NMNM Short Track – Nejrychlejší disciplína pro mladé rakeťáky

Britka Evie Richards a Mexičan José Arevalo vyhráli první závod novoměstského programu Světového poháru 2020. Čábelická s Cinkem velmi slušně...

Autor: Jakub Jirků, Jan Němec
Foto: Jan Brychta, Michal Červený
NMNM Short Track – Nejrychlejší disciplína pro mladé rakeťáky


Short track je ještě dynamičtější než klasické Cross Country a dost se leckdy podobá silničnímu kritériu, a tak mají šanci i trochu jiní závodníci. Evie Richards (Trek Factory Racing) letos slaví 23 let a José Gerardo Ulloa Arevalo (A.R. – Efideporte Pro Cycling Team) je jen o rok mladší. V této miniaturní sezoně však dokázali zaznamenat významné kariérní úspěchy. 

 

Ženy

Českou trikolóru vezla se čtrnáctkou Jitka Čábelická (Gapp System – Kolofix), který byla letos na trati jedinou domácí reprezentantkou. Startovní pole se v oněmělé Vysočina Areně sešlo jinak v podstatě v plné síle a vydalo se zhruba do 20minutového závodu.

Poněkud surrealistický zážitek závodů Světového poháru v prázdné areně dokresloval mírný deštík a teplota nepřekračující 10 stupňů. Spíše cyklokrosové nebo po zkušenostech z minulých zim rovnou biatlonové podmínky.  Však po dvou kilometrových kolech již závodnice nahodily pořádně cyklokrosovou vizáž.

Souboj "redbull holek" Pauline a Evie trval od samého začátku závodu...

V prvních kolech se na špici objevovala vítězka loňského SP Kate Courtney (USA, Scott-Sram), tempo na špici též často diktovala silová Němka Elizabeth Brandau. Jitka Čábelická si na trati počínala velice dobře, neboť se držela v první skupině asi na desátém místě, kde měla špici na dosah, ale nemusela tahat tempo.

Závodnice v nepříjemných podmínkách poměrně taktizovaly, neboť se čelní skupina na rovinkách měnila z hada do tvaru skutečného balíčku. Ale asi dvě kola před koncem se zrychlilo a padalo, kvůli čemuž Jitka ztratila kontakt s přední skupinou, jež se zmenšila asi na deset vyvolených. Čekala ji tak těžká časovka do cíle, z níž vytěžila třinácté místo s mankem dvanácti sekund.

Jitka Čábelická

"Myslím si, že třinácté místo v cíli je super, i když škoda předposledního kola, protože v kopci pod stadionem spadla napravo Eva Lechner, když jsem na to musela reagovat, tak spadla nalevo i další holčina, a to mě hodně zbrzdilo, kvůli čemuž jsem vypadla z té hlavní skupiny. Poslední kolo jsem pak jela s Mexičankou Campuzano, kterou se mi pak povedlo předspurtovat," uvedla Jíťa a dál zhodnotila svůj výsledek: "Dobrý, znamená to druhou lajnu do čtvrtečního závodu. Výkonově jsem se závodem spokojená, možná trochu horší byla poziční jízda, ale celkově spokojenost. Jediné, co se mi nelíbilo, bylo počasí, protože to byl masakr. Hlavně na hupech pod stadionem, kdy to člověka hodilo vždycky o pár centimetrů někam jinam, což byla v balíku legrace. Zítra orazím a připravím se na čtvrtek. Doufám v lepší počasí.

V opravdu těsném finiši triumfovala zmiňovaná Evie Richards před Pauline Ferrand Prevot (FRA, Canyon) a další Francouzskou Loanou Lecomte (Massi).


Evie Richards byla o chlup rychlejší...

 
Muži

Závod mužů byl, jak bývá jeho dobrým zvykem, od startu poněkud agresivnější. Tempíčko překvapivě nasadil Cinkův týmový kolega z Krossu Bartolomiej Wawak, jenž svým počínáním natáhl startovní pole do dlouhého hada. Za polským jezdcem si čelo kontrolovali Henrique Avancini (BRA, Cannodale Factory Racing) a Victor Koretzky (KMC, Orbea).

Klíčovým momentem se pro některé stal nájezd do čtvrtého okruhu, v němž došlo v první třetině startovního pole ke kolizi, za kterou překvapivě mohl, ve stejném místě jako se to stalo Evě Lechner, Henrique Avancini. Doplatil na ní i Ondra, jenž se propadl o dobrých deset míst a na hlavní pole si musel sjíždět ztrátu zhruba deseti sekund. Dle svých slov ale měl svůj den a dokázal díru během dvou kol zalepit. Naneštěstí pro něj byl ještě ale několikrát zbržděn v úzké vracečce na stadionu.


Soustředění Ondřeje Cinka

"Hrozně těžký od startu, ale vyhovalo mi, že podmáčená trať byla pomalá, a tak jsem se v tom hlavním kopci cítil dobře. Stoupání jsem pak mohl využít k posunu a je to pro mě lepší, než kdyby se jel klasicky rychlej short track. Akorát nějaký tři kola do cíle se to přes nás nahrnulo a už se mi k čelu nepodařilo dostat. Nohy tam byly, i když to bylo bolestivý. Zejtra si odpočinu a potrénuju krátce na trati,“ hodnotil český borec, jenž tak ve čtvrtek odstartuje ze třetí řady.

Vítěz Arevalo si ve spurtu počínal mazácky, celý závod nebyl v podstatě vidět, v cíli se objevil zčista jasna ve stylu "voilá! tady mě máte!" Dokonale se vyvezl za druhým Victorem Koretzkym (FRA, KMC - Orbea) a raketově zafinišoval, čímž nedal konkurenci šanci. Podobně jako v ženách se na bedně utvořil francouzský dvojblok, neboť třetí dosprintoval Maxime Marotte (Cannondale Factory).


Šťastný výraz vítěze Arevala z Mexika...

Překvapivý byl závod z pohledu výsledků největších favoritů. Ti jako by se zalekli, zejména pro tým Scott Sram to byl propadák: Nino Schurter se nedokázal celý závod prokousat do dvacítky a nakonec dojel až devětadvacátý, těsně před svým kolegou Adri Frischknechtem. Nejlepší z trojky na nových Scottech byl 21. Lars Forster.

Zítra má program v Novém Městě volno, neboť se nejede žádný závod. Jezdci však den využijí k osahání osvědčené tratě, ve čtvrtek se jedou první hlavní závody v Cross Country.

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. NMNM Short Track – Nejrychlejší disciplína pro mladé rakeťáky
  2. Výsledky
Přečteno - 6888x Tagy: světový pohár čábelická cink
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárBatten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
    Batten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
  2. Světový pohárSpecialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
    Specialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
  3. Světový pohárOkruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
    Okruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
  4. Světový pohárSvětový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
    Světový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
  5. Světový pohárBikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
    Bikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
  6. Světový pohárCo ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?
    Co ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744