Od středy 30. září vyhlašuje Nemocnice Tábor zákaz návštěv. Jde o třetí nemocnici v Jihočeském kraji, která toto opatření zavedla

29. září 2020 15:35

Návštěvy zakázali už také v Českých Budějovicích a v Prachaticích. Opatření reaguje na narůstající počet pacientů s koronavirem. Omezený režim platil pro návštěvy po celé léto.

„Směly k pacientům maximálně na 15 minut. Povolené byly nejvíce dvoučlenné návštěvy," uvedla za táborskou nemocnici Petra Kubešová. I od středy se podle ní ve výjimečných případech lidé za pacienty v táborské nemocnici dostanou. Opatření se například nevztahuje na pacienty v terminální fázi onemocnění.

„O výjimce ale rozhoduje primář oddělení," řekla Kubešová. 

Ostatní jihočeské nemocnice zatím k plošnému zákazu nepřistoupily. Prakticky všude ale platí omezení délky návštěv a počtu lidí, kteří v jednu chvíli za pacientem přijdou. „Pravidla si vždy stanovuje sama nemocnice," uvedla mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Iva Nováková.

„Existují výjimky, kdy návštěvy do nemocnice stále smí. Návštěvu může ve zcela výjimečných případech a na nezbytně nutnou dobu povolit pouze primář oddělení či ošetřující lékař," dodala Nováková.

V Jihočeském kraji od začátku šíření nákazy koronavirem onemocnělo 2383 lidí. Z nich se zatím vyléčilo 1194. V regionu zemřelo 13 lidí s covidem-19. Aktuálně tak hygienici evidují 1175 případů.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: ČTK
Spustit audio