Policie viní 16 lidí z krácení daně z dovozu pohonných hmot. Případ souvisí s kauzou Zadeh

Policie obvinila 16 lidí z krácení daně z přidané hodnoty. Při dovozu pohonných hmot měla skupina státu způsobit škodu ve výši zhruba 2,5 miliardy korun. Případ souvisí s vleklou daňovou kauzou, kde je hlavním obžalovaným podnikatel íránského původu Shahram Zadeh.

Zadeha a dalších 13 lidí obžaloba viní z daňových úniků s celkovou škodou 2,5 miliardy korun. Jsou podezřelí, že šidili stát při dovozu pohonných hmot do Česka. Hrozí jim až 13 let vězení. Proces začal na jaře 2016 a stále neskončilo dokazování.

Mezi nově obviněnými jsou podle dostupných informací i lidé, kteří v daňové kauze vystupovali jako svědci. Trestní stíhání s nimi teprve začalo. Než skončí, je podle žalobce pravděpodobné, že by případ, který už je u soudu, mohl dospět k nepravomocnému rozsudku. Věci tak před soudem nelze spojit. Není ale vyloučeno předání důkazů ze „starší“ kauzy do nového řízení.

Obvinění působili podle detektivů jako organizovaná zločinecká skupina. V letech 2012 až 2013 podle kriminalistů vytvořili síť několika desítek jimi ovládaných společností a za pomoci propracovaného systému neodváděli z obchodů s pohonnými hmotami příslušnou DPH. Tři obvinění včetně hlavního organizátora jsou v současné době ve vězení za jinou trestnou činnost. Dalších 13 lidí stíhají policisté na svobodě. Případ dozoruje brněnská pobočka Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Za krácení daní se škodou velkého rozsahu ukládá trestní zákoník pět až deset let vězení. U činnosti ve prospěch organizované zločinecké skupiny se horní hranice sazby zvyšuje o jednu třetinu, uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.