Ale? Jourová kritizuje EU. Žádné Maďarsko, jde o zcela jinou věc

30.09.2020 15:48

Eurokomisařka Věra Jourová (ANO) kritizuje Evropskou unii za špatnou komunikaci směrem ke členským státům, podle ní je to dlouhodobý problém, který je nutné vyřešit. „Dlouhodobě kritizuji zejména fakt, že nemáme dostatek kapacity, abychom ty zprávy z Bruselu nejen přeložili, ale dostatečně srozumitelně předali lidem v členských státech,“ prohlásila Jourová a dodala, že i proto je Unie snadným terčem euroskeptiků.

Ale? Jourová kritizuje EU. Žádné Maďarsko, jde o zcela jinou věc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost hodnotila pro Český rozhlas uplynulé týdny ve svém úřadu. „Minulý týden jsem mluvila s vůdkyní běloruské opozice Světlanou Cichanouskou. Mám z toho úžasné pocity, pro mě to je odvážná žena, která je tváří běloruské revoluce, takže velký zážitek a taky možnost se poradit, jak může Evropa podpořit vývoj v Bělorusku tím správným směrem,“ říká Jourová se smutným dodatkem.

„Setkali jsme se bohužel hodinu poté, co zkrachovala jednání ministrů o sankcích vůči Bělorusku. Radši bych jí řekla, že je Evropa jednotná a jednotně se postavila za plnění sankčního seznamu, který je jedním z velmi účinných nástrojů, jak diplomaticky tlačit na třetí země, aby něco dělaly nebo něco nedělaly,“ prohlásila s tím, že ji rozhodnutí mrzí.

Možnost uvalení sankcí znemožnil Kypr, který zároveň žádal projednávání sankcí vůči Turecku, což se nestalo. „Jako pro člověka neznalého fungování Evropské unie to pro ni muselo být překvapení, že jedna země může zablokovat takto důležité rozhodnutí. Ale je to tak, my máme povinnou jednomyslnost k zahraničním otázkám,“ dodala Jourová.

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 30.9.2020)

73%
27%
hlasovalo: 25636 lidí
Jourová tvrdí, že její portfolio je pro mnoho lidí špatně uchopitelné. „To portfolio je o hodnotách, což je pro řadu lidi abstraktní věc. Já jsem na začátku prohlásila, že skoro nebudu v kanceláři, že chci neustále jezdit po Evropě a mluvit s lidmi, že lidská práva mají smysl, že demokracie a právní stát funguje a má smysl za ni bojovat,“ vysvětlovala Jourová s lítostí, že kvůli koronaviru tyto cesty podnikat nemůže. „Jsem tu zavřená jako tygr v kleci, moje práce se dá jen těžko dělat z kanceláře, ale snažím se,“ dodala Jourová s tím, že věci řeší alespoň digitálně.

Podle Jourové se Evropská komise dlouhodobě snaží snižovat počet směrnic a pracuje jen na těch opravdu důležitých jako třeba v oblasti ekologie. „Nová Zelená dohoda předpokládá obrovskou legislativní aktivitu, tam bude spousta nařízení a směrnic. Takže po nás zůstane určitě velká stopa, ačkoliv teď pracujeme za této nepříznivé situace,“ má jasno eurokomisařka.

Nedávný projev předsedkyně EK Ursuly von der Leyenové se Jourové líbil. „Já ji musím chválit, protože je to moje šéfka. Ne, vážně, byl to osobitý projev, plný emocí a víry, byl to projev ženy v dobrém slova smyslu. U ženy se emoce v politice lépe berou než u mužů, protože když muž dá do politiky emoce, tak se většinou jenom rozčílí,“ srovnává Jourová.

Evropská unie má podle ní problém s tím, že svá poselství neumí členským státům dobře a srozumitelně podat. „Je to náš obecný problém i můj, a ačkoliv se snažíme vždycky vnímat ty věci optikou běžného evropského občana, některé ty velké politiky evropské se moc dobře vysvětlit nedají. Navíc všichni máme tendenci používat příšerný bruselský žargon, máme spoustu takových zaklínadel jako přidaná hodnota, růst, transparentnost, solidarita a podobně. Na to bychom si měli dávat pozor,“ uvědomuje si Jourová.

„Naše komunikace je dost mizerná, málo se snažíme využívat lidi uvnitř členských států. My máme v Praze šikovné spolupracovníky, kteří se osobně trápí, protože jsou Češi takoví euroskeptici. My prostě nedovedeme ty pozitivní věci, které jsou pravdivé, správně prodat. Dlouhodobě kritizuji zejména fakt, že nemáme dostatek kapacity, abychom ty zprávy z Bruselu nejen přeložili, ale dostatečně srozumitelně předali lidem v členských státech,“ mrzí Jourovou.

Na druhou stranu je Evropská unie podle Jourové snadným terčem nezasloužených útoků, proti kterým toho moc nezmůže. „Unie je takový oblíbený fackovací panák, když je nějaká nepopulární věc, která se těžko prodává občanům, tak mají vlády tendenci se vymlouvat, že to po nich chce Brusel. To mě dokáže nadzvednout, když to slyším,“ štve Jourovou, která dodává, že většina lidí navíc má zcela jiné starosti a záležitosti Evropské unie jsou jim příliš vzdálené.

reklama

autor: jma

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…