Hlavní obsah

Kaczyňski bude v polské vládě vicepremiérem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Vlivný předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyňski se stane členem polské vlády. Zastávat bude funkci vicepremiéra, oznámil premiér Mateusz Morawiecki. Vládní zkušenost už Kaczyňski má, v letech 2006 až 2007 byl premiérem.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Jaroslaw Kaczyňski, předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost.

Článek

Polská vládní koalice byla v posledních týdnech v krizi, hovořilo se i o předčasných volbách. V sobotu ale zástupci PiS a menších stran Solidární Polsko a Dohoda podepsali novou koaliční smlouvu, která má zaručit fungování vlády do příštích řádných voleb.

Kaczyński chystá vládní comeback. Do kabinetu se má vrátit jako vicepremiér

Evropa

Předseda PiS byl dosud jen poslancem, podle polských médií měl ale značný vliv na politiku Morawieckého vlády a někdy býval označován za klíčového polského politika současnosti. Morawiecki řekl, že Kaczyňského účast ve vládě kabinet „jistě výrazně posílí“.

Na základě dohody se Kaczyňski stane vicepremiérem bez portfeje a předsedat bude i bezpečnostnímu výboru, který bude dohlížet na činnost ministerstev spravedlnosti, obrany a vnitra. V čele ministerstev obrany a vnitra stojí politici strany PiS, resort spravedlnosti ale řídí předseda koaličního Solidárního Polska Zbigniew Ziobro.

Podle polských médií přitom mezi Kaczyňským a Ziobrem panuje značná rivalita. Solidární Polsko před časem odmítlo podpořit některé návrhy zákonů z dílny PiS, což prohloubilo koaliční krizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám