Reklama
Dnes je úterý 23.04.2024     svátek má Vojtěch

Osmdesát levou zadní: cyklojízda Na kole dětem Vysočinou oslavila desátý ročník

SPOLEČNÉ foto účastníků jubilejní desáté benefiční cyklojízdy Na kole Dětem Vysočinou na náměstí v Třešti. Foto na stránce: Jiří Varhaník
SPOLEČNÉ foto účastníků jubilejní desáté benefiční cyklojízdy Na kole Dětem Vysočinou na náměstí v Třešti. Foto na stránce: Jiří Varhaník

30.9.2020 Aktuality/Komentáře (0), autor:
Jiří Varhaník

Snad kilometrová kolona cyklistů se v sobotu 12. září přesouvala Jihlavskem. Za asistence policejního motocyklu absolvoval peleton bezmála osmdesátikilometrový okruh po silničkách regionu.

Více než dvě stovky jezdců vyrazily dopoledne z Telče a mířily přes Sedlejov, Třešť, Pístov, Jihlavu, Rounek, přes hráz hubenovské nádrže, Batelov a Řásnou zpět na Telč. Náročnou kopcovitou tratí jich až do cíle, na svíčkovou v restauraci U Zachariáše, dorazilo rovných 121.

V čele jízdy čněl nad „balík“ jezdců už podesáté mnohonásobný mistr světa v jízdě na vysokém kole Josef Zimovčák. Držitel světového rekordu 522,42 km v jízdě na vysokém kole 24 hodin nonstop (1996) přejel mimo jiné  USA od západu na východ v délce 4 458 km za 28 dnů (1998).

Na vysokém kole zdolal Zimovčák i kurzy cyklistických „etapáků“ Tour de France (2005), Giro d´Italia (2006) a La Vuelta Espana (2007). V belgickém Gentu (2012) oblékl duhový dres mistra světa v jízdě historických kol.

Účastníci letošní jízdy Jihlavskem přispívali na práci Nadačního fondu J. Zimovčáka dobrovolným startovným do pokladničky, kupovali si trička, ponožky či náramky. Výtěžek byl i letos určen pediatrickému oddělení Nemocnice Jihlava a pořadatelskému nadačnímu fondu na podporu onkologicky nemocných dětí.

Jak JL potvrdila koordinátorka projektu Na kole dětem Martina Střížová, vynesla letos jízda Jihlavskem kolem 70 tisíc Kč: na třicet tisíc se sešlo od jezdců v prosklené pokladničce, částkou třináct tisíc přispěla Telč, sedmi tisíci Třešť a dvacet tisíc přislíbila Jihlava.

 

Hrdinové na kole

Celou letošní jízdu provázelo skvělé počasí a velmi pohodová atmosféra.

Dvousethlavý peleton sportovních hobby jezdců i „víkendových“ cyklistů se bez problémů popasoval i s průjezdem rozestavěným centrem Třeště, když projel areálem restaurace U Kapra. 

„Třeba už příští rok tady budeme opravovat i tu naši školu, uvidíme, všechno to záleží na penězích,“ vítal peleton u slunečních hodin na rozkopaném náměstí starosta Třeště Vladislav Hynk. Sám posléze usedl s dcerkou na tyči na kolo a zamířil s peletonem k Jihlavě. 

Josef Zimovčák dal prostor také organizátorům obdobných charitativních cykloakcí na Vysočině. „Tohle je on, to je ten skutečný hrdina!“ představil Aleše Wasserbauera, který 8. srpna uspořádal 6. ročník jízdy Na kole dětem Žďárskými vrchy.

V roce 2007, v jeho 21 letech, byl A. Wasserbauerovi diagnostikován nádor. Důsledkem byla vysoká amputace ve stehně pravé nohy. V té době se setkal s lidmi z nadačního fondu Krtek, který pomáhá onkologicky nemocným dětem.

„Již v nemocnici, když jsem se léčil, jsem si řekl, že jak se vyléčím, tak pomohu těm, kteří to potřebují a oplatím to těm, kteří pomohli mně,“ popisuje Wasserbauer. Jím připravená akce  získává prostředky právě pro nadační fond Krtek a v menší míře též pro pediatrická oddělení nemocnic Nové Město na Moravě a Jihlava.

„Naše akce vzešla z Telče před šesti lety, když jsem tu jel poprvé. Letos jsme jeli Žďárskými vrchy už pošesté a bylo to super,“ popisoval při letošní jízdě Jihlavskem Wasserbauer. 

Organizátor Jakub Kachlík zase letos připravil druhým rokem projekt Na kole dětem Toulavou. Jízda vyrážela 22. 8. z Votic.

„Byl jsem v téhle aktivitě hodně inspirovaný tím, že jsem na vlastní kůži prožil, jaké to je, když vám onemocní dítě takhle vážnou nemocí. V průběhu jeho léčby, když jsem tam viděl všechny ty doktory, sestry a personál, jak všichni makají a snaží se zachraňovat život těm dětem, tak jsem si řekl, že jim budu nějakým způsobem pomáhat,“ popisoval organizátor během zastávky v Třešti. 

Do benefičního peletonou se J. Kachlík dostal právě na akci Na kole dětem Žďárskými vrchy. „Tam jsem si po cestě řekl, že zkusím zorganizovat vlastní takovouhle akci. Od Pepíka Zimovčáka jsem pak dostal pozvání na výroční schůzi nadačního fondu…,“ vysvětlil.  

„Toníček tu sice není, ale je to nesmírně příjemný človíček a výborný prodejce,“ komentoval osobnost synka J. Kachlíka Josef Zimovčák. Toníček v pěti letech onemocněl leukémií a nyní se zotavuje po transplantaci kostní dřeně.

K principu jízdy Na kole dětem Vysočinou se i letos přihlásila také města a obce na trase. „Je to fajn, když v rámci regionu města spolupracují na dobrých věcech. Hlavně ať dobře dojedeme,“ poděkoval během jízdy všem přispěvatelům starosta Telče Roman Fabeš.

Jezdce pozdravil také předseda Senátu Parlamentu ČR, Telčan Miloš Vystrčil, který spolu se svou paní absolvoval jízdu v úseku z Telče do Třeště.

Mnozí účastníci vyslovenou podporou oceňovali aktuální aktivity předsedy Senátu ohledně návštěvy Tchaj-wanu a při cykloakci si s ním hrdě pořídili „selfíčko“.  

 

Začíná to zacvakávat

Letošní ročník Na kole dětem Vysočinou potvrdil trend, kdy akce získává prestiž nejen u rekreačních cyklistů, ale také u sportovně zaměřených jezdců.

„Bylo to úžasné, chci všem poděkovat. Je vidět, že se lidé v cyklistice už zabydlují, že se k nám přidávají opravdu cyklisté a dává nám to smysl,“ oceňuje i jménem J. Zimovčáka koordinátorka Střížová.  

I přes několik občerstvovacích zastávek na trase jsou totiž podle ní jízdy kopcovitou Vysočinou poměrně sportovně náročné. „Musíte se na ně připravit, abyste to ujel, musíte mít něco najeto. A je vidět, že ti lidé na tom kole jezdí, že si ho nevzali jenom teď,“ uvažuje.

Ambicí benefiční cyklojízdy je totiž vedle pomoci nemocným dětem také udělat něco dobrého pro své zdraví, poznat Vysočinu a její cyklotrasy, strávit příjemný den s přáteli a známými a potkat nové.

Také letos čekalo na účastníky hned několik poměrně náročných kopců. Cyklisté je zdolávali bez časového stresu, každý podle svých možností.

„Ale začíná nám to do sebe všechno zacvakávat - i děti, ženy, starší generace, řekla bych, že skoro všichni to levou zadní ujeli,“ kvituje Střížová očividný vzestup kondice účastníků a rozvoj vztahu veřejnosti na Jihlavsku k aktivnímu pohybu na kole.   

Diskuze k článku

Nový komentář

Reklama
20.04.2024 AktualityŠanci na záchranu představuje pro zdravotníka experimentální léčba

Celé Jihlavsko se semklo na pomoc mladému polenskému lékaři, který bojuje s vážnou nemocí. Příběh Alexandra Noska zveřejnila na serveru Donio jeho sestra Lucie Vítů Nosková. Přes portál ...

Komentáře (1)
20.04.2024 AktualityOchlazení nepřeje úrodě ani včelařům

Počasí se zbláznilo, tak charakterizoval výkyvy jeden z mnoha obyvatel Vysočiny. Po letních teplotách, kdy teploměry ukazovaly rekordní hodnoty, spadla rtuť pod bod mrazu a lepší to nebude ...

Komentáře (0)
19.04.2024 AktualityNevidomého expředsedu Tyflo Vysočina viní z podvodu

Až osm let pobytu v káznici hrozí v případě prokázání viny u soudu dnes už bývalému předsedovi jihlavské pobočky Tyflo Vysočina a Organizace nevidomých Pavlu Hegnerovi (70) z Velkého ...

Komentáře (0)
19.04.2024 AktualityKraj v jihlavské nemocnici postaví nové parkoviště

Parkování v areálu jihlavské nemocnice je často terčem kritiky občanů. Ještě v letošním roce má proto v areálu nemocnice vzniknout nové parkoviště pro 183 vozidel. Parkoviště má nahradit ...

Komentáře (0)
19.04.2024 AktualityBývalý ředitel nemocnice Velev byl propuštěn z vazby

Bývalý ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev, který čelí obvinění v rozsáhlé korupční kauze s nemocničními zakázkami, byl podle serveru Seznam Zprávy minulý čtvrtek propuštěn z ...

Komentáře (0)
19.04.2024 AktualityU výměny oken platí: Na kvalitě záleží

Jedním z nejdůležitějších parametrů nových oken jsou jejich tepelně izolační vlastnosti. Základními částmi okna jsou zasklení a rám. Výsledné vlastnosti závisí na kombinaci vlastností ...

Komentáře (1)
18.04.2024 AktualityNa památky UNESCO pošlou dotaci

Významné výročí si letos připomenou ve Žďáru nad Sázavou. Za poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře přijíždějí návštěvníci z celého světa už třicet let. Právě ...

Komentáře (0)
18.04.2024 AktualitySanity mají nové vysílačky

Celkem dvanáct digitálních vysílaček se nově pořídilo Dopravní zdravotní službě. Ta spadá více než rok pod jihlavskou nemocnici. Sanity převážející pacienty jsou tak připojené do ...

Komentáře (0)
17.04.2024 AktualityStrážníci v Jihlavě předali hledaného muže policii

Jihlavským strážníkům se podařilo dopadnout hledaného čtyřiatřicetiletého muže. Hlídka si ho všimla, když procházela nevyužívanou budovu v ulici Znojemská, která je oblíbená mezi ...

Komentáře (0)
17.04.2024 AktualityK zápisům do prvních tříd v krajském městě přišlo 601 předškoláků

V Jihlavě skončily zápisy do prvních tříd. Do 11 základních škol přijali ředitelé 601 prvňáčků a dalších 72 dětí půjde v září do pěti přípravných tříd. Oproti loňsku navíc ...

Komentáře (4)
18.04.2024 AktualityDůležité je, aby lidé „bordel“ nedělali

V pondělí 8. dubna byl zahájen jarní úklid Vysočiny. Akce nazvaná Čistá Vysočina potrvá do 21. dubna. Podle informací kraje se letošního úklidu regionu zapojí téměř 30,5 tisíce dobrovolníků ...

Komentáře (0)
18.04.2024 AktualityVětrníky jsou v rámci našeho kraje nepřípustné pouze na Svratecku

Problematika větrných elektráren na Vysočině budí v regionu emoce. To se projevilo i na posledním krajském zastupitelstvu při schvalování Revize Strategie ochrany krajinného rázu Kraje Vysočina ...

Komentáře (1)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net