Česká firma Harangi Sound uvádí na trh pasivní reproduktorovou soustavu PARUS

01. Říjen 2020 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 12498

Po třech letech vývoje přichází společnost Harangi Sound na trh reproduktorů. Vlajkový produkt – pasivní reproduktory PARUS – slibují nejkvalitnější hudební zvuk ve své kategorii a český, minimalistický design.

Všechno to začalo spojením čtyř hudebních nadšenců z Brna, kteří chtěli udělat z poslechu hudby opět primární činnost. „Kvalitní zvuk si podle nás zaslouží plnou pozornost a chceme, aby to všichni slyšeli na vlastní uši. Proto přinášíme špičkové reproduktory za dostupnou cenu. Poslední tři roky jsme tomu věnovali maximální úsilí a ladili i ty nejmenší detaily. Konečně jsme se dostali do fáze, kdy je celý náš tým naprosto spokojený,“ říká zakladatel značky Viktor Harangi.

PARUS neboli Sýkora

Vysokou kvalitu zaručují nejen vybrané komponenty, ale především dlouholeté zkušenosti a znalosti z oblasti audio inženýrství. Za reproduktory PARUS totiž stojí Bohumil Sýkora, naprostá jednička a legenda mezi Československými hifisty, jenž se už v sedmdesátých letech minulého století podílela na vývoji reproduktorů pro značku TESLA. Ten a nikdo jiný vdechl reproduktorům PARUS duši. Není proto náhoda, že se vlajkový produkt společnosti Harangi Sound jmenuje po něm. PARUS je totiž latinsky Sýkora.

Stejně jako kvalita obrazu, tak i kvalita zvuku může být do určité míry subjektivní. Proto se Harangi Sound rozhodla soustavu PARUS podrobit testům u odborníků a porovnat se s konkurencí. Jedna z prvních návštěv s poslechovými bednami proběhla v HiFi Klubu Brno. Srovnávání s bednami, jako jsou Linn ze Skotska (pořizovací cena 80.000 Kč) a dalšími, dopadlo pro PARUS nad skvěle. „Chlapi, nemám co dodat, ten zvuk je prostě stoprocentní. Není důvod být tvrdý. To jsou regálovky s nad očekávání dobrým zvukem vzhledem k velikosti. Hold Sýkora, to je jistota.“, říká Ing. Tomáš Dvořáček, autor a vedoucí projektu Hifi Klub Brno.

Design, zvuk a trochu čísel

Ozvučnice je vyrobena z masivní 19 mm probarvené MDF desky a ošetřena šestivrstvým lakem. Kryt reproduktorů, designová dominanta, je pokryta akustickou zvukově propustnou látkou a zadní strana je potisknutá sítotiskem. Na výhybku jsou použity komponenty nekompromisní kvality od dánského výrobce Jantzen Audio. Ozvučnice je osazena středobasem o průměru 127 mm s hliníkovou membránou a 26 mm výškovým měničem s látkovou kopulkou.

Reproduktory mají Impedanci 8 ohmů, citlivost 82db (2,83V / 1 m), frekvenční rozsah 60 Hz - 20 KHz (+-3db). Zadní vyústění base reflexu. Vhodné pro zesilovač o výkonu 50 až 100 W.

PARUS reproduktory mají výjimečný zvuk kvůli naprosté důslednosti ve výrobě, vývoji a při výběru komponentů. I relativní maličkosti, jako například připevnění měničů k ozvučnici, nebylo řešeno konvenčně, ale pomocí závrtných matic, aby spoj držel pevně vždy, nebo například tloušťka stěn ozvučnice, která je 19 mm, taky není pro reproduktory této velikosti běžně používaná – reproduktory jsou díky tomu pevné a nevznikají žádné nechtěné rezonance. Při doteku beden během poslechu člověka až zamrazí z překvapení, že necítí žádné vibrace, i když celé jeho tělo vnímá sílu basů.

Reproduktory PARUS nebudou jediným produktem, který Harangi Sound přivedou na trh. „Pomalu rozšiřujeme náš tým o další členy. Do budoucna chceme začít spolupracovat s vysokými školami a absolventy se stejným nadšením jako máme my. Chceme se stále posouvat dopředu, vyvíjet a inovovat,“ říká Viktor Harangi. „Máme v plánu obsáhnout celé spektrum reproduction chain. Od pasivních reproduktorů k aktivním, zesilovače, mikrofony, sluchátka a další,“ dodává Viktor.

Oficiální předprodej reproduktorů PARUS začal 16. srpna. Již nyní si je tak můžete zakoupit v na www.harangisound.com, a to za zaváděcí cenu 25.000 Kč. Start oficiálního prodeje Harangi Sound byl plánován na 18.9.2020.

Galerie