Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Vláda tři měsíce spala! Lež!“ Hádka o zásoby roušek i peníze důchodcům v debatě Blesku

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
29. září 2020
12:30
Autor: Jakub Veinlich, Sabina Dračková - 
29. září 2020
05:45

Předvolební debaty Blesk Zpráv jdou do finále. Jen několik dní před výběrem nových krajských zastupitelů dorazili do studia Blesk Zpráv zástupci osmi stran a hnutí, které mají podle průzkumu agentury Phoenix Research ve všech krajích a také na základě redakčního propočtu největší šanci na úspěch. Téma důchodů a sociálních služeb s moderátorem Jakubem Veinlichem bylo výbušné, zazněla řada sporů o dostatek roušek v Česku, ale i o situaci seniorů nebo v sociálních službách.

Kolem důchodců bylo v posledních dnech poměrně rušno. Vláda jim rozeslala roušky, vášnivá debata je také o tzv. rouškovném. Tedy přesněji o příspěvku 5000 korun pro všechny důchodce. Vládní návrh je nyní ve Sněmovně, bude posuzovat ho má sociální výbor a poslanci už avizovali, že k němu budou mít pozměňovací návrhy.

Důchodce: Roušky od vlády jsou pro slušné urážka

Jednotní v názorech na tyto kroky vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) nejsou ani samotní senioři. Podle Oldřicha Čepelky z Hodkovic nad Mohelkou, který je v sám v důchodovém věku si balíčkem pěti roušek a jednoho respirátoru vláda chce před pátečními a sobotními volbami koupit příznivce. „Slušní senioři si řeknou, no tohle už mě uráží, je nedůstojné, aby si mě někdo kupoval rouškou,“ řekl Blesk Zprávám. Vláda podle něj seniory zahnala domů a vystrašila. „Aby je pak mohla zachránit,“ míní.

„Já bych to takhle neviděl. Já osobně ani KSČM nemá problém s tím zasláním toho balíčku těch roušek,“ reagoval odmítavě kandidát KSČM v Jihomoravském kraji Filip Zachariáš. Uznal však, že ideální by bylo kdyby roušky dostali důchodci už v březnu. „Lepší pozdě, než-li později,“ dodal.

„Já jsem slyšela pana Čepelku, ale taky jsem slyšela desítky, možná stovky seniorů, kteří tento krok kvitují,“ opáčila v předvolební debatě Blesk Zpráv zástupkyně vládního hnutí ANO Jaroslava Němcová, která kandiduje ve Středočeském kraji. Na počátku druhé vlny pandemie považuje rozeslání roušek seniorům za „naprosto logický a správný krok“. Řekla také, že druhá vlna možná bude ještě horší než první.

Video  Důchody, sociální služby a 30 sekund slibů: Osm politiků v debatě Blesku  - Blesk TV - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Přestřelka o „ohrožení důvěry“

„Opozice nemá příliš toho, co říci tak si našla tento způsob, aby mohla kritizovat vládu,“ řekl na kritická slova zástupce vládní ČSSD, který kandiduje na hejtmana Středočeského kraje Robin Povšík. Okamžitě na něj však v předvolební debatě reagovali zástupci opozičních stran.

„Vládě to trvalo přibližně půl roku, než se k tomu kroku odhodlala, než vůbec ta akce začala,“ kritizoval prodlevu od prvotních slibů premiéra Babiše (ANO) kandidát na hejtmana v Plzeňském kraji Rudolf Špoták (Piráti). Za to, že je celá akce spojovaná s politickým marketingem, si podle něj vláda může sama.

Jako nelogický a také předvolební tah hodnotí rozdávání roušek i tzv. rouškovné i adept na hejtmana kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS). „Tři měsíce vláda spala, nedělala v podstatě nic. Epidemiologové věděli, že druhá vlna přijde a my nemáme nakoupené zásoby, vyhlašujeme nouzový stav proto abychom si mohli poradit se zákonem o veřejných zakázkách,“ pustil se do současných kroků vlády Schrek. Tím však pobouřil zástupce ČSSD Povšíka.

„To je neskutečná lež,“ vykřikl sociální demokrat kandidující na hejtmana Středočeského kraje. Zásoby jsou podle něj na několik měsíců. „Já jsem člen Ústředního krizového štábu, já vím, jaký je stav. Vy tady teď ohrožujete důvěru lidí v tuhletu zemi,“ rozohnil se Povšík. „Prosím vás, můžete mě nechat domluvit? Co to máte za způsoby, pane kolego?“ zlobil se Schrek z ODS s varováním, že debatu opustí.

Video  Hádka o rouškovné i zásobách na druhou vlnu: Debata Blesku o penzích a sociálních službách  - Blesk TV - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Povšík (ČSSD): Roušky ať dají bezdomovcům

Podle průzkumu agentury Median pro Radiožurnál vyplacení pětitisícového příspěvku  podporují skoro tři pětiny lidí. A to zejména voliči hnutí ANO a KSČM ve věku nad 45 let. 

Někteří důchodci už teď vracejí roušky, posílají je třeba na Pražský hrad nebo přímo premiéru Babišovi domů nebo na Úřad vlády. „Je to škoda, posílat to na Úřad vlády. Ať třeba dojdou do nějaké charity, ať to dají třeba bezdomovcům,“ komentoval tento postup Robin Povšík (ČSSD).

Redakcí Blesk Zpráv oslovený senior Čepelka odmítá i tzv. rouškovné. Příspěvek pět tisíc korun chce dát potřebnějším. „Chápu, že jsou lidé, kteří jsou velmi chudí, kteří to uvítají,“ říká a dodává: „Pak je obrovské množství lidí, kteří si jen zvykli, že jim stát neustále něco dává.“

Manželům Sigmunovým, kteří jsou také v důchodovém věku zase není jasné, kde se na takový příspěvek vezmou peníze. „Já bych stál o to, kdyby trošku víc vysvětlili, jak se to vlastně zaplatí,“ uvedl Jan Sigmund.

Podle kandidátky v Středočeském kraji Jaroslavy Němcové (ANO) je „úsměvné“, že se hovoří o uplácení voličů. „Předchozí vlády uměly valorizovat důchody taky o 41 nebo 49 korun,“ rýpla si.

Matoušková (STAN): Balíčky byly neúplné

Podle kandidátky KDU-ČSL ze Zlínského kraje Michaely Blahové od vlády zase málo zaznívá to, jak s ochrannými prostředky zacházet. Kandidátka do krajského zastupitelstva Pardubického kraje Michaela Matoušková (STAN) volala po tom, aby se více soustředilo na rizikové skupiny. Zmínila sociálně slabé i bezdomovce, mezi kterými se může nákaza snadněji šířit. Jak dodala, problémy mohou mít i lidé, kteří nejsou v důchodovém věku. S oběma kolegyněmi souhlasila kandidátka v kraji Vysočina Hana Hlaváčková (TOP 09), která je také ředitelkou domova pro seniory v Břevnici u Havlíčkova Brodu.

„U nás v obci se stalo například i to, že jsme nedostali celých 5+1. Dostali lidé třeba jenom 3+1 nebo čtyři a bez respirátoru. Takže je taky otázka, co v těch balíčcích bylo,“ řekla Matoušková (STAN), která je také starostkou Řečan nad Labem.

„Řada těch roušek byla nepoužitelná, protože se při prvním použití odlepila ta gumička,“ kritizoval také Vítězslav Schrek (ODS).

Hlaváčková (TOP 09): Pomoc budeme potřebovat

Tématem debaty bylo i zavedení nouzového stavu. Ten bude navrhovat ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) a premiér Babiš (ANO) i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ho podporují. Ačkoli kandidátka Hana Hlaváčková (TOP 09) přiznala, že nedokáže říct, zda je nouzový stav potřeba, tak jako ředitelka domova pro seniory přidala zkušenost praxe.

„Pokud je nakaženo zařízení, které má velký počet nemocných zaměstnanců, tak je potřeba, aby tam šel někdo na pomoc,“ zmínila obavy. Sama pro své zařízení v první vlně žádala o dobrovolníky, nákaza se tak totiž objevila mezi prvními. Posteskla si také, že jim nejprve armáda pomoci odmítla. „Pokud to nebude armáda nebo nějaká jiná složka, tak určitě třeba studenti zdravotních škol nebo medici,“ dodala.

Kdo všechno diskutoval?

Hnutí ANO vyslalo do debaty bývalou ministryně práce a sociálních věcí Jaroslavu Němcovou, která kandiduje ve Středočeském kraji. Piráty zastupoval 36letý personalista Rudolf Špoták. Kandiduje jako jednička v Plzeňském kraji.

ODS vyslala do debaty 50letého ředitele domova pro seniory ve Velkém Meziříčí Vítězslava Schreka, kandidáta na hejtmana kraje Vysočina. Kandidátkou KDU-ČSL ze Zlínského kraje jeMichaela Blahová, za KSČM 27letý politolog a sociolog Filip Zachariáš.

Další ženou ve studiu byla zástupkyně TOP 09 Hana Hlaváčková, ředitelka domova pro Seniory v Břevnici u Havlíčkova Brodu. A diskutovat přišla také Michaela Matoušková, členka hnutí STAN, která kandiduje na hejtmanku Pardubického kraje. A poslední z diskutujících byl kandidát ČSSD na hejtmana Středočeského kraje Robin Povšík.

K urnám už tento týden

Krajské volby se konají 2. a 3. října. Lidé, kteří jsou v karanténě už ale mohou hlasovat ve středu 30. záři, a to na stanovištích drive-in, přímo z auta. A právě ve středu 30. září chystáme superdebatu před volbami. Do studia dorazí 8 lídrů parlamentních stran. 

Redakce Blesk Zpráv se ale rozhodla nezvat zástupce hnutí SPD. A to kvůli konstantním xenofobním postojům a opakujícím se projevům nesnášenlivosti jejich čelních představitelů.

Video  Roušky, peníze důchodcům a chudoba v Česku. Co zaznělo v debatě Blesku?  - Blesk TV
Video se připravuje ...
Video  Dopady koronaviru na farmáře a průmysl: Debata Blesku nabídla také střet o cenu vajec  - Blesk TV - Jaroslav Šimáček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...
Video  Hrozba odkladu splátek hypoték a potíže s bydlením v krajích: Předvolební debata Blesku  - Blesk TV - Jan Jedlička, Vera Renovica
Video se připravuje ...
Video  Roušky ve třídách, ochrana pro učitele a kritika manuálu: Debata Blesku o školství  - Redakce Blesk Zpráv
Video se připravuje ...
Video  Hádka o rozbité silnice i krajská letiště: Volební debata Blesku o dopravě  - Blesk TV - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...
Video  Koronavirus, návrat roušek a platy lékařů: Zdravotnická debata Blesku zmínila i strach Čechů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

panda82 ( 3. května 2021 08:32 )

No mají odvahu ty kreatury se předvádět, že ještě budou kandidovat, ať předvedou co udělaly, mimo že vymýšlely jen co napadnou, to byla jejich náplň práce, ale jinak prázdno, duto a už vymýšlejí slepence jen aby si udrželi tu svoji sesli, to není odvaha to je drzost vůbec se ukázat voličům, co udělal za ten roční příjem jednoho milionu takový Gazdík, no o Němcové, Drahošovi nemluvě, jen si to pojistili do senátu, ale co takové vyhaslé mozky mohou vymyslet pro denní život,

panda82 ( 3. května 2021 08:18 )

a kde teď spí a plat mu jde, ticho po pěšině

modrosvazak ( 1. října 2020 21:05 )

Spala jako kníže top 09 v parlamentě

modrosvazak ( 30. září 2020 23:43 )

oltec ( 30. září 2020 03:47 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa