe a podle sebe, ne podle ostatních. To ale neznamená, že na názorech vaší rodiny a přátel nezáleží. Pokud svého partnera bezmezně milujete a nevidíte na něm jedinou chybu, ale vaši přátelé či rodiče to vidí jinak, je třeba se tím začít zabývat.

Když partner odmítá řešit problémy ve vztahu

Vztahy a sex

„Když někoho milujete, je velmi lehké přehlížet špatné chování, které druzí vidí jasným pohledem,” vysvětluje Preece.

Jste stále ve vztahu, protože nechcete být sami 

Někdy pouhé pomyšlení na nový začátek a potenciální samotu mnohé nespokojené páry nakonec odradí od toho svůj nešťastný vztah ukončit.

Jednoduše je to pohodlnější, než být nakonec sám. Také vám to ale brání být ve šťastném vztahu s někým jiným

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám