Peru na 1940. Syrový humor České sody formoval generaci, kolik procent by se z ní natočilo dnes?

29. září 2020

Lze být vtipnější než Petr Čtvrtníček? I to zjišťoval podcast Kompot ve speciální epizodě věnované nejlepším českým a americkým nočním komediálním pořadům – České sodě a Saturday Night Live. Hostem je filmový kritik Aleš Stuchlý, který vzpomíná, jak s Alles Gute na videokazetách terorizoval v devadesátkách školní večírky.

02960984.jpeg

Nejtepleji bylo v Oslu, vložky z jemného bodláčí a pereme na 1940. Hlášky z České sody, komediálního a skečového pořadu, který stavěl na kontroverzním humoru a politické satiře, sice stále žijí, ale dnes by podle Aleše Stuchlého většina z nich neměla šanci vzniknout. „Petr Čtvrtníček mi řekl, že by se nenatočilo ani pět procent, já si myslím, že by to mohlo být tak deset. Ta doba mě formovala v zálibě v syrovém humoru, a proto mám občas problém se adaptovat na současnou politickou korektnost,“ říká moderátor filmového magazínu Čelisti Radia Wave.

Jak se dívat na Českou sodu v kontextu tzv. „cancel culture“ a také mnohem většího dohledu politiků? Které hlášky byly v 90. letech nejznámější? Kteří známí čeští režiséři v České sodě začínali a čím je pořad podobný se Saturday Night Live? Pusťte si speciální díl podcastu Kompot, který se věnuje pouze těmto dvěma výjimečným televizním počinům.

Čtyřicet pět let na obrazovkách slaví nejznámější americká skečová show Saturday Night Live. Za pořadem od začátku stojí kanadsko-americký producent a scenárista Lorne Michaels, který tak každou dekádu pomohl objevit novou hereckou a bavičskou generaci. V Saturday Night Live začínali například „Krotitel duchů“ Bill Murray, „Policajt v Beverly Hills“ Eddie Murphy, „Viceprezidentka“ Julia Louis-Dreyfus nebo „Zohan“ Adam Sandler. Politická satira má v tomto pořadu přední místo.

Hillary Clinton hrály v různých obdobích komičky Amy Poehler i Kate McKinnon, Alec Baldwin už pátým rokem představuje Donalda Trumpa, stejně jako Will Ferrell kdysi pravidelně ztvárňoval George W. Bushe.

 

Jaké jsou nejkontroverznější scény Saturday Night Live, které by si nezadaly s Českou sodou? Měla by vzniknout česká mutace? Pusťte si nový Kompot!

Spustit audio

Související