Děti nástup rodiče do vězení prožívají stejně, jako kdyby zemřel, říkají expertky na sociální práci

30. září 2020

V Česku je aktuálně až 40 tisíc dětí, které mají minimálně jednoho rodiče ve výkonu trestu. Legislativa ale vůbec nemyslí na to, aby mohl mezi odsouzeným a jeho dítětem být budován nebo aspoň zachován nějaký vztah. „Navíc myslet si, že vězení se může přihodit jen lidem na okraji společnosti, je mylné. Do výkonu trestu odchází i lidé z lepších rodin,“ upozorňuje Žaneta Dvořáčková z Mezinárodního vězeňského společenství.

Děti nemají právo na častější návštěvy, nemají právo na to, aby si jejich máma nebo táta odpykávali trest ve věznici poblíž. „Je obětí celé téhle situace a nikdo na něj nemyslí. Je čas začít se o děti odsouzených lidí zajímat,“ říká socioložka a sociální pracovnice Jitka Navrátilová z Katedry sociální politiky a sociální práce Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

„Když rodič nastupuje do výkonu trestu, je to pro dítě šok, protože o nezákonné činnosti mámy nebo táty samozřejmě nevědělo. Odloučení těžce prožívá a má veliký strach, jestli ho rodič nepřestane mít rád, jestli se vůbec někdy vrátí,“ říká Žaneta Dvořáčková z Mezinárodního vězeňského společenství. Rodina odsouzeného se podle ní potýká s dalšími vážnými věcmi, nejistotou i existenční nouzí.

Čtěte také

„Ze srpnových monitorovacích rozhovorů vyplynulo, že po nástupu rodiče do vězení bojují rodiny s chudobou, děti běžně zmiňují, že je trápí hlad, že mají na den jeden kousek chleba a nic víc,“ doplňuje Dvořáčková.

Navrátilová i Dvořáčková chtějí současný stav změnit projektem Rodičovství za mřížemi, který Masarykova univerzita společně s Mezinárodním vězeňským společenstvím spustily. Jejich ambicí jsou i legislativní změny. „K faktu, že má odsouzený děti, jak jsou staré nebo kde bydlí, zákon momentálně vůbec nepřihlíží,“ upozorňuje Dvořáčková.

„Děti odchod jednoho z rodičů do vězení prožívají podobně jako jeho smrt, to přirovnání není z našich zkušeností vůbec přehnané. Ta ztráta, nejistota i obavy s tím spojené jsou srovnatelné,“ dodává.

Jaká zlepšení projekt Rodičovství za mřížemi navrhuje? Co můžou věznění rodiče i jejich rodiny pro sebe udělat už teď?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka