Výročí Heleny Arenbergerové

Tanečnice a pedagožka Helena Arenbergerová se narodila 29. září 1980. Absolvovala studium historie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, paralelně se dál vzdělávala v oblasti současného tance a fyzického divadla.

Generace X (Helena Arenbergerová). Foto: Dragan Dragin.

Generace X (Helena Arenbergerová). Foto: Dragan Dragin.

Během své taneční kariéry spolupracovala s předními tanečníky a tanečními soubory české i zahraniční scény (VerTeDance, Michal Záhora/Pulsar, 420People, CieLaroque/Helene Weinzierl, DOT504, Jozef Fruček a Linda Kapetanea, Akram Khan Company, Jarek Cemerek, Yuri Korec, Thomas Steyaert, Cie Willi Dorner, Crystal Pite, I. M. Popovici, Jan Kodet, CreWCollective aj.), s divadelními režiséry (Petrou Tejnorovou a Jiřím Havelkou pro VerTeDance a s Danielem Špinarem pro Národní divadlo) a předními hudebníky (Zrní, Clarinet Factory, Beata Hlavenková, Prague Improvisation Orchestra aj.).

Jako interpretka vystupovala na mnoha tanečních a divadelních festivalech v České republice, Evropě, Asii a Africe.

Za interpretaci získala několik ocenění: Tanečnice roku 2017 a 2008 udělené mezinárodní porotou na České taneční platformě, tamtéž Cena za interpretaci v roce 2000 a nominace na Cenu Thálie v roce 2008. Sólové představení Comida para dos/Duo para ella v choreografii Helene Weinzierl/CieLaroque získalo The Best Solo performance na Masdanza Festival 2004.

Jako taneční lektorka působila v Čechách (HAMU, DAMU, Studio Alta, Pražský komorní balet, Janáčkova konzervatoř v Ostravě, soukromá taneční studia a letní taneční školy) i v zahraničí – v Point Park University jako hostující pedagog v hodinách Maree ReMalia (USA), dále Staycee Pearl Dance Project (USA), Bodiography (USA), Attack Theatre (USA), Konzervatórium Jána Levoslava Bellu v Banské Bystrici a soukromá taneční studia.

V roce 2009 absolvovala rekvalifikační masérský kurz v Dexter Academy a v roce 2013 intenzivní kurz Professional Thai Massage for Health v Chetawan Thai Traditional Massage School v Bangkoku v Thajsku.

K výročí přejeme všechno nejlepší a mnoho dalších šťastných a protančených let!

Zdroj: https://arenbergerova.cz/

Témata článku

Helena Arenbergerovávýročí

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: