Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: nová verze příběhu o Pinocchiovi i Alfons Mucha očima současníků

Kultura

  18:00
PRAHA - První říjnový den do česká zavítá hned několik slibných filmů. Loutku s dlouhým nosem doprovodí dokument o tvůrčím mozku Rolling Stones, queer romantika na pláži nebo mrazivý slovenský dokument o nevyřešené vraždě z Mečiarových dob.

Foto z natáčení. Dokument Svět podle Muchy (2020). Režie: Roman Vávra. foto: Punkfilm

Pinocchio
Itálie, režie: Matteo Garrone

Klasickou pohádku o oživlé loutce zná snad každý. Nová italská verze se ale snaží formulku poněkud ozvláštnit. Jednoho dne je Pinocchio unesen bandity neznámo kam. I když se mu podaří uniknout, na cestě domů zažívá neuvěřitelná a magická dobrodružství. Splní si nakonec svůj sen a stane se opravdovým chlapcem?

Svět podle Muchy
Česká republika, režie: Roman Vávra

Proč americký streetartový umělec Mear One namaloval desetimetrový portrét na fasádu domu v Los Angeles? Proč se k jeho odkazu hrdě hlásí japonský ilustrátor Yoshitaka Amano a další současní autoři fenoménu jménem manga? Protože díla Alfonse Muchy poskytují stálou inspiraci i dnes, 160 let po jeho narození.

„Náš film představí život Alfonse Muchy, odhalí vývoj tvůrčího rozporu slávy a vlastní touhy,“ shrnuje producent Ondřej Beránek. Tvůrci vycházeli především z exkluzivní a doposud nepublikované korespondence, deníků a autobiografie.

Léto 85
Francie/Belgie, režie: François Ozon

Na pobřeží Normandie je vždycky krásně. Píše se rok 1985 a z magneťáků hrají Rod Stewart a The Cure. Právě v této atmosféře mladý Alexis potká staršího Davida. Oba vyhledávají intenzivní zážitky ve všech smyslech tohoto slovního spojení. Když se ale jeden z takových zážitků zvrhne, stává se Alexis hlavním podezřelým z vraždy...

Ronnie Wood: Někdo tam nahoře mě má rád
Velká Británie, režie: Mike Figgis


Ronnie Wood je kytaristou legendárních The Rolling Stones, rockových matadorů, kteří se do důchodu ještě rozhodně nechystají. Intimní dokument mapuje Ronnieho skromné začátky i bouřlivá období.

Ve filmu promlouvají i jeho přátelé, hudebníci a umělci, kteří se stali důležitou součástí jeho života. Nechybí mezi nimi Mick Jagger, Keith Richards, Rod Stewart, Imelda Mayová nebo Damien Hirst. 

Parking
Rumunsko/Španělsko, režie: Tudor Giurgiu

Mladý rumunský básník Adrian se rozhodne zcela změnit svůj život. Odstěhuje se do Španělska, kde se nechá zaměstnat jako hlídač v autobazaru. Jednoho dne v přihrádce auta nalezne CD kapely s nádhernou zpěvačkou, která Adrianovi okamžitě učaruje. Co osud nechtěl, oba se potkají a propadnou vztahu plnému vášně...

Skutek se stal
Slovensko/Česká republika, režie: Barbora Berezňáková 


Dokument Barbory Berezňákové vypráví divákovi řádně temný příběh. Na Slovensku vládl charismatický a autokratický premiér Vladimír Mečiar. V roce 1995 byl unesen prezidentův syn Michal Kováč mladší a brzy se ukázalo, že se tak nejspíš stalo na nařízení nejvyšších vládních kruhů. Navíc agent, který na případu pracoval, záhadně zahynul...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!