„Služebnice“ Barretová a česká média

Matyáš Zrno

Konzervativní noviny

KOMENTÁŘ MATYÁŠE ZRNA | Chápu, že to muselo být lákavé. Vykreslit Trumpovu nominantku do Nejvyššího soudu, katoličku Amy Barrettovou, jako někoho, kdo z USA udělá teokratickou diktaturu, kde budou ženy sexuálními otrokyněmi, tomu se těžko odolává. Neodolal tomu iDNES.cz, neodolaly tomu novinky.cz. Neodolaly tomu Seznamzpravy.cz, které 24. 9. přímo v titulu říkají, že „Trump chce členku sekty.“ Neodolal tomu Deník N, který 22. září napsal, že „Barrettová je členkou náboženského sdružení, jež inspirovalo Margaret Atwoodovou k napsání románu Příběh služebnice. Je to samozřejmě nesmysl. Natolik do očí bijící nesmysl, že se člověk ptá, jak je vůbec možné, že tomu mohli uvěřit…

O co jde? Podle toho, co jsme si mohli přečíst, je Amy Barrettová členkou katolické sekty People of Praise (Lidé chvály), která inspirovala spisovatelku Margaret Atwoodovou k sepsání dystopického románu Příběh služebnice, ve kterém se USA změnily v teokratickou totalitní diktaturu, ve které jsou ženy degradovány na bezprávné sexuální otrokyně. Pokud by soudkyně Barrotová byla skutečně členkou takové sekty, bylo by to bezesporu nejen zajímavé, ale i na pováženou. Jenže je to tak? Není. A jak se to dá zjistit? Stačí málo.

Stačí použít Google

V první řadě použít selský rozum. A zamyslet se: je opravdu možné, aby žena, která má za sebou ukázkovou kariéru, ve které je na dosah nejvyšší možné mety, jaká mezi právníky existuje, opravdu patřila k sektě, kde jsou ženy bezprávné bytosti, redukované na sexuální otrokyně? Od této jednoduché úvahy stačí přejít k neméně jednoduchému úkonu – použít Google. Během několika minut narazíte na několika důvěryhodných zpravodajských webech (od pravicového American magazine po liberální Vox) na solidní vysvětlení toho, jak k té záměně došlo. Atwoodová nikdy nezmiňovala křesťanskou charizmatickou komunitu People of Praise, jíž Barrettová byla (nebo stále je) členkou, ale jako inspiraci použila sektu jménem People of Hope z New Jersey, o které se v 80. létech (kdy román psala) zmiňovala americká média v souvislosti se střety mezi členy sekty a běžnými věřícími i katolickou hierarchií. Ale ne, jednodušší je převzít to z jednoho zdroje (Newsweek) a pak už ignorovat, že i ten Newsweek to opravil.

Babiš, Bartoš a Hamáček: Tři zcela odlišní vůdci, osudové volby… A čtvrtý vzadu?

sinfin.digital