Zlato (oz) / USD
1 909,43
0,77 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Venezuela platí ropu tunami zlata

Venezuela s největšími zásobami ropy na světě musí dovážet benzin. A platit za něj zlatem. Írán do této latinskoamerické země už poslal několik tankerů, za které podle serveru Middle East Monitor poslala Venezuela do Teheránu devět tun zlata.

„Írán a Venezuela, oba pod sankcemi Spojených států, jejichž cílem je přerušit jejich vývoz ropy, v posledních letech posílily spolupráci. Foto: iStock

Podle generálmajora Yahyi Safaviho, velitele íránských islámských revolučních gard, přepravil Írán zlato z Venezuely do Teheránu letadly, aby „zabránil jakékoli nehodě během tranzitu“. Írán dle něj také pomáhá Venezuele předcházet kybernetickým útokům.

Že režim Nicolase Madura platí Íránu zlatem za pomoc s rozpadajícím se venezuelským ropným průmyslem, potvrdil i zvláštní zástupce USA pro Venezuelu Elliott Abrams. „Letadla, která přilétají z Íránu a přivážejí náhradní díly pro ropný průmysl, se vracejí s platbami ve zlatě,“ řekl Abrams.

Jen v dubnu naložila Venezuela do letadel pro Írán devět tun zlata v hodnotě kolem 500 milionů amerických dolarů výměnou za íránskou pomoc při opravách rozpadajících se venezuelských rafinérií, sdělily agentuře Bloomberg zdroje s přímou znalostí věci.

Vzdorování embargu

Kromě pomoci s těžbou ropy Írán prohlásil, že je připraven pomoci Venezuele vypořádat se se závažným nedostatkem benzinu a začátkem letošního roku se mu podařilo do latinskoamerické země, která má největší zásoby ropy na světě, poslat několik nákladů paliva.

„Írán a Venezuela, oba pod sankcemi Spojených států, jejichž cílem je přerušit jejich vývoz ropy, v posledních letech posílily spolupráci. Spojené státy zadržely a zabavily v srpnu čtyři takové náklady benzinu směřující do Venezuely,“ napsal server Oilprice.com. Dalších pět tankerů ale svůj náklad do přístavu Puerto Cabello s nákladem 1,53 milionů barelů paliva dorazilo.

Írán a Venezuela si také nedávno vyměnily surovou ropu, navzdory americkým sankcím. Poté, co Írán přes tanker plující pod íránskou vlajkou dopravil do Venezuely kondenzát, což je označení pro nekvalitní velmi lehkou ropu, naložil tentýž tanker těžkou venezuelskou ropu, uvedla minulý týden agentura Bloomberg.

Není bez zajímavosti, že pod americkým tlakem se stáhly ze země nejen španělské a italské ropné firmy, ale z ekonomických důvodů ukončil spolupráci s Venezuelou i ruský ropný gigant Rosněfť. 

(rek)

Další z kategorie Zlato