InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Studie ukázala potenciál Budějovicka. Co může přilákat další turisty a zlepšit nabídku pro Jihočechy?

Tak třeba náplavka...

Tak třeba náplavka...

ČESKOBUDĚJOVICKO - Dvanáct investičních projektů s vysokým potenciálem pro rozvoj cestovního ruchu na Budějovicku ukázala studie, kterou si nechal vypracovat Jihočeský kraj ve spolupráci s destinační společností Českobudějovicko – Hlubocko. Na seznamu je návštěvnické centrum Samsonu či zpřístupnění bývalého kaolinového dolu Orty.

 

Do užšího výběru se dle multikriteriální analýzy dostalo celkem dvanáct investičních projektů, které mají potenciál doplnit nabídku cestovního ruchu v oblasti Českobudějovicka - Hlubocka a iniciovat jeho další rozvoj. Projekty jsou rozděleny podle zapojení veřejného a soukromého sektoru do třech kategorií. „U některých záměrů předpokládáme společné financování kraje, města, soukromých firem a dalších institucí jako jsou například ministerstvo dopravy, ministerstvo pro místní rozvoj nebo Povodí Vltavy," uvádí hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská. Jedná se o kategorii takzvaně smíšených projektů, ve které se objevuje také výstavba aquaparku s wellness centrem, multifunkční hala, nebo rozvoj Vltavské vodní cesty a okolí vodních toků v centru města dle studie Město a voda od studia A8000.

Mezi čistě soukromými projekty jsou návštěvnická centra významných budějovických značek Samson, Budějovický Budvar, Madeta a Koh-i-noor. „Oceňujeme přístup kraje v oblasti rozvoje a to, jakým způsobem vnímá důležitost tradičních značek spjatých s městem. Provedená studie nás utvrdila, že vybudování návštěvnického centra je správným krokem," kvituje výsledky ředitel Samsonu Daniel Dřevikovský.

V sekci veřejných investic se pak objevuje mimo jiné rozšíření ZOO Hluboká, návštěvnické centrum v oblasti Vrbenských rybníků, nebo zpřístupnění bývalého kaolinového dolu Orty poblíž obce Borek. Ten je přírodní památkou a také jedním z pouhých dvou hlubinných kaolinových dolů na území ČR. „Vybrané projekty představují jednak potenciál pro rozvoj cestovního ruchu, ale také rozšíření občanské vybavenosti a volnočasové aktivity pro obyvatele Budějovic a celého Jihočeského kraje," komentuje investiční záměry hejtmanka Ivana Stráská. Ty by dle studie měly během prvních deseti let provozu přinést téměř 5 miliard korun do veřejných rozpočtů, čímž významně převyšují investiční náklady na jejich realizaci.

Ve studii, vypracované společností KROKEM, byla nejprve provedena analýza současné nabídky cestovního ruchu na území Českobudějovicka – Hlubocka. Podle té navrhla odborná veřejnost celkem dvaadvacet projektových záměrů, s potenciálem doplnit nabídku a iniciovat další rozvoj cestovního ruchu v dané oblasti. Do užšího výběru se dostalo dvanáct projektů s nejlepším hodnocením. Mezi hodnotícími kritérii byla například náročnost investice a její návratnost, přínos pro veřejné rozpočty, vliv na rozvoj cestovního ruchu či vliv na místní obyvatele. „Studie na území destinace Budějovicko byla pilotním projektem. Nyní by bylo vhodné zpracovat studii v celém Jihočeském kraji a umožnit tak systematický a koordinovaný rozvoj na celém jeho území," říká předseda destinační společnosti Českobudějovicko – Hlubocko David Šťastný.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace