Nouzový stav a zpřísnění karantény. Slovensko přitvrzuje v boji s koronavirem

Na Slovensku bude od čtvrtka kvůli šíření koronaviru platit nouzový stav. Prozatím byl vyhlášen na dobu 45 dnů. „Rozhodla o tom dnes vláda,“ oznámil ve středu na internetu premiér Igor Matovič. Nouzový stav dává státu možnost například omezit základní práva lidí.

Bratislava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský premiér Igor Matovič

Slovenský premiér Igor Matovič oznámil, že od čtvrtka bude platit nouzový stav. | Zdroj: Úřad vlády ČR

Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí ve středu před jednáním vlády novinářům řekl, že opatření zjednoduší nákup potřebných ochranných prostředků a umožní nasazovat zdravotníky v nemocnicích podle potřeby, tedy i bez jejich souhlasu.

Podle zákona může nouzový stav, který v zemi platil i letos na jaře, trvat nejdéle 90 dnů. K jeho opětovnému vyhlášení přistoupila vláda poté, co Slovensko zaznamenalo rekordní denní přírůstky počtu infikovaných koronavirem.

Naše parametry jsou teď jedny z nejhorších na světě, řekl Prymula. Nouzový stav chce na měsíc

Číst článek

„Uvidíme, jak se projeví cestování na Dušičky a následně se rozhodneme, zda pokračujeme, nebo se budeme moci vrátit do normálu. Máme to společně ve vlastních rukou," uvedl Matovič.

Letos na jaře se nouzový stav s výjimkou Velikonoc vztahoval na Slovensku pouze na sektory zdravotnictví a sociálních služeb. Nouzový stav tehdy vláda využila také k tomu, aby o velikonočních svátcích omezila cestování lidí v zájmu zpomalení šíření nemoci covid-19.

Slovensko kromě vyhlášení nouzového stavu zpřísňuje také karanténní omezení. Od čtvrtka se země vrátí k povinnému venkovnímu nošení roušek, a to pro případ, že nelze dodržet alespoň dvoumetrový odstup od jiného člověka s výjimkou členů jedné domácnosti. Překrytí nosu a úst bude nadále povinné pro starší žáky na školách stejně jako pro lidi v interiérech budov.

Zrušení hromadných akci, omezení restaurací, Slovensko kvůli koronaviru zpřísňuje omezení

Číst článek

Matovič ve středu také oznámil, že hromadných akcí se nově bude moci účastnit nanejvýše 50 lidí. Návrh ústředního krizového štábu přitom počítal s plošným zákazem jejich konání, a to s výjimkou svateb či křtů a akcí, kde účastníci budou mít negativní výsledek testu na koronavirus ne starší 12 hodin.

Původní plán zakázat konání hromadných akcí včetně účasti lidí na mších kritizovali například zástupci katolické církve, ke které se hlásí většina obyvatel Slovenska.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme