Rapper mnoha tváří James Cole: Moje role je bejt něco jako Jaromír Jágr. Dope a přiznaně starej

29. září 2020

Věčný rapový spratek James Cole je posledních dvacet let nepřehlédnutelnou postavou místní rapové scény a za tu dobu se dokázal dostat do centra mediální pozornosti, stejně jako upadnout v nemilost fanoušků i kritiků. Letos vydal rovnou dvě desky, na kterých opět dostala hlavní slovo plnotučná flow, kterou mu ostatní rappeři můžou jen závidět.

James Cole není jen originální postava české rapové scény, ale kromě hudební kariéry stihl studovat překladatelství a filozofii. Stal se veganem, hrdým otcem, majitelem několika koček a neváhal se pustit i do renovace rodinného domu. „Chápu, že spousta lidí na mě nemá náladu, protože něco jako pravda o člověku neexistuje a existuje jen mediální obraz, kterej se vyvíjí do značný míry samovolně,“ říká James Cole, když vysvětluje negativní reakce fanouškovské základny, které se v posledních letech objevily na sociálních sítích.

V nekonvenčním rozhovoru přišla řeč i na to, jak se vypořádal s kritikou po vydání desky Orfeus, proč podle něj musela přijít a jak se s ní za dvacet let na scéně naučil pracovat. Kromě toho zavzpomínal, jak prožíval divokou dobu kolem vydání desky Toxic Funk a v čem se od té doby změnila místní rapová scéna. A jak se v současnosti vidí Cole sám? „Moje role je teď bejt něco jako Jaromír Jágr: dope a přiznaně starej.“

Jaký nejhorší rým v životě napsal? A proč si jeho máma myslí, že z něj rap udělal grázla, zatímco předtím to byl hodný kluk? Co ho přesvědčilo, aby začal poslouchat nastupující generaci rapperů? A proč ho mrzí, že dřív netrávil víc času ve studiu?

Setkala se Hellwana v Čechách s rasismem? A co všechno bolí Oriona? Brrrap ukazuje české rappery v situacích vážných, bizarních i těžko uvěřitelných. Otázky, které míří až do střev, pokládá rapový fanoušek Jakub Šíma. Poslouchejte Brrrap na wave.cz/brrrap, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

autor: Jakub Šíma
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka