Menu Zavřít

Česko vyšle nové zástupce do evropských soudů. Zájem má Zeman i Pelikán

1. 10. 2020
Autor: Euro

Justice Českou justici čeká na podzim výběr nového soudce lucemburského Soudního dvora Evropské unie i soudce štrasburského Evropského soudu pro lidská práva. Do výběrového řízení na soudce Soudního dvora EU se přihlásilo celkem sedm kandidátů a jedním z nich je podle informací týdeníku Euro z několika zdrojů z resortu i někdejší ministr spravedlnosti, nyní advokát Robert Pelikán. Týdeník Euro ho kontaktoval, ale Pelikán na přímou otázku nereagoval.

Post už dříve zastávala Pelikánova matka Irena Pelikánová, která ve funkci skončila loni. Pohovory se uskuteční 8. října a komise ministerstva spravedlnosti na jejich základě následně vybere nejvhodnějšího kandidáta a dva náhradníky. Kandidatura pak bude předložena vládě ke schválení. Následně bude soudce jmenován zástupci vlád členských států.

Místo českého zástupce se letos uvolní po Janu M. Passerovi poté, co se Passer u stejné instituce ujme postu po odcházejícím Jiřím Malenovském. Soudci Soudního dvora EU jsou jmenováni na šest let.

Aktuálně se vybírají také tři kandidáti na místo soudce Evropského soudu pro lidská práva. Kandidatura minimálně dvou jmen, která už o funkci veřejně projevila zájem, by měla dopad na celou českou justici. První uchazečem je totiž výrazná ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková, která u Ústavního soudu působí od roku 2013 a předtím zastávala post soudkyně Nejvyššího správního soudu. „Minulý týden už jsem poslala přihlášku. Své šance zatím nijak nehodnotím, nechám to komisi,” uvedla Šimáčková.

CONTENT24

Dalším možným uchazečem je nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, jemuž se blíží deset let ve funkci. Zeman už před příchodem do Brna působil jako český zástupce v bruselském Eurojustu. Kandidatura musí být předložena do konce září, tři kandidáty za ČR pak vybere komise složená z ministrů spravedlnosti zahraničí, soudců, veřejného a ochránce práv či zástupců právnických fakult.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).