LIVE: Lucie odehrála jeden z největších koncertů v Evropě, publikum o výjimečnosti večera vědělo. Festival Praha Září skončil v euforii

Vydáno 29.09.2020 | autor: Michal Ivanega

Tohle nebyl jen další koncert. Vystoupení kapely Lucie v závěru festivalu Praha Září bylo manifestem toho, že hudba může burácet i v podmínkách, které jsou pro kulturu smrtící. Proti pořadatelům stála vládou absolutně nezvládnutá situace kolem koronaviru, počasí a spousta dalších zádrhelů. Přesto, nebo možná spíš právě proto, na to nikdo ze zúčastněných jen tak nezapomene.

LIVE: Lucie odehrála jeden z největších koncertů v Evropě, publikum o výjimečnosti večera vědělo. Festival Praha Září skončil v euforii LIVE: Lucie odehrála jeden z největších koncertů v Evropě, publikum o výjimečnosti večera vědělo. Festival Praha Září skončil v euforii

Pražské Výstaviště se během uplynulého měsíce rozzářilo odvážným festivalem Praha Září. Série koncertů, jíž zrealizoval tým kolem Davida Gaydečky z festivalů Metronome a United Islands, vyvrcholila koncertem Lucie, nejzásadnější tuzemské rockové kapely. Podle Davida Gaydečky proběhl v Den české státnosti na pražském Výstavišti jeden z největších koncertů v celé Evropě. A jednalo se také o jediný letošní koncert Lucie v Praze a jeden z mála vůbec.

FOTO: Lucie za deště, ale v euforii. Finále festivalu Praha Září se dost možná zapíše do historie

Zaplněný prostor před Křižíkovou fontánou byl rozdělen do několika menších částí, každý sektor disponoval samostatným vchodem a každý divák dostal striktně přidělené místo k sezení. Designové pódium bylo zasazeno přímo před Křižíkovu fontánu, která spolu s historickou budovou Výstaviště vytvořila výjimečnou scenerii a genius loci umocňoval atmosféru koncertu.

Těsně po osmé hodině večerní nakráčeli David Koller, Robert Kodym, Michal Dvořák, P.B.CH. a Adam Koller na pódium a bez jakýchkoliv okolků, zato s nadšeným jásotem přihlížejících, spustili Šrouby do hlavy. Večer otevřeli natvrdo jedním ze svých největších hitů.

Už od prvních tónů bylo zřejmé, že kapela i fanoušci si koncertu v této specifické době patřičně užívají, navíc před očekávaným kulturním půstem. Lucie sázela jeden hit za druhým, došlo ale také na písně z alba EvoLucie, jímž se kapela vrátila na hudební scénu v listopadu 2018. Skladby Takhle tě mám rád a Než tě rozkradou mezi lety prověřenými hity rozhodně nepůsobily jako vata, a pokud by naživo zněly častěji, klidně by mohly zlidovět.

Díky solidnímu zvuku, energii kapely, a především celkové atmosféře večera uplynuly dvě hodiny až nepříjemně rychle. Jako poslední přídavek zazněla píseň Černí Andělé.

Na pražském Výstavišti se ve světle aktuálního dění uskutečnilo něco naprosto jedinečného - dva tisíce lidí sledovali dvouhodinový koncert nejzásadnější tuzemské rockové kapely, to vše v magickém prostředí Křižíkovy fontány. Neuvěřitelné bylo ale především odhodlání a nasazení organizačního týmu, který se nenechal znechutit všemi obstrukcemi a nařízeními.

Finále festivalu Praha Září ukázalo, jak to vypadá, když diváci a organizátoři spolu s kapelou vytvoří jeden celek. Dobře, na Lucii možná díky zastřešení pódia tolik nepršelo, nicméně publikum a pořadatelé hráli stejně zásadní roli jako kapela. A jak to dopadlo hudebně? Lucie jen pod čarou připomněla, proč už 35 let platí na špičku české hudební scény.

Foto: Michal Ivanega
Témata: Lucie, David Koller, Robert Kodym, Michal Dvořák, PBCH, Adam Koller, Praha Září

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít