Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Příští rok dojde na výměnu střechy na Appeltově domě, kterou poničila vichřice

Appeltův dům v Liberci se dočká výměny střechy. Práce na památkově chráněném objektu by měly začít příští týden.

Střechu částečně poničila únorová vichřice a hrozí její další poškození při každém silnějším větru, řekl ředitel Střední školy stavební v Liberci Radek Cikl. Škola na výměnu krytiny získala od Libereckého kraje dotaci 1,5 milionu korun.

„V letošním roce, když je to schválené, připravíme výběrové řízení, vybereme dodavatele a zjara bychom se pustili do stavební činnosti," uvedl Cikl. Podle něj je střecha zatím provizorně opravená, aby do ní nezatékalo. Krytina z lepenkových šindelů se na střechu dávala v roce 1994 narychlo po předchozím požáru. Podle Cikla se na památkově chráněnou budovu nehodí, navíc je na konci životnosti. Střecha by tak od příštího roku měla být opět z přírodní břidlice, která je navíc odolnější než lepenkový šindel. „To je staletá záležitost, když se to dobře udržuje," uvedl ředitel školy.

Třípodlažní budovu s mansardou a prvky klasicismu a rokoka si nechal postavit obchodník Anton Appelt v letech 1793 až 1794 v západním rohu Sokolovského náměstí. Nachází se v sousedství Valdštejnských domků, které má střední škola také ve správě. Appeltův dům, nápadný honosným průčelím, postavil význačný liberecký stavitel té doby, Johan Josef Kunz se synem. Dům koupilo o několik desetiletí později město a zřídilo v něm školu. Stavební průmyslová škola je v budově od roku 1953. Škola má nadregionální význam, svým zaměřením je jediná v kraji. Navštěvuje ji zhruba 330 žáků z 11 okresů.

Poslední větší opravou v areálu školy byla loňská renovace Valdštejnských domků z konce 17. století, které patří k nejstarším dochovaným stavbám ve městě. Za 800.000 korun dostaly novou střechu, opravovala se fasáda a staticky zajišťoval krov. V plánu do budoucna je podle Cikla zateplení fasády přístavby školy postavené v 70. letech minulého století. Společně s tím by chtěla škola vybudovat aulu, kterou nemá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, školy, památky, Liberec, dům, střecha, vichřice, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příští rok dojde na výměnu střechy na Appeltově domě, kterou poničila vichřice  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.