Zahrada Čech žádá po státu úhradu škody
Zdroj: www.litomerice.cz
Litoměřice

Litoměřice - Na výstavišti Zahrada Čech v Litoměřicích v předchozích dnech proběhl podzimní veletrh Zahrada Čech - jako jedna z mála výstavních akcí plánovaná pro rok 2020.

„Jsme velice rádi, že se po více jak půlroční pauze mohla akce uskutečnit, byť za přísnějších hygienických opatření. Přes veškeré snahy a úsilí však výstava nedopadla dle očekávání. Na ekonomickém výsledku se podepsal značný pokles návštěvnosti. Počet návštěvníků byl oproti předešlým rokům poloviční, což přisuzujeme obecnému strachu ze současné situace, který z našeho pohledu silně podnítily mediální informace a výroky vládních činitelů v průběhu výstavy,“ uvedla Bc. Michaela Mokrá, obchodní, marketingová a provozní ředitelka společnosti Zahrada Čech s.r.o.

Podzimní Zahrada Čech tak nedokázala vyplnit ztráty, které společnosti vznikly v důsledku omezení činnosti po zavedení kroků Vlády České republiky v boji proti pandemii nemoci Covid-19. Přesto, že snad tyto kroky skutečně napomohly zabránit dalšímu šíření nového koronaviru, zcela omezily výdělečnou činnost společnosti a způsobily značnou škodu, která dolehla zásadním způsobem na současný i budoucí chod společnosti. „Tímto v žádném případě nezpochybňujeme restrikce zavedené vládou, pouze uplatňujeme své právo domáhat se náhrady způsobené škody na státu, který je podle ustanovení § 36 krizového zákona povinen nahradit újmu vzniklou v příčinné souvislosti s omezeními vyhlášenými podle krizového zákona“ uvedl Lukas Wünsch, jednatel společnosti Zahrada Čech s.r.o.

Na základě toho byla v měsíci září podána výzva s prosbou o úhradu způsobené škody adresovaná Úřadu vlády České republiky. Tato náhrada však řeší pouze aktuální škody v době krizového řízení, s ubíhajícím časem stále přetrvávají nároky na provoz areálu výstaviště, a to bez potřebných výnosů, což silně ohrožuje celé fungování společnosti. Pokud proto nebude výzva včas vyslyšena, je společnost připravena v dalším kroku podat žalobu na náhradu škody dle zákona číslo 82/1998 Sb. směřovanou též Úřadu vlády České republiky.

Již nyní by byla existence společnosti bez dotační podpory od Města Litoměřice ohrožena, stejně tak nadcházející výstavní plány. „Neskutečně si toho vážíme a srdečně za podporu děkujeme. S ohledem na současnou situaci bude dotační částka vyčerpána v plné výši. Takto jsme provozně zabezpečeni až do jarní sezóny 2021, pokud ovšem nebudou vydána nová opatření omezující další naši činnost“ uvedla Bc. Michaela Mokrá, obchodní, marketingová a provozní ředitelka společnosti Zahrada Čech s.r.o. Jednání o dotační podpoře se však neobešlo bez příslibů členům Rady města a Zastupitelstva města Litoměřice.

Mimo výzvy a případné žaloby tak byla zároveň podána žádost ministru zemědělství o možnou marketingovou podporu v rámci výstavy Zahrada Čech. „Při dotačních jednáních jsme přislíbili, že podnikneme všechny možné kroky, které by vedly k pokrytí nákladů ze všech dostupných zdrojů, čímž dostojíme podmínkám dotační smlouvy. A také z toho důvodu jsme přistoupili k výše zmíněným krokům k získání náhrady škody od státu,“ doplnil na závěr Lukas Wünsch, jednatel společnosti Zahrada Čech s.r.o.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru