Nebezpečnou cestou: První Češka na druhé nejvyšší hoře

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Klára Kolouchová je zkušená česká horolezkyně, která má za sebou i úspěšné výstupy na nejvyšší hory světa. Je také první českou horolezkyní, která vystoupila na třetí nejvyšší horu Himálaje Kančendžengu. Dobytí druhé nejvyšší hory světa, nebezpečné „ká dvojky“, jí však vyšlo až na třetí pokus.

 

Zdolala nejvyšší horu světa Mount Everest, nejvyšší horu Evropy Elbrus, nejvyšší horu Severní Ameriky Denali i nejvyšší horu Jižní Ameriky Aconcaguu. Potom Klára Kolouchová zamířila na smrtící osmitisícovku K2.

K2 poprvé a podruhé

Poprvé v roce 2016 cestu na vrchol K2 zmařilo počasí a lavina, která smetla část vybavení. V roce 2018 zase Kláru postihly zdravotní potíže, kvůli kterým to v sedmitisícové výšce musela otočit a vrátit se do základního tábora. Tenkrát to prý hodně obrečela, ale odhodlání neztratila.

Klára Kolouchová •  Instagram Jany Počtové

Na svých webových stránkách v této souvislosti cituje britského státníka Winstona Churchila: „Úspěch je schopnost pokračovat od neúspěchu k neúspěchu bez ztráty nadšení.“ O rok později přišel třetí pokus.

Jako první Češka

I s tím třetím pokusem to chvíli vypadalo bledě – těsně pod vrcholem hory v místě zvaném Bottleneck leželo tolik sněhu, že se do něj šerpové (vysokohorští nosiči) bořili až do poloviny hrudníku.

Koruna Himálaje: Jak se dobývají osmitisícovky

Koruna Himálaje: Jak se dobývají osmitisícovky

Výprava se tedy musela vrátit zpět do základního tábora a rozhodnout, zda to zabalit úplně, nebo vyrazit na poslední pokus. Klára se rozhodla pro druhou možnost. Připojila se k týmu nepálského horolezce Nirmala Purji a na vrchol, který leží v nadmořské výšce 8611 m, skutečně vystoupila. Stala se tak vůbec první Češkou, která dobyla K2.

Vlastní cestou

Průběh Klářiny expedice na K2 zaznamenala režisérka Jana Počtová, která spolu s kameramanem Kláru doprovodila až do základního tábora ve výšce 4000 metrů nad mořem. Samotný výstup na vrchol pak na kameru zachytila sama Klára.

Klára Kolouchová, expedice •  Instagram Jany Počtové

Záběry jsou vidět ve filmu K2 vlastní cestou. A nejen to. Podstatná část filmu je věnována přípravám expedice a také motivaci, která dospělou ženu a maminku dvou dětí pohání k něčemu, co je nejenom nesmírně náročné, ale také nebezpečné. Zatímco riziko, že se nevrátíte z výstupu na vrchol Mount Everestu, je podle statistik asi 4 %, u K2 je to celých 25 %.

Klářina trasa

Čtvrtina horolezců, kteří se druhou nejvyšší horu světa vypraví dobýt, na K2 zahyne. Zatím si hora vyžádala životy 84 lidí. K2 má velké převýšení, výstup je technicky obtížný, počasí nepředvídatelné a je tu málo míst, kde si vyčerpaný horolezec může odpočinout. Přesto vede na vrchol rovných deset horolezeckých tras.

Abruzziho pilíř – horolezecká trasa, po které se Klára Kolouchová vydala na vrchol K2 •  Bontonfilm

Nejčastěji využívanou trasou je takzvaný Abruzziho pilíř, kterým se vydala i Klára Kolouchová. Musela tak ve výšce 7700 metrů překonat obtížnou skalní stěnu jménem Black Pyramid. Za ní pak na ni těsně pod vrcholem čekal nejnebezpečnější úsek zvaný Bottleneck, který se nachází pod převislou ledovcovou stěnou.

K2 vlastní cestou

Režie: Jana Počtová, hraje: Klára Kolouchová

Český král Himálaje: Splněný sen horolezců

Český král Himálaje: Splněný sen horolezců

Expedice Polarstern: Největší polární výprava v historii - infografika

Expedice Polarstern: Největší polární výprava v historii - infografika

Mravenci na skále: Česká lezecká esa

Mravenci na skále: Česká lezecká esa

 

Články odjinud