Zavřít reklamu

Ať už zrovna cestujete v autě, relaxujete doma, nebo pořádáte s vašimi známými párty, hudba přirozeně k těmto situacím patří. Například při cestování si často vaše oblíbené skladby pustíte do sluchátek – výběru těch správných jsme se v minulosti na našem magazínu již věnovali. V dnešním článku si ukážeme, jak vybrat (nejen) bezdrátový reproduktor.

Na cesty nebo na domácí poslech?

Jedním z nejdůležitějších faktorů je, zdali budete reproduktor využívat přednostně někde venku a na cestách, anebo v domácích podmínkách. Největší přednost přenosných reproduktorů je, že vám nezaberou moc místa a dají se použít téměř při jakékoli příležitosti. V drtivé většině případů je můžete se zařízeními propojit prostřednictvím Bluetooth a v neposlední řadě mívají solidní výdrž na baterii. Přenosnost se ale samozřejmě podepisuje na hlasitosti a výsledné kvalitě zvuku – nemůžete tedy čekat, že z menšího reproduktoru za 5 000 Kč dostanete totožnou kvalitu přednesu jako z reprosoustavy za stejnou cenu. Domácí soustava se hodí zejména na poslech na jednom konkrétním místě kdy se nepočítá se s tím, že ji budete kamkoliv přenášet. Na druhou stranu výrazně poznáte rozdíl ve kvalitě zvukového projevu. Další kategorií, která je pro mnohé uživatele důležitá, jsou „party reproduktory“. Jedná se o zařízení, která nejsou tak snadno přenositelná jako malé reproduktory, zároveň se dají poměrně bez problémů přepravit, nechybí u nich i solidní baterie. U těchto reproduktorů je často kladen důraz na basovou složku, což je vzhledem k účelům pochopitelné, za vyšší částky už však seženete i poměrně kvalitní všeobecný projev.

Reproduktor Marshall Acton II BT:

Výkon a frekvenční rozsah

Výkon se udává ve wattech, přičemž čím vyšší číslo, tím je reproduktor či soustava hlasitější. Uvědomte si však, že při zvyšování hlasitosti se výsledný zvuk může výrazně zkreslit. Při ozvučení malé místnosti většinou stačí prakticky jakýkoliv menší reproduktor, pokud si však pouštíte hudbu na menší party venku s kamarády, doporučuji se zaměřit na výkon 20 W a více. Na koncerty, větší diskotéky nebo ozvučení náměstí bych rozhodně sáhnul po reproduktorech s ještě vyšším výkonem. Co se pak týče frekvenčního rozsahu, udává se v Hz a kHz, přičemž čím vyšší číslo, tím je udávané pásmo vyšší. Pokud tedy má daný produkt rozsah od 50 Hz do 20 kHz, v pásmu 50 Hz se jedná o basy, v pásmu 20 kHz pak o výšky. Čím větší rozsah, tím lépe.

Reproduktor JBL Boombox:

Reproduktor JBL Boombox

Konektivita

U přenosných reproduktorů se zpravidla využívá Bluetooth, občas zde ale také najdete 3,5 mm jack. Co se však týče právě přenosu zvuku pomocí Bluetooth, občas bohužel dochází ke zkreslování a zhoršení kvality. Většinou to nepoznáte při běžném poslechu nahrávek ze Spotify či Apple Music, u těch kvalitnějších však rozdíl uslyšíte, a to poměrně výrazný. Největší problém v přenosu dělají právě používané kodeky, podle kterých se při výběru Bluetooth reproduktorů musíte rozhodovat. O nich jsem se však rozepisoval právě ve článku o sluchátkách. Asi nejspolehlivější propojení je pomocí 3,5 mm jacku, poměrně používané a nezkreslující je však také skrze Wi-Fi. Tím sice zpravidla malé reproduktory nedisponují, pokud si však chcete vychutnat domácí poslech, aniž byste museli mít zařízení připojené drátem, Wi-Fi je ideální řešení. Mnohé reproduktory, které právě Wi-Fi připojením disponují, dokáží také autonomně přehrávat hudbu ze streamovacích služeb jako je například Tidal, ale i již zmiňované Spotify.

Reproduktor Niceboy RAZE 3:

Místo přehrávání

Jak už jsme zmínili výše, tak nesmírně podstatným faktorem při výběru reproduktorů je, zdali potřebujete ozvučit vnitřní nebo venkovní prostor, potažmo zdali posloucháte hudbu doma, venku s kamarády, nebo pořádáte diskotéku. V případě domácího poslechu jde totiž hlavně o zvukové podání, na větších venkovních akcích převážně o hlasitost. Tím samozřejmě nechci říci, že zde zvukové představení nehraje žádnou roli, právě naopak. Každopádně, například pro koncerty větších kapel je samozřejmě nutné pořídit reprosoustavu a mixážní pult, na kterém zvuk jednotlivých nástrojů doladíte. V případě přehrávání na diskotékách často reprosoustavu nepotřebujete, reproduktor s ekvalizérem se vám ale hodit bude.

Reproduktor JBL Pulse 4:

.