Hlavní obsah

Muzeum umění představí soubor textogramů Jiřího Koláře

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Muzeum umění v Olomouci vůbec poprvé vystaví kompletní soubor textogramů jednoho z nejvýznamnějších českých výtvarníků a autora mnoha originálních výtvarných technik Jiřího Koláře.

Článek

Soubor textogramů Jiřího Koláře muzeum zakoupilo v roce 2017. Muzeum má ve svých sbírkách dalších 42 autorových děl, jde o kresby, grafiky i obrazy. Expozice bude otevřena tento týden ve čtvrtek, avizovaná vernisáž se kvůli epidemickým opatřením nekoná. Muzeum moderního umění bude místo ní po celý den otevřeno zdarma.

Výstava kompletního souboru textogramů Jiřího Koláře ponese název Babyluna. Podle zástupců muzea je výstava důležitým klíčem k poznání Kolářovy rané tvorby. „Kolář zde na 55 listech představuje symbolický útvar založený na propojování techniky obrazové konfrontáže s autorskými epigramy. Historik umění Tomáš Pospiszyl Babylunu nazval kolářovskou Rosettskou deskou, soubor je totiž jedinečný především svou kompletností a uceleností, které u jiných Kolářových prací z tohoto období chybí,“ uvedl mluvčí muzea Tomáš Kasal.

Babyluna je další z řady výstav připravovaných v rámci projektů Středoevropského fóra Olomouc, které se soustředí na poválečné umění a jeho tvůrce v regionu střední Evropy. Autorkou výstavy je Marie Klimešová, která pro Muzeum umění Olomouc již dříve připravila úspěšné retrospektivní výstavy Běly Kolářové nebo Zbyňka Sekala. Výstava bude otevřena do 3. ledna příštího roku.

Plánovanou vernisáž výstavy však muselo muzeum zrušit. „V uzavřených místnostech musí mít všichni nad deset lidí označené místo k sezení. Tato výstava je v Galerii, což je poměrně malá místnost a my nemůžeme ovlivnit, kolik lidí přijde na vernisáž. Museli bychom tedy počty zásadně omezovat a místo, aby si to naši návštěvníci užili, tak bychom některé z nich spíš naštvali. My bychom přitom chtěli, aby si tohle výjimečné dílo Jiřího Koláře užili,“ doplnil Tomáš Kasal.

Od 1. října se v muzeu otevře také další nová výstava, a to výstava obrazů výtvarnice Barbory Bieylonovič s názvem TICHO! …pssst! Jednotící linkou obrazů mladé autorky je ticho, pro ni velmi osobní, intimní téma, uvedli kurátoři výstavy. Ve svých obrazech se snaží zodpovědět otázku, co je to ticho a jak jej definovat.

Reklama

Doporučované