Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Francouzská policie vyklízí stanový tábor migrantů v Calais. Uprchlíci z Lesbosu míří na pevninu

Svět

  11:17aktualizováno  11:45
PAŘÍŽ - Francouzská policie vyklízí rozlehlý stanový tábor migrantů v Calais, kde v provizorních podmínkách přebývá více než 700 lidí. Prefekt oblasti Louis Le Franc řekl, že nucené přemístění migrantů do ubytovacích zařízení po celé Francii souvisí s nadcházející zimou. Policie zatím z tábora odvezla kolem 200 osob, 21 lidí zatkla, uvedla agentura AFP.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Philippe WojazerReuters

„Rozhodl jsem se provést tuto operaci před nástupem zimy s teplotami kolem minus tří či čtyř stupňů,“ řekl Le Franc, podle nějž by bezpečnostní složky do tábořiště poblíž nemocnice v Calais měly znemožnit přístup dalším lidem.

Střelba a rvačka v Calais. Tři migranti utrpěli vážná zranění

Stovky migrantů v Calais žijí ve velmi neutěšených podmínkách s vidinou, že se jim podaří nelegální cestou překročit Lamanšský průliv směrem do Británie. Migranti se dlouhodobě snaží dostat ze severní Francie do Británie zejména v kamionech využívajících trajekty či tunel pod průlivem. V době koronavirových uzávěr, kdy je možnost ukrytí v kamionech či na trajektech omezená, začali v čím dál větší míře využívat cestu po moři.

Dění na Lesbosu

Asi 700 migrantů v úterý opustilo provizorní zařízení zbudované na řeckém ostrově Lesbos po požáru v táboře Moria a nalodilo se na trajekt mířící na řeckou pevninu. Podle serveru Kathimerini jde o první fázi přesunu asi 2500 žadatelů o azyl z ostrova. Státní zástupce dnes nařídil vyšetřování incidentu, kdy obyvatelé obce Kamena Vourla zablokovali nákladní vůz s jídlem a lůžkovinami pro nezletilé migranty z Morie dočasně ubytované v hotelu.

Mezi sedmi stovkami migrantů mířících k řecké pevnině jsou především rodiny a lidé z ohrožených skupin, upřesňuje Kathimerini. Migranti naleznou na pevnině ubytování díky iniciativě Helios, společnému projektu Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) a řecké vlády.

Nynější snahou je uvolnit migrační tlak na Lesbos, kde dříve tento měsíc migranty založené požáry poničily přelidněný tábor Moria. Většina z jeho téměř 13 000 obyvatel byla přesunuta do stanového tábora Kara Tepe nedaleko metropole ostrova Lesbos Mytilini. V něm je k dnešnímu dni na 8500 lidí.

Na sociálních sítích vzbudil pozornost sobotní incident, kdy obyvatelé obce Kamena Vourla zatarasili silnici vedoucí k hotelu, kam řecké ministerstvo pro migraci umístilo skupinu osamocených dětí z Morie. Ty má přijmout několik států Evropské unie. Ve středu také občané města protestovali proti příjezdu dětí symbolickou blokádou dálnice spojující Atény s městem Lamia. Jejich chování odsoudil vládní mluvčí Stelios Petsas, který uvedl, že podobná reakce na skupinu dětí je „nepochopitelná“.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!