Farna, Dyk, Nohavica, Redl a další. Ve studiu Českého rozhlasu Brno vznikl unikátní projekt Folk Swings

29. září 2020

Ve studiu 7 Českého rozhlasu Brno vznikl projekt s názvem Folk Swings. Deska, která vznikla na popud trumpetisty a bandleadera brněnského B-Side Bandu Josefa Buchty, obsahuje swingové úpravy autorských skladeb jednotlivých hostů i skladby již zesnulých autorů. Nazpívali je Ewa Farna, Vojtěch Dyk, Petr Rybíz Toman nebo Jiří Kalousek. První zveřejněnou skladbou je nahrávka Kočky.

Dva výjimečné hlasy české popové scény – Ewa Farna a Vojtěch Dyk – se spojily v písni Zuzany Navarové a skupiny Nerez s názvem Kočky v novém svěžím aranžmá Petra Kovaříka. 

Spojení Ewy Farné a kapely B-Side Band se ukázalo jako geniální nejen pro ucho, ale i oko fanouška. Skvělá energie a nálada zanechává stopy v celé skladbě, což potvrzuje Ewa Farna slovy o spolupráci s Vojtěchem Dykem a celou kapelou: „Vojta je neskutečný zpěvák, ovládá svůj hlas neuvěřitelným způsobem. A tak, když jsem dostala nabídku od B-Side Bandu si zazpívat s tolika hudebníky a Vojtou k tomu, byla jsem poctěna.“

Jarek Nohavica ve studiu Českého rozhlasu Brno

„Udělat cover verzi jakékoliv písně Zuzany Navarové je, dalo by se říci, odvážný kousek. Ale když už jsme se do toho pustili, jsem fakt rád, že to bylo právě s Ewou. Není v Čechách mnoho zpěvaček, které by ctily ducha té písně a zároveň jí přidaly ještě něco ‚svého‘, ze sebe tryskajícího… Já jen můžu poděkovat za tohle setkání s Ewou, Zuzanou, Vítem a vlastně celým Nerezem, který tak obdivuju,” říká Vojta Dyk.

„Kočky jsou nádherná písnička, a zároveň těžká. Nerez ji zpívali suprově, snad jsme ji zcoverovali‘ se ctí a úctou k autorům a původním interpretům,“ komentuje Ewa Farna. Videoklip se natáčel v Brně pod rukou režisérky Hany Mikoláškové a kameramana Jana Turka.

Vlasta Redl ve studiu Českého rozhlasu Brno

Deska Folk Swings vychází 30. října a k jejímu poslechu zvou fanoušky mimo Vojtěcha Dyka a Ewy Farne také Vlasta Redl, Jarek Nohavica, Samson Lenk, Radek Pastrňák, Slávek Janoušek, Pokáč, Kristýna Daňhelová a další umělci, které na albu také uslyšíte. Vyvrcholením projektu budou dva jedinečné koncerty 1. a 2. prosince v brněnském SONO centru.

„A my doufáme, že se v našem studiu 7 podařilo natočit desku roku. Moc bychom to přáli interpretům i Josefovi Buchtovi, který projekt vydupal ze země a dal ho dohromady. Jsme rádi, že jsme mu v tom mohli trochu pomoct,“ dodává Jiří Kokmotos, vedoucí programu Českého rozhlasu Brno.

autoři: Jiří Kokmotos , Radek Bortlík

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.