Útok před bývalou redakcí Charlie Hebdo: Jsem hrdý na syna, řekl otec teroristy

Otec mladého muže, který měl minulý týden pobodat dva lidi před bývalou pařížskou kanceláří časopisu Charlie Hebdo, uvedl, že je na svého syna hrdý. Píše to server Hindustan Times a uvádí dále, že podle otce odvedl syn skvělou práci.

Otec poskytl rozhovor pro webový kanál Naya Pakistan, kde uvedl, že je za svého syna velmi šťastný, píše server Hindustan Times. „Odvedl skvělou práci,“ tvrdí. Podle něj hlavní podezřelý odešel do Francie už před dvěma lety. Z jeho pěti synů jsou tři v zahraničí – dva ve Francii a jeden v Itálii. „Můj syn má srdce lva,“ dodal.

Francouzská vláda v pátek označila útok před bývalou kanceláří satirického časopisu jako čin „islamistického terorismu“.

Mladík vážně zranil dva zaměstnance televizní produkční agentury Premieres Lignes, jejichž kanceláře jsou ve stejném bloku v centru města, ve kterém se nacházel časopis Charlie Hebdo. Redakce se přesunula po útocích z ledna, při nichž zahynulo 17 lidí. Aktuální adresa časopisu je z bezpečnostních důvodů utajena, uvedla agentura AFP.

Podezřelý ze spáchání pátečního útoku vystupoval ve Francii pod falešnou identitou. Muži tak není 18 let, jak si původně vyšetřovatelé mysleli, ale 25, jiné je i jeho skutečné jméno. Oznámil to dnes státní zástupce Jean-François Ricard, podle kterého chtěl terorista redakci podpálit.

Skutečné jméno Zahír Hasan Mahmúd

K novým závěrům došli vyšetřovatelé po přezkoumání telefonu podezřelého, v němž našli oficiální pákistánský dokument prozrazující identitu. Muž se vydával za Hasana Alího narozeného v roce 2002 a po svém příjezdu do Francie v roce 2018 využíval sociální dávky poskytované nezletilým. Pravý rok jeho narození je ale 1995 a jeho skutečné jméno zní Zahír Hasan Mahmúd. Prokurátor zároveň uvedl, že o podezřelém nemají tajné služby žádné záznamy.

V jeho telefonu vyšetřovatelé objevili také tříminutové video v jazyce urdu, v němž hovořil o svém plánu a říkal, že „tady ve Francii dělají karikatury našeho čistého a velkého proroka Mohameda, dnes se proti tomu vzbouřím.“

Ricard také podle agentury Reuters informoval, že Mahmúd měl u sebe tři láhve hořlavého rozpouštědla. „Jeho původní plán bylo dostat se do kanceláře časopisu, možná za pomoci kladiva, a podpálit ji,“ řekl.

Tagy: