Léčebné lázně jsou bezpečné

V lázních je podle Svazu léčebných lázní ČR menší riziko nákazy koronavirem než třeba v obchodě či škole. Svaz, který se snaží přilákat české klienty po omezení cestování z Německa, to uvedl v tiskovém prohlášení. Německo v pátek zařadilo celé Česko mezi rizikové oblasti z hlediska možné nákazy a varovalo Němce před cestami do Česka. Svaz lázní už dříve uvedl, že Němci jsou pro české lázně nejvýznamnější skupinou hostů z ciziny.

V lázních je podle Svazu léčebných lázní ČR menší riziko nákazy koronavirem než třeba v obchodě či škole

Svaz v prohlášení ujišťuje, že v léčebných lázních jsou zavedena mnohem důkladnější opatření proti šíření nemoci covid-19 než v běžných ubytovacích zařízeních. Přijíždějící klienty kontrolují lékaři lázní, denně je kontrolován i personál zařízení, zaměstnanci lázní nosí roušky a do lázní má veřejnost omezený vstup. „Bezpečnost v léčebných lázních je mnohem vyšší, než jakou nabízí všední život s nákupy či cestováním veřejnou dopravu,“ uvedl prezident svazu Eduard Bláha. Lázně jsou podle něj také bezpečnější než školy, takže se rodiče nemusí obávat posílat děti na léčbu do lázní.

Lázeňští hosté před nástupem do lázní zasílají čestné prohlášení o neexistenci příznaků virového infekčního onemocnění, po příjezdu je jim měřena teplota a jsou vyšetřeni lázeňským lékařem. Díky délce léčebného pobytu, která se pohybuje mezi dvěma a třemi týdny, pobývají pacienti dlouhodobě v uzavřené a zdravotné dozorované homogenní společnosti.

Bláha řekl, že prohlášení jednak reaguje na obecný strach z nákazy ve společnosti a také na omezení cestování mezi Českem a Německem. Už ve středu viceprezident Svazu léčebných lázní ČR Martin Plachý řekl, že zavření německého trhu připraví české lázně o poslední zbytek zahraniční klientely. Žádná ze současných podpor nedokáže výpadek zahraničních návštěvníků lázní nahradit.

V souvislosti s obavami lidí z cesty do lázní zmínil svaz nárůst počtu případů covidu-19 na začátku září ve Františkových Lázních na Chebsku. Podle svazu nešlo o masivní výskyt nakažených přímo v léčebných lázních, případy nemoci se tehdy objevily i mezi klienty jiných zařízení nebo mezi obyvateli města. Prezident lázeňského svazu Bláha doplnil, že lázně v Česku nezaznamenaly kvůli zprávám o nákaze ve Františkových Lázních větší pokles počtu klientů.

Foto: Shutterstock.com

 
 

Nejnovější články z rubriky Česko a jeho regiony

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: DMO Český Krumlov Region

Web destinace Český Krumlov Region uspěl ve Zlatém erbu

Webové stránky destinace Český Krumlov Region zabodovaly jako jedny z nejlepších v republice v soutěži Zlatý erb. V kategorii měst a obcí se umístily na druhé příčce v rámci Ceny místopředsedy vlády pro digitalizaci za nejlepší turistickou prezentaci. Ocenění se předávala...

Číst více