Hlavní obsah

Litografie i plakáty Jiřího Šalamouna

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výtvarník Jiří Šalamoun je známý hlavně jako otec figurky Maxipsa Fíka. Jeho umělecký záběr je však mnohem širší. Zahrnuje mimo jiné litografie či tvorbu filmových plakátů. Právě litografie a plakáty z osmdesátých a devadesátých let obsahuje výstava v pražské Galerii Millenium Silná dobrá vůle, kterou si je možné prohlédnout do 9. října.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Šalamoun

Článek

Jakou měl invenci, lze dobře poznat na tehdejším filmovém plakátu. Musel zapojit svou fantazii, aby mohl pomocí estetické zkratky vyjádřit podstatu filmu a přitáhnout pozornost filmových příznivců. Tehdy totiž výtvarníci filmových plakátů znali děj většinou z několika fotografií a zbytek si museli domyslet.

Plakát ke slavné americké komedii Nebožtíci přejí lásce s Jackem Lemmonem vytvořil Šalamoun tak, že do centra díla umístil černou rakev a do ní vložil narůžovělé ženské šaty. Aniž by člověk věděl, o čem film pojednává, přitáhne jeho pozornost tvarový i barevný kontrast. Oblíbený film režiséra Dušana Kleina Jak básníkům chutná život zase pojal jako mírně popartový komiks. Místo typických textových bublin umísil mezi obrázky veškeré informace o díle (režie, herecké obsazení či popis děje).

Foto: katalog výstavy

Jiří Šalamoun umí dokonale pracovat s grafickými symboly (Sliby chyby).

Poster k české krimikomedii Holka na zabití režiséra Juraje Herze zase stojí a padá s minimalistickým estetickým rukopisem. Protože se hlavní děj filmu odehrává v kuchyni horského hotelu, umístil výtvarník na plakát čtyři kuchyňské nože s narudlým ostřím. Jeden z nich má vylámanou čepel, takže připomíná vyceněné zuby.

Smysl pro výtvarnou zkratku zúročil i u litografické abstraktní tvorby. Na podkladové ploše rozehrává hru s grafickými symboly a znaky. Jejich význam poté akcentuje zvolenými barvami.

Příkladem takového využití vizuálních kódů je litografie Hrozebná výzva. Pracuje s kontrastem bílého podkladu a černožlutých totemových znaků. Kompozice připomíná vytrženou stránku z čarodějnické knihy mytického alchymisty.

Tvorba Jiřího Šalamouna prezentovaná na výstavě ho ukazuje coby řemeslně dokonalého tvůrce se smyslem pro estetiku detailu. A také jako člověka, který umí pracovat s vizuální fantazií a své vize dokáže dokonale přenést na plochu obrazu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám