Hlavní obsah

Taycan se stal nejprodávanějším Porsche v Evropě

Foto: Porsche

Porsche Taycan Turbo S – tohle auto žere silnici a zákazníci ho milují!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina automobilek hlásí, že poklesy prodejů a výroby jsou alarmující, ale výrobci a prodejci drahých luxusních a sportovních aut tak dramatický sešup rozhodně nezažívají. A třeba Porsche je na tom vlastně docela dobře… Úspěch nového elektrického Taycanu ale překvapil i lidi z fabriky.

Článek

Jestli vám to přijde přitažené za vlasy, tak vězte, že Porsche v první polovině roku 2020 prodalo víc devětsetjedenáctek než za prvních šest měsíců v roce 2019. A to je velmi slušné číslo, zvlášť když si vezmete, že se aktuální Porsche 911 prodává už druhým rokem.

Za stejné období Porsche taky zaznamenalo provozní zisk ve výši 1,2 miliardy eur a tržby z prodeje 12,42 miliardy eur, což je meziroční pokles o 7,3 %. Tohle už takový důvod k oslavě sice není, ale rozhodně to není ani kolosální průšvih, zvlášť vzhledem k situaci posledních měsíců, kdy se průměrný pokles prodejů v Evropě pohybuje okolo pětadvaceti procent. O tom, jaké jsou ztráty jednotlivých automobilek, se asi nemá smysl ani bavit.

„Hodně nám pomohlo zahájení prodeje očekávaného modelu 911 Turbo a náběh výroby Taycanu, který byl zvolen za nejinovativnější vůz na světě,“ řekl k tomu předseda představenstva Porsche Oliver Blume.

No a když je řeč o Taycanu, tak pozor! Právě Taycan se stal nejprodávanějším vozem Porsche v Evropě, rozdrtil Panameru, předběhl Porsche 911 a dokonce zametl s bestsellerem jménem Cayenne. V srpnu bylo v Evropě prodáno 1 183 vozů Taycan, 1097 modelů Porsche 911 a „jen” 771 Cayennů.

Pravda, při pečlivém zkoumání prodejů zjistíte, že Cayenne je pořád číslo 1, ale jen když dáte dohromady prodeje běžného Cayennu s prodejem varianty Cayenne Coupe.

Prodeje Panamery mezitím klesly o neuvěřitelných 71 procent, což je alarmující číslo, zvlášť když její prodeje klesají po celém světě. To konkurence v podobě Mercedesu S, Audi A8 a BMW 7 zvládá toto období o poznání lépe.

Jinými slovy, skoro se zdá, že v Porsche došlo k bratrovraženému souboji a že se může stát, že nový čistě elektrický Taycan může dosud oblíbenou Panameru poslat na vedlejší kolej, případně v dlouhodobějším horizontu úplně pohřbít. Čistě teoreticky… Jakému modelu byste dali přednost vy?

Jaké Porsche byste si koupili?
Panamera
18,8 %
911
48,9 %
Taycan
11,8 %
Cayenne
9,5 %
718
6,3 %
Macan
4,7 %
Celkem hlasovalo 2904 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám