Sháníme tým. Stáje Kreuzigera, Hirta a Černého sponzory nezískaly

  8:43
A kam teď, pánové? Čeští cyklističtí profesionálové Jan Hirt, Josef Černý (oba tým CCC) a Roman Kreuziger (tým NTT) řeší, kde dostanou na příští sezonu práci. Jejich worldtourové stáje ve své stávající podobě přestanou už brzy existovat.

Jan Hirt | foto: Team CCC - Getty Images

Jim Ochowicz, generální manažer týmu CCC, nesehnal náhradního sponzora za odcházejícího polského obuvnického giganta, jenž byl finančně postižen covidovou krizí. 

Proto v úterý oznámil, že worldtourovou licenci prodal belgické druhodivizní formaci Circus - Wanty Gobert.

Ochowiczovu společnost Continuum Sports, jež řídila stáj CCC, tudíž  převzala společnost Want You Cycling, majitel stáje Circus - Wanty Gobert.

„Coby Continuum Sports jsme od roku 2007 se stájemi BMC a CCC zanechali stopu ve světě cyklistiky,“ připomíná Ochowicz. 

V červenci 2011 mu Cadel Evans dopřál v dresu BMC pocit největší slasti v podobě celkového triumfu na Tour de France.

Teď však zůstanou na slavná léta jen vzpomínky.

A nejen v jeho případě.

Zle je také s další worldtourovou stájí NTT. Její šéf Doug Ryder už o víkendu svým jezdcům sdělil: „Definitivně zkrachovala jednání o prodloužení sponzoringu s firmou NTT.“ 

Japonská telekomunikační společnost NTT zůstane nadále oficiálním partnerem Tour de France, pro kterou zřídila letos i webovou platformu Race Center. Naopak spolupráci s jihoafrickou stájí po šesti letech ukončila, což někteří komentátoři zdůvodňují jak covidovou krizí, tak slabými výsledky týmu v posledním období.

Představitelé společnosti NTT vysvětlují odchod od týmu zároveň tím, že se Ryderovi nepodařilo sehnat druhého titulárního sponzora, jenž by pokryl část rozpočtu. 

Ryder sice tvrdí, že se stále pokouší dohodnout pro tým jiného sponzora, ale naděje na úspěch se pohybuje na hraně zázraku.

V létě se spekulovalo, že by stáj mohl odkoupit Bjarne Riis, který se před letošní sezonou stal jejím manažerem. Bývalý šampion Tour měl přivést nového titulárního sponzora, dánského výrobce střešních oken Velux. Momentálně však i tato iniciativa ustrnula na bodu mrazu.

A tak není divu, že Ryder svým jezdcům a realizačnímu týmu při videokonferenci řekl: „Zkuste si sami sehnat práci na příští sezonu.“

Bývalý evropský šampion v časovce Victor Campenaerts následně podotkl: „Bylo by krásné mít pro náš tým nového sponzora, ale podle mě už je pět minut po dvanácté. Nemohu čekat věčně. Jsem přesvědčen, že nebudu mít problém najít místo.“

Poohlížet se jinde začal také Roman Kreuziger. „Smlouva v NTT mi končí. Pokud by tým pokračoval, je mojí jasnou prioritou zůstat,“ vzkázal. „Zbývá ale velmi málo času, a můj agent proto řeší i další alternativy.“

KDE BUDE JEZDIT? Roman Kreuziger bude nejspíš muset hledat novou stáj.

Hirt v Circus - Wanty?

V relativně nejlepší pozici z tria postižených Čechů je teď Jan Hirt. Ten měl původně v CCC smlouvu do konce roku 2021. Ochowicz mu už v létě (stejně jako dalším cyklistům pod smlouvou) umožnil, že si vzhledem k nejisté budoucnosti stáje může hledat angažmá jinde. 

Zároveň se však nyní experti shodují, že by měl tým Circus - Wanty Gobert v souladu s pravidly UCI po odkoupení licence převzít  jezdce, kteří měli v CCC smlouvy i pro rok 2021.

Těch je v polském týmu šest, včetně Hirta a ruského vrchaře Ilnura Zakarina. 

Podobně odkoupil před letošní sezonou tým Israel Start-Up Nation licenci od stáje Kaťuša a následně převzal ty cyklisty ruské stáje, kteří v ní už dříve uzavřeli smlouvu na rok 2020. Například Nilse Politta nebo Daniela Navarra.

V souvislosti s novým majitelem licence CCC je zajímavá informace, kterou pro iDNES.cz odhalil František Raboň. Bývalý český profesionál se stájí Circus - Wanty Gobert v minulosti obchodoval coby zástupce firmy Kalas, která její jezdce oblékala.

„Před třemi lety mi volal Jean-Francois Bourlaert, generální manažer týmu Wanty, a ptal se mě na Honzu Hirta. Chtěl, abych mu vzkázal, že by o něj měli zájem a že by z něj udělali společně s Guillaumem Martinem lídra na Tour, kam dostávali divokou kartu.“ 

Hirt měl v roce 2017 právě za sebou vydařené Giro, kde při svém debutu obsadil 12. místo. „Tehdy Honza za zájem poděkoval, ale už měl dojednaný kontrakt v Astaně,“ líčí Raboň.

Guillaume Martin později v letech 2018 a 2019 v barvách Wanty Gobert obsadil na Tour celkově 21. a 12. místo, načež přestoupil do francouzského Cofidisu.

V příští sezoně by se tak v barvách stáje Circus - Wanty mohl možná přece jen představit i Hirt, přestože sám se k možnosti automatického převodu jeho smlouvy z CCC vyjadřuje spíše skepticky.  

Letos byl ve hře také jeho možný přestup ke Chrisi Froomovi do týmu Israel Start-Up Nation, kam se mu snažil pomoci sportovní ředitel René Andrle. Rozhodnutí však podle Andrleho stále nepadlo. 

Co se týče českého mistra v časovce Josefa Černého, ten měl naopak v týmu CCC smlouvu jen do konce roku 2020, agent mu tedy shání nové angažmá. 

V aktuální sezoně se Černý může pochlubit úspěchy na závodech evropského okruhu, skončil celkově druhý Kolem Murcie i na Tour Poitou-Charentes. Od soboty se pokusí před případnými zájemci zviditelnit na Giru. 

SILNÁ ZBRAŇ ČASOVKY: Dvě už Josef Černý letos vyhrál.

Zda by o něj měli zájem i v Circus - Wanty Gobert není známo.

Největším úspěchem této doposud druhodivizní stáje bylo vítězství Enrika Gasparotta na worldtourové klasice Amstel Gold Race v roce 2016. Vybojoval ho pouhé tři týdny poté, co při závodě Gent-Wevelgem tragicky zahynul pětadvacetiletý jezdec týmu Antoine Demoitié.

V letech 2017 až 2019 obdržela stáj divokou kartu na Tour de France.

Její rozpočet na letošní sezonu činil 7,5 milionu eur, když jej o dva miliony navýšila finanční injekce kasina Circus. Přesto by se s takovou částkou pohybovali na spodní hranici rozpočtů worldtourových stájí.

Tým má letos na kontě čtyři vítězství na podnicích Europe Tour. Nejcennějším byl ještě v únoru před přerušením sezony triumf Xandra Meurisseho na etapovém klání Kolem Murcie, tehdy paradoxně před Josefem Černým v barvách CCC.

V belgické stáji působí zkušení cyklističtí harcovníci Jan Bakelants, Yoann Offredo nebo Boy a Denny van Poppelové, ale prozatím zde chybí typ lídra na závody Grand Tour.

Největší letošní hvězdy CCC však už mezitím stihly podepsat přestup jinam, v čele s olympijským vítězem Gregem van Avermaetem (do AG2R) a Matteem Trentinem (do UAE Emirates).

Ze současného kádru Circus - Wanty Gobert má smlouvu na sezonu 2021 osmnáct cyklistů. Stáj zatím podepsala tři přestupy, včetně 33letého Estonce Reina Taaramäeho, vítěze etap na Giru i Vueltě. 

Kdyby tedy vzala pod svá křídla také šest cyklistů, kteří mají pro rok 2021 smlouvy v CCC, dostala by se na 27 jmen na soupisce, běžný počet u stájí World Tour.

Otázkou bude, jak všechny se svým nízkým rozpočtem dokáže zaplatit.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Trenér Nagelsmann se do Bayernu nevrátí, zůstává u německé reprezentace

19. dubna 2024  11:52

Trenér Julian Nagelsmann i nadále povede německou fotbalovou reprezentaci. Svaz v pátek informoval...

Tělo rozhodlo za mě. Francouz ukončil kariéru, během MS si zkusí roli experta

19. dubna 2024  10:49,  aktualizováno  11:24

Naposledy chytal v dubnu minulého roku, do aktuální sezony NHL kvůli problémům s kolenem nezasáhl....

Deštivou kvalifikaci na sprint Velké ceny Číny F1 vyhrál Norris před Hamiltonem

19. dubna 2024  7:39,  aktualizováno  11:14

Deštivou kvalifikaci na sprint ve Velké ceně Číny formule 1 vyhrál po chaotickém závěru Lando...

Kučerov ovládl produktivitu NHL a má druhou Art Ross Trophy, Pastrňák pátý

19. dubna 2024  11:09

Ruský útočník Nikita Kučerov z Tampy Bay ovládl produktivitu základní části NHL o čtyři body před...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...