Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

‚Francouzští Oscaři Wildeové.‘ Země je rozdělená kvůli společnému pochování básníků Rimbauda a Verlaina

Kultura

  14:00
PAŘÍŽ - Francie je rozdělená ohledně toho, jestli mají být ostatky významných básníků Arthura Rimbauda a Paula Verlaina vykopány a pohřbeny do společného hrobu v pařížském Pantheonu. Debatu o „sestěhování“ milenců rozpoutala internetová petice. Mezi příznivci i odpůrci myšlenky jsou významné figury.

Paul Verlaine (vlevo) a Arthur Rimbaud v Bruselu, 1873. foto: Wikimedia Commons

Pařížský Pantheon (Panthéon de Paris) je dominantou města postavenou na vrcholku kopce svaté Jenovéfy. V jeho kryptě odpočívají významné osobnosti francouzské historie - umělci, myslitelé i vynálezci. Svůj hrob tu mají Jean-Jacques Russeau, Émile Zola, Alexandre Dumas starší, Voltaire, Victor Hugo nebo Marie Curie-Skłodowská. Nyní může mít budova dva nové „nájemníky“. 

Básník Paul Verlaine.
Básník Paul Verlaine (kolorováno).

V petici, kterou zatím podepsalo více než pět tisíc lidí včetně současné francouzské ministryně kultury Roselyne Bachelotové se žádá, aby prezident Emmanuel Macron našel místo v Pantheonu i pro Rimbauda s Verlainem. Francouzský prezident je jediný, kdo může o uložení v Pantheonu rozhodnout.

„Rimbaud s Verlainem jsou dva z největších básníků našeho jazyka. Svou genialitou obohatili naši kulturu. Bylo by jen spravedlivé, kdyby jim bylo dovoleno spočinout vedle dalších literárních velikánů,“ uvádí se v popisu petice.

Arthur Rimbaud (1854-1891) se proslavil básnickými sbírkami Opilý koráb nebo Iluminace, než v pouhých 37 letech zemřel na rakovinu. Paul Verlaine (1844-1896) stojí za sbírkami jako jsou Saturnské básně nebo Galantní slavnosti. Oba muži patřili mezi takzvané Prokleté básníky (les poétes maudits) a kromě přátelství je spojoval i bouřlivý milenecký vztah. Verlaine se kvůli Rimbaudovi rozvedl s manželkou a v rámci jedné vypjaté hádky v roce 1873 postřelil svého milence do zápěstí revolverem. 

V petici se dále uvádí, že oba muži si od homofobní společnosti tehdejší doby vytrpěli svoje. Text je oba přirovnává k Oscaru Wildeovi, anglickému dramatikovi a prozaikovi, jenž se kvůli své homosexualitě dostal i do vězení.

Mezi největší odpůrce plánu patří  Jacqueline Teissier-Rimbaudová, pra-pravnučka Arthura Rimbauda. „Rimbaud svůj život nezačal s Verlainem. Ani ho s ním neskončil. Verlaine byl jen pár let jeho mládí,“ sdělila médiím. Proti je i organizace Les Amis de Rimbaud (Rimbaudovi přátelé), jež se stará o básníkův odkaz. Ta v protipetici na Macrona apeluje, aby se nenechal zlákat politickou korektností a nechal básníky tam, kde jsou.

Arthur Rimbaud je nyní pohřbený v nenápadném hrobě na hřbitově  Charleville-Mezières. Paul Verlaine leží v mnohem výraznější hrobce na hřbitově Batignolles.