Hlavní obsah

Zpráva Petra Bebjaka. Film o osvětimském pekle a hrdinství, jež zachránilo statisíce lidí

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba jsou dva mladí muži, Židé, jimž se v dubnu 1944 podařilo nemožné. Utéct z nacistického koncentračního tábora v polské Osvětimi. Fungování továrny na smrt následně detailně popsali ve své zprávě. Příběh jejich odvahy a důslednosti zachycuje nový film slovenského režiséra Petra Bebjaka. Nazval ho prostě Zpráva.

Teaser nového filmu režiséra Petra Bebjaka ZprávaVideo: www.evolutionfilms.cz

 
Článek

Celovečerní snímek vznikl podle autobiografického románu jednoho z hrdinů, Alfréda Wetzlera Co Dante neviděl. Kniha v ČSSR vyšla v polovině 60. let.

Foto: Evolution Films

Režisér Peter Bebjak při natáčení Zprávy.

Bebjak film připravoval několik let a natočil jej v mezinárodní koprodukci. Nijak se přitom netají tím, že jde o reakci na polarizovanou slovenskou společnost, v níž opět sílí nenávistné tendence vůči různým skupinám obyvatel.

 John Hannah, hlavní hvězda

Ve filmu hrají také čeští herci, mimo jiné Ondřej Malý nebo Jan Nedbal. Největší star v něm je bezesporu John Hannah, britská hvězda filmu Čtyři svatby a jeden pohřeb, známý i ze snímku Mumie.

Ve Zprávě hraje spojku Červeného kříže, Warrena. „Kolik lidí musí umřít, aby svět uvěřil?“ ptají se právě jeho dva hlavní hrdinové. Snaží se jej tím přesvědčit, aby jejich otřesná svědectví čítající desítky stran předal dál, na nejvyšší politická místa. Což se nakonec, pravda po dlouhých týdnech odkladů, podařilo.

Foto: Evolution Films

John Hannah, herecká hvězda nového filmu režiséra Petra Bebjaka.

„Když se vám dostane do ruky takový skvělý scénář, uvědomíte si, co máme společného s těmi, kteří tu byli před námi. Jejich síla a odvaha je pro nás velkou inspirací. O to víc, že v Evropě, která zažívá nejdelší období míru a spolupráce v dějinách, se opět zdvihá vlna nenávisti, rozdělování a strachu. Tento film je skutečně důležitý, jsem hrdý, že jsem mohl přijet na natáčení do České republiky, abych přispěl k rozšíření takového příběhu,“ říká John Hannah.

Týdny odkládání a pak záchrana

Také on oceňuje, že zdánlivě nemožný útěk měl šťastný konec. Informace z Vrbovy a Wetzlerovy zprávy byly následně publikovány prostřednictvím BBC či v The New York Times.

Foto: Evolution Films

Ve Zprávě hraje i Ondřej Malý.

Papež Pius XII., americký prezident F. D. Roosevelt a další autority poté mimo jiné zažádali Maďarsko o zastavení deportací, k čemuž došlo 9. července 1944, tedy zhruba tři měsíce po útěku mladých vězňů.

Foto: Bontonfilm

Český herec Jan Nedbal ve filmu Zpráva.

Odhaduje se, že jejich čin, jejich tvrdohlavost dotlačit informace k mocným politikům zachránil asi 200 tisíc lidských životů. Po válce dokument sloužil jako jeden z důkazů v norimberském procesu, kde nacisty soudili.

Světový neurolog a dělník

Zajímavé byly také poválečné osudy obou hrdinů. Zatímco Vrba se po emigraci z Československa v roce 1958 stal proslulým neurologem, profesorem farmakologie a terapeutiky a působil mimo jiné na University of British Columbia v kanadském Vancouveru, Wetzler žil v Bratislavě, kde se živil například jako dělník.

Foto: Evolution Films

Noël Czuczor a Peter Ondrejička, filmoví hrdinové skutečného příběhu.

Oba své vzpomínky zachytili hned v několika knihách a filmových dokumentech. V lednu 2007 obdrželi státní vyznamenání Slovenské republiky in memoriam.

Snímek Zpráva do českých i slovenských kin vstoupí 28. ledna 2021, u příležitosti Mezinárodního dne památky obětem holocaustu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se kuchtí česká detektivka

Češi detektivky milují. Rádi si trápí mozky při řešení záhad. Z pohledu televizí, kin a nakladatelství jde o sázku na jistotu. Ty nejlepší kriminálky u nás...

Výběr článků

Načítám