Hlavní obsah

Útočník z Paříže byl ve skutečnosti starší, měl falešnou identitu

Paříž

Podezřelý ze spáchání pátečního útoku před bývalou redakcí satirického časopisu Charlie Hebdo vystupoval ve Francii pod falešnou identitou. Muži není 18 let, jak si původně vyšetřovatelé mysleli, ale 25. Jiné je i jeho skutečné jméno, oznámil v úterý státní zástupce Jean-François Ricard, podle kterého chtěl muž budovu, kde byla redakce, podpálit.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Policisté během operace proti pachatelům útoku poblíž redakce časopisu Charlie Hebdo.

Článek

K novým závěrům došli vyšetřovatelé po přezkoumání telefonu podezřelého, v němž našli oficiální pákistánský dokument prozrazující jeho skutečnou identitu. Muž se vydával za Hasana Alího narozeného v roce 2002 a po svém příjezdu do Francie v roce 2018 využíval sociální dávky poskytované nezletilým. Pravý rok jeho narození je ale 1995 a jeho skutečné jméno zní Zahír Hasan Mahmúd. Prokurátor zároveň uvedl, že o podezřelém nemají tajné služby žádné záznamy.

V jeho telefonu vyšetřovatelé objevili také tříminutové video v jazyce urdu, v němž hovořil o svém plánu a říkal, že „tady ve Francii dělají karikatury našeho čistého a velkého proroka Mohameda, dnes se proti tomu vzbouřím”.

Útočník s nožem u bývalé redakce Charlie Hebdo pobodal muže a ženu

Evropa

Ricard také podle agentury Reuters informoval, že Mahmúd měl u sebe tři láhve hořlavého rozpouštědla: „Jeho původní plán bylo dostat se do kanceláře časopisu, možná za pomocí kladiva, a podpálit ji.”

Muž nevěděl, že se redakce přestěhovala

Muž ozbrojený sekáčkem v pátek nedaleko někdejšího sídla redakce satirického časopisu Charlie Hebdo v Paříži napadl a vážně zranil muže a ženu, považoval je za zaměstnance časopisu. Útočník si myslel, že redakce stále sídlí v ulici Nicolase Apperta, což bylo dějiště teroristického útoku proti redakci v roce 2015, při kterém zahynulo 12 lidí. Kancelář čtrnáctideníku se ale kvůli opakovaným pohrůžkám přestěhovala na tajné, pečlivě střežené místo.

Policie v souvislosti s pátečním útokem zadržela nejen hlavního podezřelého, ale i několik dalších lidí. Jednoho Alžířana, který byl podle svého právního zástupce pouze svědkem události a útočníka se snažil zadržet, policie už v sobotu propustila. V neděli ale ve vazbě skončil další podezřelý. Podle zdroje agentury AFP žil ve stejném dvoupokojovém bytě na pařížském předměstí Pantin jako hlavní podezřelý.

Už v pátek zadrželi policisté pět dalších spolubydlících Zahíra Hasana Mahmúda. Kromě nich je ve vazbě také jeho mladší bratr a jeden známý.

Soud s komplici

Tento měsíc začal v Paříži proces se skupinou 14 lidí obžalovaných z podílu na atentátu na Charlie Hebdo a souvisejícím teroristickém útoku na židovský obchod s potravinami. Satirický časopis v den začátku procesu znovu otiskl karikatury proroka Mohameda, které jako první v roce 2005 zveřejnil dánský deník Jyllands-Posten.

Ve Francii začal soud s komplici atentátníků útočících na Charlie Hebdo

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám